Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 29 867
  • 809
  •   1
Отговори
# 285
  • под тепетата
Аз пък съм пила  Пектинулин- пектин и инулин в комбинация.

# 286
Аз пък съм пила  Пектинулин- пектин и инулин в комбинация.
И? Имаше ли файда?

# 287
  • под тепетата
Горе- долу. Имам чувството, че докато не изхвърля всичко, що се е насъбрало като шлака по червото, не се успокоява.

# 288
А не може ли да се сложи в смути? Пектинът е пребиотик и може би поради това влияе добре. Аз моите черва ги оправих след като започнах да си правя домашно растително мляко, в което слагам ксантан/гуар, също пребиотици. Не знам дали е само заради това, но четох някъде такава успешна история и направих обратната връзка.

Би ли споделила какво мляко правиш и как. Това заместител на киселото мляко ли е?

# 289
  • София
домашно растително мляко
Би ли споделила какво мляко правиш и как. Това заместител на киселото мляко ли е?
Заместител на прясното мляко. Може и да се ферментира като се използва закваска от не-млечен йогурт.
Рецептата за млякото е проста. Взимам 60г овес или бадеми (тях ги накисвам за 5-10 часа), малко ксантан или гуар (може би 1/4 ч.л), слагам във високоскоростен блендър с 1.5л вода, блендирам за около минута, после прецеждам през nut-bag (от Тему). Блендерът и гумата са ключови. Може да се подслади с нещо по избор, но аз не го пия директно, а го влагам в смути и сладолед.

# 290
Най-добрата имитация на прясно мляко не е вариантът с накисване на сурово кашу?

# 291
Преди около 3 месеца бях с алергичен обрив и бях изключила и млечните за всеки случай за месец. Правих бадемово, орехово, лешниково и овесено мляко. Бадемовото ми е любимо. Купешкото беше с 2.5% бадеми на литър, аз правих с 10% и е достатъчно, но някои правят 25%. Слагах в кафето главно, но замествах и в разни закуски.
Не съм фен на кашуто, но ако като вкус се доближава повече към млякото, може да опитам.

# 292
Не съм фен на кашуто, но ако като вкус се доближава повече към млякото, може да опитам.

Пробвай и ще се радвам да споделиш. Simple Smile Лесно се правело, има много насоки в Internet.
Аз не съм се наела лично, единствено поради мързел.
Иначе, кашуто наистина го водят най-подходящото за тази цел - уж било почти 1:1 с прясното мляко. В купешки вариант го няма, обаче. Пробвала съм овесено и бадемово от магазина, но не ми допадат особено като вкус. За кафето съм опитвала да ги ползвам основно, че аз с мляко не готвя и не ми трябва за друго.

Иначе, млечните ги спрях изцяло преди 2 г., но никаква реална полза не съм видяла до момента. Нямам по-малко газове и дискомфорт, което е странно, защото дори се водя с Лактозна непоносимост. Иди го разбери...

# 293
Че то няма кой знае каква философия, в ядковите млека.
Трябва само да се изкиснат заради фитинова киселина и ензимни инхибитори.
После, може и с обикновен блендер, или дори с тези модерни,и джиджани уреди

# 294
За втори път ги спрях и аз. Предния път беше за тест, дали не ми пречат те на проблемите с корем, черва. Беше преди сигурно 15 г. Резултат никакъв. И при включването им нямах реакции. Докторката каза, че такива реакции и непоносимости може да се отключат при разни боледувания. Това че за него момент не съм имала, не значи, че последващо няма да имам.
А сега просто трябваше да изключа заради проявената алергия, защото се стреля напосоки. А реално може да е от всичко тая алергия каза докторът. Така и не се разбра. Изпих си кортикостероидите де. И след месец си въведох поетапно изключените храни. Може случайност и моментно смесване на храни, може боя за коса, може друг алерген, ама си имах тежка кожна реакция.

# 295
Някой ползвал ли е гръцкото сладко срещу запек да даде отзиви?

# 296
Да, лелята. Беше ми на гости за седмица и вчера го забрави. Каза че е много доволна, а тя е с тежък запек от години.
Сега ще ти снимам нейното, от което е доволна. Каза че били различни видове, но това и е препоръчала нейната докторка и е много доволна.

# 297
А от къде да го купим? По аптеките ли се продава?

# 298
А от къде да го купим? По аптеките ли се продава?
Да в аптеката! Но по една лъжичка само, че е толкова вкусно, че ми иде да повторя! 🤣
Има и българско, но гръцкото е по хубаво!

# 299
От аптека го взе, да. Каза ми ако ми трябва да търся това със сини сливи на картинката, че имало и други. Сега като потърсих други не видях 🤔
Може би е имала предвид други видове такива сладка, или и аз не знам!

Общи условия

Активация на акаунт