Booking.com – 11

• 50 054
  • 728
  •   1
Отговори
# 600
Не, избрала съм да платя в евро. Сега писах на банката, да видя те какво ще ми кажат
Отговориха. Имали отделен курс за плащане с карта, който обаче го няма на сайта при обменните курсове, а трябвало да идеш на подменю Карти, и от там да видиш обменните курсове.
От букинг не са виновни. Ще сменям банката.

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 13:09 от Прекрасная Василиса

# 601
Нямам аз такса превалутиране, направо ме дялкат по техния трънски курс ето

# 602
Някой преди също се беше опитал да обясни, но щом сте заявили опцията плащане в евро, тогава НЕ Букинг Ви е таксувал. Букинг и всеки един продавач, изпраща заявка към банката за съответната сума, в съответната валута, в която пазарувате.
Ако имате покупка от 100 Евро в Букинг, заявката към банката Ви ще е за 100 Евро, а не 100 евро или 200, лева или 116 Щатски долара, и да Ви прецакат, като изберат валутата от която ще вземат най-много пари от Вас.
Разликата в сумата, която очаквате да бъдете таксувани идва от банката - такса покупка от сайт в чужбина, такса превалутиране, лош курс и тн. и тн.
Иначе е сякаш да отидете до банкомат, да изтеглите 100 лева, но всъщност да са блокирани 101 лева, заради един лев банкова такса, и да кажете "Банкомата ме таксува 101 лева".

# 603
Да, не мисля, че някой оспорва това, че банката таксува, а не Букинг. То и аз живеех в заблуда, че превалутира по централния им курс и никога не бях проверявала даже, докато не възникна преди време май пак в тази тема дискусия. Даже бях влязла в спор, не помня с кого беше и ме просветлиха, че греша🤣

# 604
  • Berlin
Точно това се оспорваше по-назад, но в крайна сметка се оказа, че е банката, а не букинг (както се твърдеше изначално). Все пак се разбра откъде идва разликата.

# 605
  • София
m@ria, май с мен беше Smile Все пак има и банки с изгоден курс при плащания в евро - 1,96 и без такса превалутиране. Не държа да им правя реклама, но такава е ЦКБ. Разбира се, там имат други кусури.

# 606
Е, поне с еврото превалутирането скоро ще отпадне. Аз лично ползвам Револют ако ще плащам в чужда валута.

# 607
аз плащам с карта суми в евро само онлайн, в чужбина си носим кеш..., наистина дано да пътуваме и занапред, че да можем да си плащаме с карта и там..., дано да не сложат банките такси за покупки към клиентите..., че както сме свикнали вече с картите..., а и нали натам е посоката

**преди година, две и на ДСК беше 1,96, беше все едно дали ще купиш евро и ползваш кеш, или ще плащаш с карта покупки в евро

# 608
m@ria, май с мен беше Smile Все пак има и банки с изгоден курс при плащания в евро - 1,96 и без такса превалутиране. Не държа да им правя реклама, но такава е ЦКБ. Разбира се, там имат други кусури.
Да вярно, ти ми отвори очите. Не знам коя банка е най-читава, обаче така тихомълком си вдигнаха разни таксички, че думи нямам. Например аз скоро си вадих нова карта, че си загубих моята. И таксата преди беше 5лв, сега я направили 5.87, което е точно 3€.

# 609
  • София
Aretka, то курсът на ДСК наистина е 1.96, ама за картови плащания е друг - малко над 1.98, а те са предимно такива. Така се заблуждават хората.

neuromancer, то и на Револют беше подобен курсът лев/евро - почти 2 лв. Аз обаче смених малка сума, може и затова да е бил такъв. Та не видях особен кяр. Същото като при ДСК. Чакам с нетърпение 01.01.2026г., за да престанем с тия тънки сметки.

# 610
аз плащам с карта суми в евро само онлайн, в чужбина си носим кеш..., наистина дано да пътуваме и занапред, че да можем да си плащаме с карта и там..., дано да не сложат банките такси за покупки към клиентите..., че както сме свикнали вече с картите..., а и нали натам е посоката

**преди година, две и на ДСК беше 1,96, беше все едно дали ще купиш евро и ползваш кеш, или ще плащаш с карта покупки в евро

понеже тоталната цифровизация вече ми се случи, не сложиха такси. Поне не видими от клиента, всички такси се чарджат към търговеца и той си ги калкулира в цената. Така поне и в кеш да плащаш, пак плащаш евентуалната надценка и съвсем почваш да избягваш кеша.

На Револют курса мърда, и го виждаш. Можеш да си купиш евро или каквото там предварително, да избегнеш почивни дни или нещо такова. Отделно маржа на Револют е много нисък, предполагам по-нисък от всички банки.

# 611
  • София
Възползвам се от възможността да питам - последният път направихме резервация за място, за което можехме да платим с портфейл. Той обаче си остана неизползван. Трябвало е да отметнем някъде, за да го ползваме ли? Не съм видяла такава отметка и мислех, че автоматично ще вземе парите.
Това е много възможно да зависи от устройството на което ползвате, софтуер и т.н, както и къде ползвате.
При мен, когато имам наличен кредит и искам да резервирам нещо което приема кредити, то той е автоматично активиран по дифолт. Ако не искам да го ползвам, тогава трябва да предприема действие - да деактивирам.

# 612
  • Sofia
А при тези кодове за по-голяма отстъпка, пак ли таванът на caskback-а е 100 евро? В смисъл, при резервация за 1000 евро, например, колко получаваш обратно?

# 613
Имах наскоро и подарих код за 15%. Условията бяха минимална резервация 60 $, максимална сума за връщане 120$. Не знам защо беше в долари, от профила на мъжа ми беше.

# 614
При мен 12% и 100 евро макс сума за връщане. Вече няколко такива получавам.

Общи условия

Активация на акаунт