Отговори
# 255
Цените в целия западен свят ще продължават да се повишават, гаранция. Никакви протести няма да променят това. Причини много - липсата на квалифицирана работна ръка, ковид, войната в Украйна (първата истинска и продължителна война в Европа от десетилетия), политическата обстановка в света, Тръмп и неговата политика,  кой знае какво още ни чака...Всичко това е предпоставка за обезценяване на парите и създаването на несигурност в хората. Така стоките започват да са по-ценни от хартийките и виртуалните безстойностни валути.

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 11:57 от stefi2005

# 256
А пандемия и спиране на всякаква икономика нямаше преди това, нали?
Глобално затопляне, което  означава тежки продължителни суши,  с тежки наводнения и респективно пропаднала реколта, също е измислица на "екотерористите" нали?

Миграция заради най-различни причини също няма - тази година някакви сладоледи от Велико Търново няма да се произвеждат в България, а в Румъния и Гърция, защото просто нямало работници в България. В Румъния заплатите по-високи, в Гърция заплатите още по-високи, тук няма работници...

# 257
По време на Жан- Виденовата зима нямаше дефицит на стоки. По магазините имаше всичко, но пари нямаше. Левът се обезцени. Спестяванията се стопиха.

# 258
Аз очаквам точно на 13.02 някои вериги да обявят намаления на  стоки, като при откриване на нов магазин.

# 259
Аз очаквам точно на 13.02 някои вериги да обявят намаления на  стоки, като при откриване на нов магазин.
Размечтали сте се. Smiley

# 260
По време на Жан- Виденовата зима нямаше дефицит на стоки. По магазините имаше всичко, но пари нямаше. Левът се обезцени. Спестяванията се стопиха.

А някои сме на възраст и по време на Жан Виденовата зима  помним какво имаше в магазините, студентския стол.  Пенсиите по 3 долара и заплатите по 10, които се актуализираха всеки месец.
Оцеляхме благодарение на едни 500 долара, като обменяхме по някой долар всеки месец. 10 долара, ей още една заплата
В магазините изчезнаха стоките, защото по-добре да купиш днес 1 чувал захар и брашно и да имаш, отколкото да си мислиш, че имаш пари. Захар се намираше само с връзки, а един чувал захар успяхме да купим със спестяванията на баба ми за 20г в ДСК

# 261
Това с изчезналите стоки не беше ли няколко години преди това? Даже купони имаше.

# 262
Не е в началото, "евро" още си стои в заглавието.

Постоянно ни облъчват с това, че 100 лв пенсия ще станат на 50 евро, а 100 лв покупки в магазина ще станат на 200 евро, а реално проблемът е, че стока за 6,10 лв излиза 3,12 евро, но продавачите за "удобство"  може и да закръглят на 3,15 примерно, и тук цент, там два, общият разход за купувача не е малък, но пък печалбата за търговците, т.е. изкушението, ще е огромна.

И този бъдещ проблем няма общо с нарастването на цените на хранителните продукти в момента.

# 263
И къде ще са протестите на политическите партии, свързани с Рузия?
Не знам да има организирани шествия.. Знам за призив да не се пазарува и толкова. Който иска отива в магазина, който иска (като мен) си стои у дома и приготвя вечеря и обяд от наличните продукти Simple Smile
Значи ако някой предвижда да стои и да прави скандали пред магазините и да блъска гражданите за да не влизат да пазаруват, ще е върхът на падението на някои политици и псевдополитици

Аз имам против това, че от производител доматите излизат на 1лв, а аз на пазара ги купувам по 5лв. Първо в момента да плащат 1лв за домат е смешно, отоплението е задължително, и има денонощен труд!
Ако на производителя му даваха 2 лв, да го купувам на 5 мога да разбера, защото производителите ще им се връзва сметката и ще започнат да се множат и да развиват икономиката на селата, че още домати не се гледат на площадите, а на полето

# 264
Еврото може да си стои в заглавието, но както всяка тема, така и в тази фокусът се измести в друга посока- бойкот на веригите.
И хайде, моля, по- леко с безпочвени обвинения за пропаганда, за Митрофанова и пр.! Нямам намерение да се боря с призраците във вашите глави.
Прекалявате с политическите истерии точно вие.

Цитирам:
"... четири организации обявяват бойкот на търговските вериги и магазини за хранителни стоки,
Това са Федерацията на потребителите в България, сдружение "За достъпна и качествена храна“, "Обединени пенсионерски съюзи“ и "Системата ни убива“. Акцията подкрепи и бившият омбудсман Мая Манолова. Инициаторите са абсолютно убедени, че подобен бойкот ще има ефект."

