Какво се случва с пазара на труда?

• 4 786
  • 69
  •   1
Отговори
# 60
А защо компаниите не търсят хора с подходящо истинско образование, а взимат хора с курс и академия? Това ще види отговори и какво се случва с пазара на труда.

# 61
Покрай пандемията се наемаха хора на кило и качествените кадри просто не достигаха. Този период обаче отмина и по всяка вероятност няма да се върне.

На следващо място, високите заплати в сектора са сериозен стимул за въвеждане на все по-добри AI инструменти, което допълнително ще свие наличните позиции.

# 62
А защо компаниите не търсят хора с подходящо истинско образование, а взимат хора с курс и академия? Това ще види отговори и какво се случва с пазара на труда.

Защото хората са готови да работят за по-ниски заплати и имат желание да пробват.... Което е добре дошло за работодателите.

Същото се случи в дигиталния маркетинг и графичния дизайн. Избълваха се едномесечни курсове и за това сега заплатите за дизайнери са смешни.. СофтУни и подобни развалиха пазара...Скоро една жена ми се оплака, че не можа да намери хора, разбиращи от маркетинг (проучване, анализ, бюджет), защото за младите маркетинг, означавало видеа и снимки в тик ток и социалните мрежи...

# 63
  • Somewhere far away
Това за подходящото образование не винаги е така. Аз  лично познавам доста успешни програмисти, които не са завършили висшето си и въпреки това са на високи позиции и са много ценени и търсени в сферата.

# 64
Напротив, точно обратното е. Фирмите нямат нужда от чак такива супер квалифицирани или компетентни специалисти, затова наемат по-некомпетентни хора за по-малко пари. И това не е само в свързаните с компютри и софтуер сфери,  а повсеместно. Ако служителят се случи кадърен - добре дошло, но ако не се - не е особен проблем.

# 65
  • Melmak
За дигиталния маркетинг, аз съм минала курсовете на софтуни. Не е месец, а е година и половина, ако караш всички модули. Стига като за база, после имаш да учиш още толкова, но без опит не става.

Аз имах късмет бързо да си намеря работа в агенция. Заплатите са ниски и няма значение от академия ли си, от университет ли си. Първото стъпало е ужасно като заплащане. То ясно, че не очаквам с една академия или дори образование да взимам колкото директора. Обаче говорим за заплати, с които да се издържаш без помощ от родители или гадже. Аз успявах, ама без разходи по наем и без деца.

Не мисля, че академията толкова е попречила. Дала е шанс на повече хора. Никого не съм излъгала, че съм джуниър и колко точно и какво съм учила. Проблемът е, че в агенциите е мелачка, а за да добиеш знания, трябва да минеш от там.

# 66
За дигиталния маркетинг, аз съм минала курсовете на софтуни. Не е месец, а е година и половина, ако караш всички модули. Стига като за база, после имаш да учиш още толкова, но без опит не става.

Аз имах късмет бързо да си намеря работа в агенция. Заплатите са ниски и няма значение от академия ли си, от университет ли си. Първото стъпало е ужасно като заплащане. То ясно, че не очаквам с една академия или дори образование да взимам колкото директора. Обаче говорим за заплати, с които да се издържаш без помощ от родители или гадже. Аз успявах, ама без разходи по наем и без деца.

Не мисля, че академията толкова е попречила. Дала е шанс на повече хора. Никого не съм излъгала, че съм джуниър и колко точно и какво съм учила. Проблемът е, че в агенциите е мелачка, а за да добиеш знания, трябва да минеш от там.
Какво е положението сега в дигиталния маркетинг?

# 67
  • Melmak
Като чувам от приятели същото - аз напуснах агенцията и спрях да се занимавам с това.

Като цяло за джунър най-лесно се почва в агенция. Там се учиш на много неща, след година-две можеш вече да намериш и по-добре платена работа. Изисква се да работиш много клиенти едновременно (в агенцията), работата е под напрежение, всичко се случва в последния момент, защото зависиш от още други хора по веригата. Понякога и със самите клиенти е трудно.

# 68
Като чувам от приятели същото - аз напуснах агенцията и спрях да се занимавам с това.

Като цяло за джунър най-лесно се почва в агенция. Там се учиш на много неща, след година-две можеш вече да намериш и по-добре платена работа. Изисква се да работиш много клиенти едновременно (в агенцията), работата е под напрежение, всичко се случва в последния момент, защото зависиш от още други хора по веригата. Понякога и със самите клиенти е трудно.

Имаше страхотно търсене на дигитален маркетинг по време на Ковид, но сега виждам, че и това рязко намаля.... По едно време заплатите бяха доста добри, сега виждам, че май и на тях се отрази...

Само Финансите за сега са с добро заплащане....Но скукааааа. :Д

# 69
Много банкови служители ще бъдат съкратени, през следващите няколко години.

Общи условия

Активация на акаунт