Априлче 2025г./тема 6/

• 29 766
  • 756
  •   1
Отговори
# 240
Зари, благодаря, че сподели. Объркала съм цената за двойната стая. На мен ми диктуваха цените по телефон. Ще е супер, ако не се плаща, но ме съмнява. Но аз и не се следят там, не знам дали има някакво значение за пришълците, като мен. Чакам моята лекарка да се свърже с Атанасова да видя дали ще ме вземе и пак ще ги питам за цените.

# 241
На мен ми се наложи да полежа няколко дни в Токуда. Това ми е първият престой в болница в живота и нямам база за сравнение. Обаче стаята беше огромна, чиста, самостоятелна с прекрасна баня и тоалетна. Да, плащаш си, обаче можеш да си го направиш колкото удобно имаш нужда и е възможно, предвид обстоятелствата. Всички бяха изключително мили и внимателни, храната беше задоволителна и го казвам това, като човек който е с претенции за това какво яде 😄
Предвид емоционалното и физическото ми състояние, да се натикам в някаква мизерия и около мен да са груби и да ме овикват, не ми е опция. Слава Богу, имаме възможност да си платим - затова са парите - да ти правят живота по-лесен. Да, иска ми се да не налага, всичките десетки хиляди за осигуровки, които съм ги дала, да ми осигуряват безплатно лечение и достъп до най-добрите лекари, обаче живея здраво стъпила на земята и знам, че това е утопия.
Единственото, от което съм наистина недоволна е, че Нашар я няма сума ти време и ако не ме беше насочила по спешност при Атанасова, а бях останала да ме преглеждат разните случайни, които я заместват, не знам какво щеше да стане. От друга страна и тя е човек, има нужда от почивка, просто понякога обстоятелствата се насъбират глупаво.

# 242
Момичета по темата с болниците ще споделя и моята гледна точка, аз избрах да раждам в Окръжна болница в Пловдив, а не в Селена(където ми е частното АГ) или в Торакс(където ми е следящата Аг по ЗК) ...
 Избрах държавна болница, първо по препоръка за страхотен доктор там, второ, че предпочитам да давам пари на лекар, акушерка, сестра, санитарка , а не на болницата и да ме обгрижват с желание, а не по принуда, а и не съм привърженик на частните болници и пренадутите им цени. За мое щастие болницата е с реновирано АГ отделение с налични ВИП стаи и с една от най добрите неонатология в града...
Вчера бях на преглед при въпростният доктор , в 31г.с. бебка е 1992гр, висока мадама вървим 10дни напред, от другата седмица иска да започваме тонове...
На 27.02 съм на последна ФМ тогава се падам 32w2d...

П.С. моя близка роди в Селена преди месец, 2500лв и въобще не беше очарована нито от обстановка,  нито от персонал....даже клонеше към разочарование...

П.С. да развенчая един мит и аз, това че трябва само наляво да лежим и спим, ми ето пример аз не мога, задушавам се, не мога да дишам като легна наляво, но пък съм съвсем ограничена 🤣🤣🤣 мога само на дясно и малко само на полу гръб  ...докторите казват, че всеки организъм сигнализира кога и как му е добре, затова лежа и спя както ми е удобно..
Извинете за дългия пост 🙄

# 243
Аз като дългогодишен абонат на болниците, мога да кажа, че условията нямат такова огромно значение, колкото желанието на сестрите и лекарите да ти помогнат.
Сега заради хорионбиоспията лежах в Св.  Георги, но отношението беше потресаващо. Стаите си бяха съвсем нормални. Но сестрата като ми видя вените вика, крещя, като че ли съм виновна. На следващия ден като я помолих да ми премери кръвното (естествено беше под 80 на 50), пак същото отношение и ми каза да отивам да си купя кафе и айрян.
Няма значение дали си в частна или държавна болница, ако си малко по-изискващ пациент е такова отношението.
Аз винаги имам няколко изисквания - едното е да ми правят тестуване на всякакви лекарства, че имам алергии, а другото е да ми мерят кръвното, защото много ми пада. Е, досега не съм срещнала сестра, която да е била любезна, когато я помоля да ми премерят кръвното...

# 244
Потвърждавам, че в Токуда в тези 2000 лв влиза и избор на екип.

# 245
Joss, от сърце се надявам вече да сте добре и ти, и бебето 🍀 Това е най-важното.

Токуда ми се струва прекрасно съчетание между добри лекари и добри условия. Затова и аз се спрях на тази болница.
Ама откровено се ядосах вчера като видях клекнали до стената момичета с огромни кореми. 😡 Могат да си организират някак пространството в коридора, знаейки колко време се чака за преглед.
IvelinaL значи правилно съм разбрала и аз. Грубо около 4 хиляди лева със стаята.
Момичета, мен , тъй като ме гласят за нормално раждане, вчера АГ -то ми каза, че й се иска да спра Клексана 2 седмици преди термин …. Навсякъде съм чела, че се спира - ден преди раждане. Разбира се, при естественото нямаш лукса да знаеш, кога, аджеба, ще е този ден, но 14 дни по-рано не са ли много. На Вас какво Ви казват?

