Дискова херния - 24

• 13 930
  • 358
  •   1
Отговори
# 15
Коремните преси не са ли противопоказани? Thinking
Зависи как се правят. Тези с изправянето до седнало положение са вредни, да, а и в крайната фаза се товарят други мускули, не коремните. Движението трябва да е само в горната част на тялото - някъде до средата на гърдите. Така пазим кръста, той въобще не помръдва (но внимание с врата!). По-леки са от тези до седнало положение, тоест, трябват повече бройки.

Да, и аз правя тези. Знам че може.

# 16
Благодаря, ще направя нова консултация! Когато правих компютърната томография още давах кърма и затова май нямаше какво да ми изпишат. Ще се опитам да се взема в ръце и заради себе си, и за да мога да си гледам детето.

# 17
Вземете мерки навреме за тези неща, защото аз така не взех, плюс попаднах на лош лекар за ръката и сега вечно пръстите ми са изтръпнали на едната ръка.

# 18
Повдигането на краката от земята според мен трябва да се обясни от специалист на място. Може чудесно да се изпълнява грешно. Вярно, че е по-натоварващо за корема, но много хора с ДХ въобще не могат да го направят, боли (аз например, преди операцията). Докато повдигането на торса до средата на гърдите не е с такъв потенциал за грешки. Натоварва точно корема, да, не толкова агресивно колкото повдигането на краката, но ако повдигнете торса 50-100 пъти, хич няма да е без ефект.

# 19
За какво повдигане на крака говориш?

# 20
  • София
Благодаря за допълнението - да, трябва да се научи на консултация със специалист това упражнение, и трябваше и аз да го уточня. Наистина има хора без добро усещане за правилното изпълнение, и може да си навредят.

Но си е важно не само да правим нещо, ами и кои мускули се тренират, за да има добра опора на гръбнака в ежедневието. Тези в долната част изобщо не може да ги тренираш добре с коремна преса, а те помагат да си изправен. А в горната част на тялото се работи за гръб, не за корем. Не знам дали сте виждали на плажа мъже, които са работили прекалено много за преса, но не и за гръб - та те ходят приведени и изгърбени и не ми се вярва това да е добре да гръбнака.

Направо си е задължително всеки да отиде поне 3-4 пъти на терапевт, за да научи правилните упражнения, които могат да донесат най-много полза за неговия случай.

Отделно, като има болка, не значи ли, че е ранко за упражнения по принцип?

Последна редакция: сб, 08 фев 2025, 16:41 от Billie Eve

# 21
Има други упражнения, които могат да се правят вместо коремни преси, а 50-100 повторения на едно движение, ми се струва прекалено и ненужно. Ето още една публикация:
https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1709105086303690&id=100016126454196

# 22
На мен страничен планк ми е абсурден и невъзможен. Плюс неприятен.

# 23
На мен ми е много по-лесен от другият.

# 24
Аз съм с кекави ръце.
Плюс  и имам проблем с притиснат нерв на лакътя, та и затова ми е неприятно.
Дори правене на стандартен планк като съм на лакти, после ми причинява схващания на ръцете и болка.

# 25
За какво повдигане на крака говориш?
Положение по гръб, краката, сравнително изправени, заедно се повдигат от земята. От огромно значение е да се изпълнява правилно, иначе може да е и болезнено и вредно. Намирам го за доста хард (имам чудесна физическа подготовка).
Има други упражнения, които могат да се правят вместо коремни преси, а 50-100 повторения на едно движение, ми се струва прекалено и ненужно.
50-100 повторения на това късичко движение се правят за две минути. В крайна сметка, всеки да прави каквито упражнения усеща като полезни. Правила съм го години наред съвсем всеки ден и лично аз имам чудесна полза от него. Тъй като съм спортист, съм правила също и всякакви възможни и невъзможни упражнения, така че го споделих като не особено тежко, безопасно (има лек риск за врата) и лесно за разбиране упражнение. Най-добрият вариант си остава консултацията кинезитерапевт - горещо препоръчвам.

# 26
Разбирам те.
Сутрин правя петте тибетци и едното упражнение е с повдигане.
Какво визираш под правилно повдигане.
Аз като ги вдигам, гледам да няма извивка под кръста.

# 27
  • София
Понеже аз отворих темата, че корема се тренира по-добре с повдигане на крака, искам да уточня, че никъде не съм казала двата крака едновременно. Един по един се повдигат.

Първо се почва известно време само със стягане и отпускане на мускулите. Цел през цялото време е да не се отлепва кръста от пода.

После се повдига единия крак, сгънат на 90 градуса, все едно го слагаш на стол.

И точно това е правилно повдигане - мускулите да работят, за да не допускат извивка под кръста и той винаги да бъде долепен до пода. Ако се получи отлепване, сваляш надолу. Ако има болка, сваляш надолу и се връщаш на по-лесния вариант.

Двата крака, че и изпънати, е ниво за нинджи, не за нас.

# 28
  • Козлодуй
Да на Lemy упражнението "Умряла буболечка" е най-полезно Simple Smile

# 29
Не смея и да си помисля за повдигане на изпънати двата крака едновременно.
pvacheva, много забавно име на упражнението, имаше и някакво "умрял гълъб" 😎 и то ми е любимо.

Общи условия

Активация на акаунт