Всички ни обясняваха, че кол центровете и ИТ компаниите са тук защото сме "умни и красиви", но всички знаем, че е не така и беше поради ниските разходи за заплати. Сега когато заплатите са близки до тези в Испания и Португалия, че дори Италия, нямат особена причина да останат на нашия пазар..и се изнасят от Европа.
Хора, нима вярвате на тия глупости?
Да, хората, които имат знания и умения имат високо самочувствие. Това е напълно нормално. Не само в ИТ сферата, а във всяка сфера. Това със сладоледа сигурно е прочетено в рубриката Любопитно или от сорта на жълт сайт. Уверявам ви, че никой не напуска заради сладолед! Било е удобното обяснение да не кажеш нищо на напористо Екзит интервю.
Програмистите нямат ограничени социални умения. Те са хора като всички други, има всякакви. Както и в ДА, в маркетинг агенции, търговски фирми и навсякъде. Колкото до външния вид - оръфляци има навсякъде. А пък на 25 да взема 10 К нето е тотална научна фантастика, защото младшите специалисти вземат малко повече от касиерка в Лидл. И не ми давайте за пример вашия познат от еди си къде, дори и да има такива хора, те са единици.
Somebody12, не зная каква ти е професията, аз съм инженер. Никога, ама никога не вярвам на устни оферти, винаги съм искала да си подпиша трудовия договор на новото място преди дори да съм пуснала предизвестието на старото. Винаги съм чела много внимателно това, на което полагам подписа си. На честна дума не вярвам, така че искам всичко да е черно на бяло. Колкото до правата на работника - позволи ми да не се съглася - Кодексът на труда изключително защитава правата на работника. Единственото време, през което работникът може да бъде лесно основоден е по време на пробния срок, след това е доста трудно, но не невъзможно.
Колкото до пазара на труда - все по-зле ще става. Светът е в жестока криза. Ако се поразровите из новини и информация, ще видите, че в Европа няма нито един сектор, който да е в растеж. Европа се деиндустриализира. За да се развиват сектори като ИТ, Маркетинг, Дигитален Маркетинг, икономиката трябва да е в растеж, тъй като тук се искат сериозни инвестиции, за да се инвестира в нови софтуери, нови маркетингови стратегии и т.н. За да растат доходите, икономиката трябва да расте.
Колкото до позиции - фирмите са изключително предпазливи в отварянето на позиции. Пазарът на труда е супер свит, лошото е, че предстои да се свива още. Съответно - пазарът е наводнен с кадри, търсещи реализация, а компаниите предвид свитото търсене вече налагат правилата, а не кадрите, както беше само преди 2-3 години. В момента е важно да имаме работа, която да дава някакъв доход, докато премине кризата.