Booking.com – 11

• 50 092
  • 728
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Това последното не е вярно. Аз имам 4 приключени резервации за Гърция от края на юни/началото на юли. Навсякъде има Environment fee, просто е включена в общата цена, но може да се види в Pricing information. Тази такса зависи от категорията на мястото за настаняване.
И ние имахме такава такса, но влизаше в крайната цена. Не е плащана отделно.

Да не би в случая на Василиса Прекрасна да е прието да се плати в левове и от курса на Букинг за превалутиране да се е получило това разминаване? Знам, че при Уиз и Райън курсът е много неизгоден и никога не трябва да се приема валута, различна от предложената за конкретния полет. За Букинг не съм гледала по какъв курс обръщат валутите.

# 571
Това последното не е вярно. Аз имам 4 приключени резервации за Гърция от края на юни/началото на юли. Навсякъде има Environment fee, просто е включена в общата цена, но може да се види в Pricing information. Тази такса зависи от категорията на мястото за настаняване.

Да прави сте в разбивката има това
1 апартамента    BGN
13 % ДДС    BGN
8 € Такса за околна среда на нощувка    BGN
0.50 % Местен данък    BGN

При нас явно е било в включено в цената и затова не ми е направило впечетление.

# 572
Трябва да си види каква е валутата,  разбивката в Букинг, в извлечението и ще разбере откъде идва таксата и най-вероятно каква е точно. Ние нямаме всичката информация.

# 573
Разбрах какъв е проблема. Имала съм допълнително блокирана сума по неосчетоводени транзакции. Банката не ми е събрала такса за плащането към към букинг. Обаче букинг смятат едно евро за два лева, като ти взимат парите от картата, а не по курс продава на банката. Тоест, на техния сайт ми пише 3200 лева, или 1638 евро в зависимост от валутата, която си изберете. И като дойде време за плащане, ти смятат еврото по 2 лева. И в случая са ми взели 50 лева повече, от колкото, ако си бяха изтеглили 1638 евро по курса на банката.
Проверете на сайта, като смените валутата - цените в лева са сметнати по курс около 1.958 закръглени.
Ама като тръгнеш да плащаш, ти дърпат по два лева за едно евро.
И друг път ми е правило впечатление че взимат повече пари от обявената цена в лева за резервации в чужбина. Вярно, че не е кой знае каква разликата, ама те прецакват . Мен в случая с 25 евро. Трябвало е явно от еврова карта да съм плащала.
Не е хич почтено.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 16:10 от Прекрасная Василиса

# 574
  • Berlin
Не може ли да се избере да се плати в по-изгодната валута? Би трябвало да може.

# 575
  • София
Може. Винаги това, което плащаме е в евро. Банката превалутира по курса на деня в левове. Картите ни са левови, а не в евро.

Сетих се, че сме гледали различни варианти за турски хотели. Пак е по-изгодно да се избере евро. Ако е в турски лири, минава първо през евро и цената става по-висока. Но е много вероятно самите хотели да искат цена в евро, защото турската лира твърде бързо се обезценява.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 17:22 от Таня67

# 576
Може, ама трябва специално да си откриеш карта в евро. То вече няма за кога.
Проверете си, транзакциите не минават по курса на банката, както би трябвало да бъде. Към букинг имам предвид. Към други търговци да.
Ако нямах неосчетоводени транзакции, нямаше да ми направи впечатление.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 16:20 от Прекрасная Василиса

# 577
Разбрах какъв е проблема. Имала съм допълнително блокирана сума по неосчетоводени транзакции. Банката не ми е събрала такса за плащането към към букинг. Обаче букинг смятат едно евро за два лева, като ти взимат парите от картата, а не по курс продава на банката. Тоест, на техния сайт ми пише 3200 лева, или 1638 евро в зависимост от валутата, която си изберете. И като дойде време за плащане, ти смятат еврото по 2 лева. И в случая са ми взели 50 лева повече, от колкото, ако си бяха изтеглили 1638 евро по курса на банката.
Проверете на сайта, като смените валутата - цените в лева са сметнати по курс около 1.958 закръглени.
Ама като тръгнеш да плащаш, ти дърпат по два лева за едно евро.
И друг път ми е правило впечатление че взимат повече пари от обявената цена в лева за резервации в чужбина. Вярно, че не е кой знае каква разликата, ама те прецакват . Мен в случая с 25 евро. Трябвало е явно от еврова карта да съм плащала.
Не е хич почтено.

Ооо, винаги е така. Не променяйте валута като плащате. За хотел - плащане в оригиналната валута на хотела, полет - каквото даде. Ако пише монголски тугрици и смените на лв - ще има тесла, трябва да си знаете. За Гърция - пише цена в евро, плащаш в евро, не в лв. Разбира се може и банката да ти сложи такса, но тя винаги е по-малко. Уиз и Райън също много го правят това.

# 578
  • Berlin
И аз това имам предвид, да се плати в евро и по курса на банката после, но май в случая не е станало точно така или аз не разбирам добре.

# 579
Аз доколкото видях е сменена валутата в лв още в букинг. Това, което не трябва да се прави.
Там има "property currency" като опция и винаги трябва да е избрана тя, освен за груби предварителни сметки.

# 580
Ама тя сметката ми е в лева. Аз съм направила резервация в евро. Те изпращат искане колко пари да ми дръпнат от картата. От банката не те питат, това са автоматични транзакции. Ако сметката ми беше в евро, няма как да ми смятат едно евро за два лева. Все пак ще изчакам да ми отговорят.

# 581
Резервацията се прави в евро. Банката си знае каква ви е сметката и ще си обърне в каквато валута трябва. Не вие да смените в букинг. Просто да си знаете в бъдеще.
от извлеченията се разбира какво точно сте направили, че може би не  разбираме добре.

# 582
Два варианта, понеже и с амазон е същото, и там съм го играла повече пъти.
Сметка в лева, плащане към продавача. Там винаги се избира плати в евро. Амазон/Букинг/друг продавач прави искане към бг банката да вземе сумата в евро и бг банката по собствения си курс ти таксува плащането.
Втори вариант - избирам плащане в лева, въпреки че търсената от продавача сума е еврова, тогава амазон (и букинг, или който и да е друг) калкулират по собствения си курс лев:евро и тогава се получава вашия случай.

# 583
Колко пъти да напиша, че резервацията ми беше в евро. И мейла, с който ми потвърдиха плащането пише платена сума 1638 евро, и на техния сайт също. Самата рзервация също е в евро.Само че левовата равностойност, която ми е удържана от сметката не е по безкасов курс продава на банката, а 1 евро два лева.

# 584
значи курса е на банката

Общи условия

Активация на акаунт