За мен - много красиви могат да бъдат горите, по всяко време на сезоните. Но ми е правило да не хадя сам. Преди години (из Б-я: Рила, Пирин, Сакар) си имах дружка за риба и гъби (2 в 1) за уикенд с 1-2 преспивания. И неусетно се озовавахме на места, които ми действаха вълшебно. Наскоро (за съжаление покрай кончината на наш приятел - живеещ в планински почти резерват в Германия) разгледах на снимки една от прословутите "погребални горички" - обичайна практика за осигуряване на вечен покой и в Скандинавия. И - в сравнение с гледките от "Централните" в Сф - направо им завидях на спящите там...

Всъщност, и един детски спомен от малинажите из Рилската пустиня.
). Няколко години само с татко ми ходехме за по седмица на почивка в Якоруда - там имаха станция (бараки върху наклонена поляна с 2 или 3 поточета, които я прекосяваха). Всяка сутрин възрастните грабваха кофи и др.съдове и тръгваха да берат горските плодове. Тогава даже не съм мислел за пълзящите "животни". Стигаха до дадения малинаж, избираха някоя "полянка" (не повече от 1-1.5 кв.м по-голо място, окръжено - разбира се - от къпини, малини и подобни), оставяха ни там 2-3 деца с един родител. А след 15-тина мин. най-много, друг донасяше няколко пълни детски кофички с плодове. И... ни оставяха там да ги ядем, докато те берат. Разбира се, не смеехме да мръднем. А даже храстите бяха по-високи от нас и виждахме само тях и небето. Обаче до днес помня тези детски часове със страх с вкус на малини и горски ягоди.