Отговори
# 660
Днес водих подобен спор с позната. Няколко дни не спира да говори как трябва да се притестира, убеждава ме да бойкотирам, обяснява колко е важно. И в един момент днес ми съобщава, че отива в Кауфланд за олио - не било по левче, а по две левчета и малко. Нямаше изобщо да реагирам, ако не бяха лекциите и тирадите предишните дни. Попитах я как така ще ходи да пазарува олио, нали бойкотира. Отговорът беше "ааа, как да не купя? и за мен ще взема, и за майка ми". Но иначе се тупа в гърдите как бойкотира лошите търговци и ми се кара, че съм пасивна, че заради такива като мен няма гражданско общество, затова сме на този хал. Дни наред ми сипваше с черпака, както и тук ми сипваха, но в крайна сметка тя пазаруваше, подкрепяйки протеста. Цялата ни работа е такава.

Последна редакция: пт, 14 фев 2025, 00:21 от Не се сърди, човече

# 661
Сивия сектор плаща в плик. Какво не разбираш? Недекларирани доходи. Статистиката е изкривена. Хората имат пари, това е истината. Цените на имотите са в небесата и се купуват, нали? Това от бедни хора ли става?
По официално данни към 30% от БВП е от сивия сектор. Не бъркайте БВП с месечен доход на член от семейство! Още повече, че БВП не е показател за състоятелността на нацията, но е ориентир ако се анализира по сектори и показатели.

# 662
  • Далечният изток
Хората имат пари.
Обикновено ходя на заведение в делнични вечери, а не уикенда, като тази вечер. Провинция, луксозно заведение във вторник вечер - пълно, нито една свободна маса. Тази вечер - четвъртък вечер, друго провинциално никак не евтино заведение - нито една свободна маса. Народът яде и пие и хич не му дреме колко е скъпо... Това са ми наблюденията.

# 663

Ако се сменят политиците да са различни от тези, които се хвалят, че ни държат на постна пица, вероятно би имало по-голям ефект върху потребителската ни кошница, отколкото ако във всеки магазин най-гнусният колбас се продава на намалена цена.
Само че ние одобряваме да ни държат на постна пица и се борим за млени хрущяли и пера с намаление.

Политиците у нас може да ги смени само Бог, затова и вече никой не очаква нищо от тях.

А протестите са начин на изразяване на лично мнение и хората по тези държави дето им викаме нормални си протестират редовно за всичко, което не им харесва без да се впечатляват колко не са им обърнали внимание или кой не им намира за смислени исканията. Аз днес подкрепих този, защото разбирам от търговия и мисля че търговците ни се оливат. И въобще не е без значение дали един ден ще имаш нисък оборот, защото той не се наваксва напълно следващите дни.

# 664
Хората имат пари.
Обикновено ходя на заведение в делнични вечери, а не уикенда, като тази вечер. Провинция, луксозно заведение във вторник вечер - пълно, нито една свободна маса. Тази вечер - четвъртък вечер, друго провинциално никак не евтино заведение - нито една свободна маса. Народът яде и пие и хич не му дреме колко е скъпо... Това са ми наблюденията.
Ходят, колкото да кажат, че са ходили, да са социални, консумацията е скромна ( в масовия случай), то и в ЕС е така.

# 665
Скромна? Скоро бяхме на РД. Препълнен ресторант. Няколко повода и много хора. Такива отрупани маси, то няма изяждане, девет стомаха да имаш. Поръчват като не видели. После се хвърля.

# 666
Точно от това се оплаква Алибегов като му казват, че  неговите заведения винаги са пълни.Казва, че консумацията е слаба. Wink Нищо не съм купувала днес, както бях решила.Влязох в Халите-Кауфланд, качих се на 2ет. да видя има ли много клиенти долу.Приятно се изненадах.Празно, може би имаше 15-20 човека из целият магазин.Малко преди 17ч.Вчера по същото време бяха по-малко в сравнение с понеделник.Не ми направи впечатление хората да се запасяват ''като за Великден'' предвид днешният бойкот.Поне съдейки по халите, бойкота е успешен.

# 667
Скромна? Скоро бяхме на РД. Препълнен ресторант. Няколко повода и много хора. Такива отрупани маси, то няма изяждане, девет стомаха да имаш. Поръчват като не видели. После се хвърля.
Твърдиш, че този частен случай е представителна извадка с достатъчна достоверност?

# 668
Всеки ден някой има рожден ден.Нормално е особено след работа да покани гостите си в заведение.На моят РД и аз  направих така.Също беше пълен ресторанта и освен мен, имаше още двама рожденници.

# 669
Ама какво значи "Хайде да ми обясните за 8 лв какво му е направил търговеца на това сирене"? Вие сериозно ли задавате този въпрос? Изчислил, че че при тази цена ще има печалба и след като успява да го продава, значи цената е съвсем ок. Ако има кой да го купува, може и за 20 лв. да го продаде.
Все едно някой да каже, ама защо да ви плащаме 1000 лв. заплата, какво толкова правите?

Вие не сте разбрали, че хората се опитват да протестират против безобразната лакомия на олигополните структури!  Някои споменават монополи......Не, това са олигополи. Значи те могат да издевателстват чрез безобразно високите си цени, а ние нещастните купувачи даже нямаме правото да ги критикуваме, защото икономиката била пазарна?!
Посочвате заплата 1000лв., но по принцип е имало подобни разправии с работодатели, които винаги се стремят да платят възможно най-малко! А през годините на колко народ не платиха!