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 14:18 от DNT177

# 265

Е как да нямаше дефицит, ММ много ясно си спомня как е купувал по 5 сапуна Флора като заредяли в лафката на предприятието. Предприятието беше голям химически завод, който бачкаше и все още бачка за износ
Племеникът ми е 95г и каши, пюрета и памперси нямаше. ИЗгледаха го с пелени и едни найлонови гащи. Пюрета нямаше, а понеже се роди поднормен едва му намирахме каши Слънчо от Търговията..
Щото много стока имаше затова баба ми всяка седмица квасеше мляко, сирене и кашкавал с купено от съседите краве мляко, а за тях си гледаха 5 овце и ядяха овчо.
По София може и да са ви зареждали с много неща и редовно, но в провинцията беше зле. И имайте предвид, че за да не се излагаме пред чужденците имаше позаредени магазини по курортите. Ходили сме чак в Албена в бившия Кореком за памперси и сухо мляко

# 266
Не мога да повярвам, че има хора, които зад всичко виждат сянката на Русия. Бойкотът на 13-ти бил по идея на Митрофанова, за да не влезем в еврозоната. За еврозоната се говори от поне десет години и все ни плашат с високите цени. Пък и какво ли зависи от нас за еврозоната, сякаш ще ни пита някой. Обаче спекулата с цените е брутална. Оправданието е.. ами то всичко поскъпва, дай и аз да увелича цените. И докога така?

# 267
Темата е хубава, жалко че отново я политизирахме.
Същото важи и за бойкотът, който Мая дето се лепи като муха на.... приватизира в типичният си арогантен стил.
Цените се вдигнаха ужасно рязко в началото на Ковид. От този момент нататък и начинът на купуване у дома се промени.
Следим промоции, имаме бюджет и пазаруваме винаги по списък. И въпреки това парите, които харчим за храна са нараснали повече от 4 пъти.
Защо? Просто е, но не си го признаваме.

Няма никакъв контрол върху спекулата. Държавата абдикира.
Огромна част от населението не може да си позволи дори основни продукти. Държавата абдикира.
Много местни производители изнасят стоката си за чужбина, в протест срещу мафията на прекупвачите. Държавата абдикира.
Същата тази мафия на прекупвачите внася стоки от чужбина, които реално удрят по джоба само купувачите. Държавата абдикира.

Няма действаща конкуренция. Държавата абдикира.
Монополистите държат България.

Знаем го, но си трайкаме. За това и ще си трайкаме и на 13ти- понеже ден нищо няма да промени, една птичка пролет не прави, и защото сме племе търпеливо и мазохистично.
По-лесно е да избягаме и изоставим родина и близки, отколкото да се напънем да бъдем единни за ден.

Един ден без продажби ще е голяма загуба не само за веригите, но и за всички търговци.
Защото аз на 13-ти няма да похарча един лев никъде- онлайн и физически. И не само за храна.

Ако повече хора подкрепят протеста, скоро може да го направим и седмица. Тогава вече и Държавата ще трябва някак да се намеси. Абдикацията ни е проблема. По всички направления.

# 268
  • Другата България
Скрит текст:
Темата е хубава, жалко че отново я политизирахме.
Същото важи и за бойкотът, който Мая дето се лепи като муха на.... приватизира в типичният си арогантен стил.
Цените се вдигнаха ужасно рязко в началото на Ковид. От този момент нататък и начинът на купуване у дома се промени.
Следим промоции, имаме бюджет и пазаруваме винаги по списък. И въпреки това парите, които харчим за храна са нараснали повече от 4 пъти.
Защо? Просто е, но не си го признаваме.

Няма никакъв контрол върху спекулата. Държавата абдикира.
Огромна част от населението не може да си позволи дори основни продукти. Държавата абдикира.
Много местни производители изнасят стоката си за чужбина, в протест срещу мафията на прекупвачите. Държавата абдикира.
Същата тази мафия на прекупвачите внася стоки от чужбина, които реално удрят по джоба само купувачите. Държавата абдикира.

Няма действаща конкуренция. Държавата абдикира.
Монополистите държат България.

Знаем го, но си трайкаме. За това и ще си трайкаме и на 13ти- понеже ден нищо няма да промени, една птичка пролет не прави, и защото сме племе търпеливо и мазохистично.
По-лесно е да избягаме и изоставим родина и близки, отколкото да се напънем да бъдем единни за ден.

Един ден без продажби ще е голяма загуба не само за веригите, но и за всички търговци.
Защото аз на 13-ти няма да похарча един лев никъде- онлайн и физически. И не само за храна.

Ако повече хора подкрепят протеста, скоро може да го направим и седмица. Тогава вече и Държавата ще трябва някак да се намеси.
Абдикацията ни е проблема. По всички направления.
А, да си дойдем на думата.

# 269
  • Mediterraneo
Цените не се вдигнаха ужасно рязко с Ковид, а с началото на войната в Украйна.

Общи условия

Активация на акаунт