Отговори
# 45
  • София
В Испания си значи и още как.
Разнообразие от меса и риби на прекрасни цени, сирена, млечни, битова химия, алкохол, ако щеш. И то с качество, не едното за сметка на другото.

# 46
Испания е не държава, а рай.
За там четем, че и имотите били на безценица, и мъжете били по-хубави. Ето, че и стоките им били по-евтини.
Да се чуди човек как цяла Европа не се е изсипала там. Африка и Лат Америка са вече там половината.

# 47
Дадох пример с Линд течен шоколад, двойно по-скъп в Бг, не защото една стока определя парите, които харчиш за храна, а именно защото повечето стоки, точно по някаква причина са на по-високи цени. Съответно, в моя случай, харчим много повече пари за храна в Бг, ако вземем за критерий еднакъв брой дни, количество храна и асортимент стоки. Ако ги разгледам поотделно като артикули, това с течния шоколад се наблюдава подобна тенденция и при сиренето, кашкавала и много други продукти.

# 48
Може би и заради търпимостта, която се демонстрира и в темата. Ако може да се продаде по-скъпо, разбира се, че ще го пуснат възможно най-скъпо, а през това време ще се търсят оправдания през 9 планини.
Нашите разходи за храна са огромни и не се храним навън.
30 - 40 евро бил оставял българинът... друг път.

# 49
Ако е 30-40 евро за колко време?

# 50
  • София
Испания е не държава, а рай.
За там четем, че и имотите били на безценица, и мъжете били по-хубави. Ето, че и стоките им били по-евтини.
Да се чуди човек как цяла Европа не се е изсипала там. Африка и Лат Америка са вече там половината.
Достатъчно българи са се изсипали там.

Не знам дали ще има някакъв ефект, предвид нагласите и тук/същите четох и в други платформи/.

Мен ме е яд за социално слабите групи, които изобилстват. Защото Фантастико ми е до офиса и виждам в деня на пенсия каква им е потребителската кошница на пенсионелите. Това сьомга, телешко, агнешко не знаят какво е.
Пари за качествена и питателна храна - няма!

# 51
  • SA
Аз си спомням драстичната промяна в цените през 1991г в България. Макар и не организиран бойкот, хората просто не купуваха стоки  5-10 пъти по-скъпи от вчера. Това трая известно време и почнаха да се купуват тези стоки на новите цени. Та подобни бойкоти за 1 ден са ми как да кажа... просто смешни. Една голяма верига ще издържи бойкот от една - две седмици. После постепенно покупките ще нарастнат. Нищо ново под слънцето не се случва.

# 52
  • София
Скрит текст:
Може би и заради търпимостта, която се демонстрира и в темата. Ако може да се продаде по-скъпо, разбира се, че ще го пуснат възможно най-скъпо, а през това време ще се търсят оправдания през 9 планини.

За добро или лошо цените не се формират точно по този начин.
Има различни причини за разлики в цените в отделни държави. Може да имат по-големи конкурентни предимства на производството там, особено на базови храни, демек да успяват да ги произвеждат по-евтино в чужбина. От друга, колкото и да е странно, може тук да имат по-големи оперативни разходи, включително и за заплати, а всеки разход на бизнеса се калкулира в цената.
На трето място - в България енергията е по-скъпа от тази в някои западни държави и това може да допринася за по-висока цена на някои продукти.
Една висока цена може да се дължи на спелула, зад друга да има съвсем ясна логика на оскъпяването. Това не са оправдания, а опит да не говорим като популисти и да не говорим ангро.

# 53
И аз ще подкрепя протеста на 13-ти.

# 54
Не само ще го подкрепя, но ще бойкотирам не само големите магазини, но и всички търговци, включително и тези онлайн. Нищо няма да ми стане, ако не пазарувам един ден.
То е ясно, че и на тях нищо няма да им стане, но мисля, че заслужават поне веднъж, за един ден макар, да им се покаже жълт картон.

# 55
Скрит текст:

За добро или лошо цените не се формират точно по този начин.
Има различни причини за разлики в цените в отделни държави. Може да имат по-големи конкурентни предимства на производството там, особено на базови храни, демек да успяват да ги произвеждат по-евтино в чужбина. От друга, колкото и да е странно, може тук да имат по-големи оперативни разходи, включително и за заплати, а всеки разход на бизнеса се калкулира в цената.
На трето място - в България енергията е по-скъпа от тази в някои западни държави и това може да допринася за по-висока цена на някои продукти.
Една висока цена може да се дължи на спелула, зад друга да има съвсем ясна логика на оскъпяването. Това не са оправдания, а опит да не говорим като популисти и да не говорим ангро.

Формират се и по този начин. Нима забравяме как повишаването на данъци и цени на суровини веднага се отразява в цената, а нямаляването - не. Надценката обикновено е огромна.

# 56
Отнякъде трябва да се започне с изриването на тия авгиеви обори. Нека е от най-лесното, един ден без магазин, за да напомним, че и овцете няма да търпят да бъдат стригане до кожа. Пък после може да дойде кураж и за повече.

# 57
Няма да подкрепя "протеста". Абсолютна демагогия и популизъм е да се бойкотират веригите. И в темата за Кауфланд писах същото - всички сме виждали как малките магазинчета се снабдяват с продукти от веригите, колички до тавана, и после същите неща ги препродават още по-скъпо. Аз съм за възможно по-бързо въвеждане на еврото и затягане на контрола върху цените.

Kameloth, много се радвам да те видя отново! Heart

# 58
Абсолютно неуместно заглавие на темата. Хърватия прие еврото преди две години, бях там малко след това и нямаше спекула с цените. Специално се интересувах. Да на бойкота на високите цени, но това няма нищо общо с еврото.

# 59
Абсолютно неуместно заглавие на темата. Хърватия прие еврото преди две години, бях там малко след това и нямаше спекула с цените. Специално се интересувах. Да на бойкота на високите цени, но това няма нищо общо с еврото.
Точно. Както някой по-назад отбеляза, скок на цените и последващо недоволство и бойкоти има и в други държави,  които нито са в ЕС, нито в ЕЗ. Просто ситуацията в момента се използва, за да се настройват хората срещу еврото.
Вместо държавата и политиците да говорят за ползите и за това какво ще се предприеме, за да се ограничи евентуална спекула след приемането на еврото, цялото внимание се фокусира върху "двойни цени", "огромна спекула", "вижте ги хърватите".

Ами вижте ги хърватите. В първата година след влизането в ЕЗ в страната има ръст на доходите с 12%, ако не се лъжа. Отделно огромен скок в туризма, което също е добре за икономиката на страната.

Общи условия

Активация на акаунт