# 246
Зари, аз ще съм планово секцио, но генетичката ми е предписала 2 седмици преди операция да спра фраксипарина.
И аз чета че се спира непосредствено преди интервенцията, но мисля да и се доверя. Може би зависи от показателите на кръвта, от самите генетични мутации и т.н
При мен на последните кръвни изследвания на ЖК кръвта ми изглежда разредена, така че мисля да се доверя на предписанието.
Предстои ми скоро консултация с анестезиолог, та и него ще го попитам и ще послушам и неговия съвет.

# 247
Joss, от сърце се надявам вече да сте добре и ти, и бебето 🍀 Това е най-важното.

Токуда ми се струва прекрасно съчетание между добри лекари и добри условия. Затова и аз се спрях на тази болница.
Ама откровено се ядосах вчера като видях клекнали до стената момичета с огромни кореми. 😡 Могат да си организират някак пространството в коридора, знаейки колко време се чака за преглед.
IvelinaL значи правилно съм разбрала и аз. Грубо около 4 хиляди лева със стаята.
Момичета, мен , тъй като ме гласят за нормално раждане, вчера АГ -то ми каза, че й се иска да спра Клексана 2 седмици преди термин …. Навсякъде съм чела, че се спира - ден преди раждане. Разбира се, при естественото нямаш лукса да знаеш, кога, аджеба, ще е този ден, но 14 дни по-рано не са ли много. На Вас какво Ви казват?

Zaria, май двете с теб бяхме при Тончев? На мен при последното изследване каза даже да вдигна дозата на Клексан на 0,6, защото AntiXa ми беше 0,2 Та исках да ти кажа, че сигурно 5 пъти съм го питала Тончев кога да спирам Клексана, обсъждала съм с него не е ли рисково да съм на Клексан при раждане… той е категоричен 😩Било много опасно бременни да спираме кръворвзреждите, понеже буквално за 2 дни кръвта рязко се сгъстява и все едно не си взимал Клексан. Каза в момента, в който почнат контракциите спирам с Клексана. Със сигурност ще минат някакви часове от поставянето му. Плюс казва, че се гледало APTT и Protrombin time, за да се установи колко бързо ще се съсири кръвта Simple Smile И даже за превенция настоява да продължавам с 0,4 2 седмици след раждането. Говорете с хематолозите, не само с АГ-та. Много е важно каква ви е точно тромбофилията и какви са ви всички показатели на коагулация. Ако ей така си настояват АГ да спираме с кръворвзреждащи, без да са погледнали дори изследвания…

Иии понеже съм паника с тия кръворазреждащи, разпитах и какво се прави при кръвоизлив недай си боже. Та освен окситоцин, който да контрахира стените на матката (при естествено раждащите) имат още поне 1-2 лекарства болниците, които веднага могат да се влеят и да предотвратят кръвозагуба. За момента съм се поуспокоила на тая тема, ама да видиме как ще стане. 😬

# 248
Моя хематолог иска да ходя до последно при него с АППТ и Д- димер, фраксито ще ми е до последно, не сме коментирали спиране.

# 249
Аз само ще допълня никога не слушайте АГ или генетици/имунолози относно терапия с НМХ! Единствено слушайте хематолога/ангиолога. Какви са тези безумия да спират инжекции точно, когато кръвта на родилката е най-сгъстена....потресена съм. Моля да си направите консултации с хематолози. Аз съм при Тончев и инжекциите в никакъв случай не се спират, без значение дали ще раждам естествено или секцио. След раждането се продължават още 2 седмици. Иначе е добре инжекциите да се поставят сутрин, защото повечето раждания тръгват вечер и по този начин ще пропуснете сутрешната инжекция и реално ще я поставите чак вечерта или на следващата сутрин. Съжалявам за малко по-острото влизане, но ми се изправя косата, когато чета такива безумни препоръки. Да не говорим, че точно на хора с отворени операции и кръвоизливи назначават НМХ, защото тогава рискът от тромбоза е най-голям. Самият НМХ няма да доведе до кръвозагуба, единствено аспиринът е опасен.

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 13:13 от Kactus

# 250
Лично при мен, ако бях слушала хематолози нямаше да имам никаква терапия с НМХ и аспирин и не знам дали щях да стигна до тук. Така че при всеки мисля че е индивидуално и няма нужда да се генерализира.
Лично познавам няколко случая при които с терапия или без няма промяна в показателите за коагулация. Така че коя кръв как се сгъстява, зависи от много фактори на моментно състояние, типа мутации и много други обстоятелства. За това всеки се следи, прави изследвания и ги коментира със своите лекари и те преценяват.
Така че няма нужда от крайности, както и от следване на препоръки от бг мама. Самото разнообразие в методите на терапия и препоръки при това разнообразие от комбинация на мутации е красноречив за нееднозначното третиране на различните случаи. Дори има лекари, които при едни и същи мутации при различни пациенти назначават различна комбинация от терапия или изобщо не назначават такава.
Но това е лично мое мнение и не го натрапвам. Всеки съответно има право да си дава мнението като крайна инстанция, изхождайки  от собствените си виждания за нещата.

# 251
Да, индивидуално е/на всеки 20-30 дни се пускат пълни изследвания на коагулацията/, но тези терапии се назначават САМО от хематолози или ангиолози. Останалите специалисти не са учили тясно и няма как да бъдат по-компетентни от хематолог. Да не говорим какъв смях е в България.....на мен лично ми казаха, че нямат компетентен генетик в страната за консултация и то няколко лекари, единият от които генетик. Ако генетик ти е казал да си спреш инжекциите 2 седмици преди термин рискува твоя живот и този на бебето, това ме афектира. При положение, че не се знае какво ще е моментното ти състояние към тази дата. По-добре отиди на хематолог, за да се застраховаш. То това е все едно очен лекар да ти назначава терапия за белите дробове, което е работа на пулмолог. Лично на мен ще ми е съвестно да не обясня как стоят нещата и към какъв специалист трябва да се отиде на консултация в такъв случай. Не ми е кеф да звуча назидателно, но поне ще знам, че съм направила каквото зависи от мен, за да предотвратя евентуално лош развой/дори шансът за такъв да е под 1%/.
ПП Рози, няма как да знаеш. Дори да не беше на терапия, ако кръвните ти изследвания си бяха добри, пак нямаше да си на терапия. Ако съответно има някакви отклонения или риск от прееклампсия, товага хематологът ще ти предпише терапия, която може и всеки месец да е различна. Много е индивидуално. Познавам жени с високорискови мутации, които дори нямат профилактична терапия, но са изключително строго следени. Не е задължително кръвта да се сгъсти и да има страдание на плода дори при няколко рискови мутации, но това може да се случи на бременна жена без никакви мутации. Просто си трябва следене. Обаче при вече съществуваща терапия, не е добре да се спира точно преди раждането. Освен това не са важни само кръвните изследвания, а редовното следене с доплер.

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 12:14 от Kactus

# 252
Кактусче разбирам какво ми казваш, защото съм изчела всички теми назад и знам какви са препоръките. Но при мен лично хематолозите ми казаха, че нямам нужда от никаква терапия, а съм с 4 хетерозиготни мутации. Едната беше тук във Варна, другата през медицински приложение прехвалена от София.
Съответно аз не ги послушах и реших да слушам генетичката, която се занимава с репродуктивни проблеми при двойки от много години и е третирала многобройни такива случаи. Нейните препоръки ми се сториха най - адекватни, пък било то и да не е завършила хематология.
Но пак казвам, всяко тяло е индивидуално, При последните ми изследвания коагулацията ми е добре и показва че кръвта ми е разредена, аптт ми е на горна граница, д-димера на долна, фибриногена също е в долната декада, не съм имала проблеми с доплера и т.н.
Затова засега съм склонна да следвам това което ми е препоръчала генетичката - тя е изходила от комбинацията на мутациите ми, фамилната ми анамнеза + ежемесечните изследвания които и изпращам.

# 253
Благодаря, Зари! Green Heart
Искрено се надявам всичко да е наред, следим нещата изкъсо.

Казах го от гледна точка, че в някакви моменти, независимо дали си плащаш, малко те подмятат насам-натам. Аз разбирам, че съм касичка и че никой не е длъжен да приема навътре мене и положението ми, но тези лекари са там за жените в може би най-уязвимият момент от живота им и следва малко по-задълбочено внимание върху ситуациите. Както и да е, аз съм си ги избрала и ще се опитам да извадя най-доброто от ситуацията, но като цяло е малко обидно цялото това поведение. От друга страна, те може и толкова да си могат, знам ли Simple Smile Аз и към Чучумишев си имам резерви, макар за него да има само чудесни отзиви.

# 254
Joss, хайде до края да нямаш повече притеснения.
Аз винаги съм била  на следното мнение относно лекари и сестри - те са хора, за тях това е работен ден. Когато случаят е по-завъртян, за тях това е повече усилие, повече работа и повече стрес. Имайте го в предвид. Нa мен примерно винаги затова са ми се карали, защото им е било трудно и са били притеснени.
Не е да си бил касичка или да не си бил, просто за тях сме работа...
Когато бях за хорионбиоспията, срещнах лекаря, който ме лекуваше преди две години за проблем с бъбреците. Човекът ме помнеше и ме поздрави, като се има в предвид, че при него минават сигурно по 100 пациента на ден. Тогава осъзнах колко много се е бил притеснил за състоянието ми преди 2 години, за да ме запомни... Не съм ходила повече при него,  слава богу да не ми се и налага.

Общи условия

Активация на акаунт