Какво се случва с пазара на труда?

• 4 794
  • 69
  •   1
Отговори
# 15
  • В страната на мечтите.
И аз се чудя какво се случва, защото е страшно трудно да те наемат на работа и да се задържиш. Започнах нова работа наскоро, изкарах един месец, всичко беше наред и накрая ме привикаха и ме освободиха, като ми казаха, че не са длъжни да ми дават обяснения?!?! Frowning

# 16
Трополинка,

Аз бях в сходна позиция миналата година. Изкарах 5 месеца, казаха ми че са много доволни и в края на месеца ще ми вдигнат заплатата и ще ме повишат. Дадоха ми един куп задачи, свърших ги (накратко спестих голяма сума на компанията). В края на месеца ме викнаха и в 15ч ми връчиха заповедта за прекратяване на договора от днес за днес. За съжаление докато сме в срок на изпитване не се налага да казват "защо"...

# 17
  • София
Това, за съжаление е една практика, която не е особено етична, но доста спестява на компаниите.
Тоест, ползва се не особено високо експертен труд за около 6 месеца, в рамките на изпитателния период и прекратяването на договора, тоест отказ от продължаването му.

# 18
  • В страната на мечтите.
Аз също спестих на компанията голяма сума, като превеждах текстове, което изобщо не влизаше в задълженията ми. Имам чувството, че ме използваха, за да не плащат на преводач.

# 19
По-скоро идеята им е била да ползват моите знания (9 год. реален опит в такава позиция), за да им наредя нещата (фирмата е нова) и да може спокойно да дойдат новите хора, за да паднат разходите, защото всичко се въртеше около думата "спестяване".
Това, за съжаление е една практика, която не е особено етична, но доста спестява на компаниите.
Тоест, ползва се не особено високо експертен труд за около 6 месеца, в рамките на изпитателния период и прекратяването на договора, тоест отказ от продължаването му.

# 20
  • София
По-скоро идеята им е била да ползват моите знания (9 год. реален опит в такава позиция), за да им наредя нещата (фирмата е нова) и да може спокойно да дойдат новите хора, за да паднат разходите, защото всичко се въртеше около думата "спестяване".

Във вашия случай са ползвали високоекспертен труд за жълти стотинки с обещанието за светло бъдеще във въпросната фирма. Отново неетично, но не противозаконно.
Освен да изплозвате познанията и експертизата си в създаване на ваша, собствена компания, не знам какво да кажа.
Или да продължите търсенето в компании с по-висока ценностна система, но и това, в крайна сметка е отново спорен въпрос. В крайна сметка, вие сте приели заплащане за труда си и за колкото сте се оценили, за толкова сте работили.

# 21
Azzy, да, така е. Заплатата беше прилична, разбира се след изпитателния щеше да е още по-прилична.
И да след това започнах на друго място.

# 22
  • София
Azzy, да, така е. Заплатата беше прилична, разбира се след изпитателния щеше да е още по-прилична.
И да след това започнах на друго място.

Приемето го като урок и повече не се съгласявайте на неудовлетворително заплащане от ден първи.
Стойте задължително в конкурентна среда, тоест, бъдете информирана във всеки един момент какво е максималното заплащане в бранша и на хората с вашата експертиза и не забравяйте да се надграждате като професионалист. Поддържайте контакт с най-добрите ейчАр-и и хедънтъри във вашия бранш, следете отворените позиции, отговарящи на вашата експертиза - те са обикновено офмаркет, особено за по-високите позиции и заявете готовност да се развивате в комания, която е готова да предложи градация. Предложения ще получите, както и ще получите същите условия от собствената ви компания, когато преговаряте за себе си.
Уверявам ви, това е единствената работеща стратегия да получите най-доброто за труда си, както и да ви ценят максимално и да градирате в кариерата си.
Не забравяйте и личните си финанси, хората, които имат изграден стабилен личен финансов фундамент са много по-уверени, желани и рядко приемат друго, освен най-доброто за себе си, за разлика от останалите, които са зависими от заплатата си в личен план.
Това е от мен, успех!

# 23
Azzy, както казах и преди заплащането беше ОК.

# 24
На мен ми се случи нещо още по-некоректно. Предложиха ми оферта, приех. Събрах всички документи и в деня в който трябваше да започна ми казаха, ами отказахме се, довиждане. ПЪЛЕН АБСУРД! Аз вадих документи две седмици...

# 25
Е това вече е отвратително. Имахте ли официална оферта?

На мен ми се случи нещо още по-некоректно. Предложиха ми оферта, приех. Събрах всички документи и в деня в който трябваше да започна ми казаха, ами отказахме се, довиждане. ПЪЛЕН АБСУРД! Аз вадих документи две седмици...

# 26
Е това вече е отвратително. Имахте ли официална оферта?

Да, но хитро ми я предложиха на видео връзка по телефона.. тоест устно.

# 27
Много неприятно. А по този повод да питам - дори и да има писмена оферта, ако се отметне работодателят кандидатът не остава ли пак с пръст в уста? Нали офертата нямала трудово-правна тежест? Важи и в другата посока между другото ако кандидатът приеме, а после се отметне.

# 28
  • София
Много неприятно. А по този повод да питам - дори и да има писмена оферта, ако се отметне работодателят кандидатът не остава ли пак с пръст в уста? Нали офертата нямала трудово-правна тежест? Важи и в другата посока между другото ако кандидатът приеме, а после се отметне.
Остава.
Това не се счита за договор.

# 29
Работника в България няма НИКАКВА ПРАВА. Всичко е фиктивно и в ползва на работодателя. Познавам и съкратена майка, чрез вратичка в КТ. Осъди ги на първа инстанция и накрая те спечелиха и тя плати и разходите им.. Тук нямаме права за съжаление.

Общи условия

Активация на акаунт