Днес след 18ч. забелязах, че халите са доста по-празни, отколкото други дни. И на касите беше почти празно. Купих някои неща с намаление, което е обявено в седмичната брошура и нищо без намаление! Понякога пазарувам, а не пазаря само 2шишета трапезна вода. Тогава нищо от намаленията не ми е харесало.....
Билата също беше празна. Оттам купих банани, защото са намалени на 2лв. и са хубави. А в Кауфланд се очаква да ги намалят в събота. Днес бяха скъпи и зелени.

Някой пишеше за евтин телефон 500лв. Моят струва 90лв. С копчета е и издържа на безброй падания! Не ми трябва нито за интернет, нито за снимки. За интернета имам лаптоп, а за снимките фотоапарат. Имам и съвсем нов резервен телефон, който струва 60лв.

Думата "промоция" се употребява абсолютно погрешно при намаленията на стоките.

Май си заслужава да направим тема за намаления и даже безплатни неща.

Сетих се и за държавната хранилка. Колко много министерства и дирекции в тях, общини и там дирекции, безброй агенции и още какво ли не на наша издръжка! Държавата май има полза от по-високите цени, защото тяхното ДДС и носи повече!  И ще има повече за разхищения от всякакъв вид.......Командировки в странство, банкети, бонуси......

И цинично ще ни казват да печелим повече!!!

Последна редакция: пт, 14 фев 2025, 02:02 от vl

# 670
Vl, как така си пазарувала днес (така де - вече вчера), нали бойкотираш? Или аз нещо не разбрах?

Между другото нашето семейство нищо не сме купували, нямахме нужда, а и не пазаруваме от веригите по принцип. Просто се опитвам да гледам обективно на ситуацията и съм ЗА протести на улицата, а не ЗА бойкот на бизнеса.

# 671
Така, разходих се из социалните мрежи където има постове за бойкота (има си една голяма група специално за това с 10 хиляди човека между другото). Ето малко впечатления

- вчера доста хора са снимали пред, около и вътре в магазините. Като "най-смелите' са отишли да снимат директно на хората в лицето. Няма да коментирам колко гнусно е това, но една голяма част от снимките и видеата показват нормален работен ден. Има снимки и на празни магазини, но не е ясно кога и къде са снимани. Пък и празното е една част само.

- въпреки, че уж е било въпрос на избор, реално не е. Хората които са пазарували на 13ти са универсално заклеймени, няма значение дали са неразрбрали или пенсионери. Ако си пазарувал на 13ти значи си предал България. Не, това не е шега.

- огромна манипулация. Някои хора говорят, че все едно ако не си участвал вчера в бойкота значи си осъдил България на глад и унищожение. За щастие, те са малко, многото вместо това говорят как е трябвало символично да се обединим за да покажем, че народа е единен. Явно се забравя, че според принципите на демократичните общества имаш право на избор. Но не, всъщност нямаш, трябва да застанеш със сънародниците си, длъжен си. Както казах и преди, това е манипулация направена за да може да ни приготви за други подобни "начинания". Една част от манипулацията е изолация. Другата е страх.

- под страх визирам заплахите и обидите, които масово се излизват върху хората които пазаруваха вчера. Най-популярните обиди представят пазаруващите като предатели, които продават страната си на чужди душмани. Един от по-популярните персонажи от времето на турското иго, демек. Има и обиди как не сме народ а мърша. Дефакто, бойкотиращите се имат за възрожденци, а тези които пазаруват са сравнявани с поп Кръстю. Има си и по-обикновени обиди - как пазаруващите са тарикати които са отишли само заради намаленията. И накрая, за съжаление, доста потребители дават идеи как следващия път трябва да има здрави момчета с тояги пред магазините за да може да спират купувачите. Или да се организира бойкота на дата в която пенсионерите имат най-малко пари, че повече от тях да си останат вкъщи.

Общо взето - пълна трагедия. Както казах преди, не бойкотирах защото знаех, че една огромна част от бойкотиращите са точно такъв тип хора. Няма как просто да съм на една страна с тях

# 672
В най-близкия ми магазин от голяма верига вчера беше много забавно Smiley Имаше двайсетина човека, от които 2-3 пазаруваха, а останалите... правеха снимки и видеа на празните пътеки и безлюдни щандове Smiley Някои даже говореха нещо Smiley
Не приличаха на инфлуенсъри, съвсем обикновени хора от квартала. Учудих се, че за толкова много хора вече е жизнено важно да постнат в социалните си мрежи някаква активност, и да се направят на фоторепортери Smiley И изобщо, цялата постановка е сбъркана - ще отида аз в магазин, в който няма да пазарувам, за да снимам дали другите пазаруват. WTF. И после - социалните мрежи не били важни. Че те на някои хора там им е целия живот и валидация. И съм сигурна, че както при всяка подобна публична акция, много хора са "бойкотирали" само за лайкове и за да са в тренда. Smiley

(Нашето семейство не подкрепи бойкота, но нямам потребност нито да защитавам и оправдавам своя избор, нито да нападам и осъждам чуждия.)

# 673
И не само репортери, а и интервюиращи. Представете си някакъв ухилен с телефон насочен към лицето ви да ви пита защо пазарувате.

# 674
Снощи гледах клипче в тик-ток, някакъв младеж причакваше влизащите и излизаше от Кауфланд и ги питаше знаят ли как завършвало стихотворението на Славейков "не сме народ, а...". Един по един ги снимаше с този въпрос, Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт