Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 40

• 28 337
  • 831
  •   1
Отговори
# 75
Е стига де, не сте длъжна да вземате и наематели Simple Smile) тогава си пазете адреса за вас си Simple Smile

Но пък като вземете следва да спазвате всичко - да си пускате данъчни декларации, да плащате данък, да регистрирате в домова книга и всичко произтичащо от това. Не само да получавате едни пари и да казвате 'госпожата' и 'господина' с някакво..пренебрежение. Аз лично мисля че искате да си намерите повод да ги махнете, пък не знам...

Френското.. рязко изчезна.

Чл. 92. (1) (В сила от 1.01.2000 г., предишен текст на чл. 92 - ДВ, бр. 9 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) Адресната регистрация се извършва от кмета на общината, на района или на кметството или от определени от тях длъжностни лица при заявяване от лицето.
(2) (Нова - ДВ, бр. 9 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 42 от 2012 г.) За извършване на адресна регистрация на адрес в страната лицата представят един от следните документи:
1. документ за собственост;
2. (изм. - ДВ, бр. 42 от 2012 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2019 г., в сила от 01.07.2020 г., изм. относно влизането в сила - ДВ, бр. 101 от 2019 г.) документи за ползване на имота за жилищни нужди, включително договор за ползване на социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа;
3. (нова - ДВ, бр. 42 от 2012 г.) други документи, доказващи собствеността или ползването на имота.
(3) (Нова - ДВ, бр. 9 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 42 от 2012 г.) За извършване на адресна регистрация се представя и писмено съгласие на собственик, когато заявителят не е собственик, чрез декларация по образец, подадена лично пред органа по ал. 1, или с нотариална заверка на подписа.

Тези боднатите се искат заедно

Какво Ви кара да мислите, че не изпращам данъчна декларация, или че не си плащам данъците? Явно робувате на някакви стериотипи. Нападката Ви към мен е незаслужена и неоснователна.

Да, запозната съм добре с чл 92 от Закона за Гражданска Регистрация. Точка 3 показва нуждата от писмено съгласие от собственика, но никъде не се казва че собственикът е длъжен да даде такова писмено съгласие.

Благодаря за предоставената извадка от ДВ.

# 76
Дано и със ЗУЕС да сте запозната, и прилежно да сте ги вписала в домовата книга като ползватели.

# 77
@ Тинтина: моля Ви какви са тези кървави сценарии, едва ли ще сте се стигне до такива положения ( убийства, насилие). Деруги от котки са най-сериозното провинение в моя случай (и не от моя страна).

@ kriakla Доколкото знам, налагането на глоба за закъсняла адресна регистрация е в компетенциите на служба ЕСГРАОН към съответната община. Не съм сигурна, че кварталния полицай има правомощия да налага глоба за закъсняла адресна регистрация. Това са празни заплахи от домоуправителя. 
Именно фактът че ЕСГРАОН не следи за съответствието между посочен адрес и реално местоживеене, поражда проблема с "мъртвите души", които тежат на даден адрес (хора които отдавна не живеят на адреса, но не са се отписали). Вие колко хора познавате, които да са били глобени за закъсняла адресна регистрация? Аз нито един.

# 78
Естествено, че органите на реда в лицето на кварталния полицай имат право да проверят съответния адрес. И те да се свържат за информация от служба ЕСГРАОН дали лицето се е регистрирало. Лична карта не могат да изискват нито домоуправител, нито служители на общината като ти цъфнат пред вратата. И след това следва санкция.Ама дали, или, кой, кога.....май никога!!!!!

# 79
Аз мисля, че всички съфорумки в темата, особено с дългосрочен опит, емпатично /има ли такава дума?/ дадоха нужните съвети съвсем добронамерено и базирайки се на техния опит. Останалото с две думи е - "има отдаване под наем в БГ"  и отдаване в други страни, където наемните отношения са много по-стриктно и законово обезпечени. Тук, в нашата мила страна, ние /наемодателите/, се борим сами с различни казуси, защото почти нищо не ни гарантира че ще бъдем потърпевша страна, затова питаме в темата, която по принцип е за взаимопощ - нещо, за което аз съм много благодарна на споделящите техния опит и съвети.

# 80
Има и не особено изрядни ЕС, като моята, например. Май и аз не съм регистрирана, не помня да съм говорила с домоуправителя за това, нито пък той да е говорил  с мен за вписване.

Иначе за регистрация на адрес на наематели - от служба Гражданска регистрация" в общината искат задължително н.а. (оригинал за сверка, копие за преписката) и подписана декларация-съгласие от наемодателя, не е по тяхно желание, а е задължително. Това е направено заради много случаи в миналото, когато на даден адрес са регистрирани фирми и физически лица без знанието и съгласието на собственика. И е имало доста репортажи по медиите за произтичащи от това проблеми - съдия-изпълнител, колекторски фирми, мутри и подобни, обикалящи и тормозещи собственика или негови наематели. Служба "Гражданска регистрация" няма достъп до документи за собственост, те не знаят кой е собственик на жилището и дали наистина е съгласен лицето да се регистрира. Всеки може да напише договор за наем, да го подпише на всички места и да отиде да регистрира човек в общината. Все още остава проблемът с регистрацията на фирми, там все още не се изисква съгласие на собственик на жилището.

# 81
Аз мисля, че прекалено много време отделихме за адресната регистрация, която госпожата без котка не желае да даде на госпожата с две котки. ✌

Йезуитското четене на точки от закона от вида “нужно е да даде съгласие, но не е длъжен” ме изненадват.
Предлагам ви да кажете на жената да си взема котките, децата, куфарите и да си ходи. Мисля, че и тя, и вие ще сте доволни. Успех.

# 82
Точно кварталният полицай глоби моя наемателка че не се регистрирала на адреса.
Пояснявам че я беше търсил по друг повод, несвързан с наемното правоотношение. После се свърза и с мен и обясни, че се е държала нагло с него и за това й е съставил този акт. Иначе не би.
От тогава сме гъсти с него и ми помогна в случая с мърлявия ми наемател който беше сменил патрон, и се криеше накрая...

Та ако искат...органите на МВР могат да съставят такива актове...на лицата нерегистрирали се на адреса. Не на собственика!

# 83
  • Бургас
"Едва ли ще се стигне..."
То затова само в БГ я има поговорката: "Като се обърне колата, пътища много"... И също: "Бай си бабо, да не те стигне мечка" Simple Smile

# 84
Значи у нас само ММ е легален Simple Smile другите сме нелегални.

# 85
  • Варна
Май вече изкоментирахме всичко възможно по казуса на госпожата.

Аз да питам друго. Не знам дали е възможно да въведем еврото от следващата година, но ако все пак приемем, че е възможно, как бихте описали в договора бъдещото превалутиране на наема?

# 86
  • София
Само и единствено по официалния курс.
Но то може и с анекс на по-късен етап, когато има сигурна дата.

# 87
  • Варна
Само и единствено по официалния курс.
Но то може и с анекс на по-късен етап, когато има сигурна дата.
Ами… то подписването на анекса е доброволно. Ако да речем точната дата стане ясна преди изтичането на настоящия договор и наемателят не се съгласи да подпише, това означава ли, че договорът се разваля предсрочно по моя инициатива и аз дължа неустойка?

# 88
  • София
Не е нужно да подписваш анекс, автоматично се превалутира:
Всички суми, съдържащи се в т.нар. „правни инструменти“ (т.е. нормативни актове, съдебни решения, договори и др. подобни), ще се считат автоматично за стойности в евро при прилагане на горепосочените общи правила за превалутиране. Това означава, че ако лице има изискуемо вземане спрямо друго лице в лева – например, въз основа на постановено преди датата на въвеждане на еврото осъдително съдебно решение, следва да получи от длъжника еквивалентната сума в евро. Превалутирането не засяга по никакъв начин действителността и валидността на правните инструменти, издадени преди датата на въвеждане на еврото.

от тук
https://penkov-markov.eu/bg/legal-digest/oficialno-priemane-na-z … evroto-v-bulgaria

# 89
  • София
Не мисля, не.
Тъкмо търсех конкретния текст, но е това което Olive написа, да.

Общи условия

Активация на акаунт