Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 29 837
  • 809
  •   1
Отговори
# 300
  • под тепетата
Преди време ви споменах , че вечер си хапвам габровски пестил, а той е от сливи. И много вкусен!

# 301
Да, по принцип от гръцкото има с различен вкус, но и моето е същото като на леля ти...в ляво е българския вариант! 🤣

# 302
Аз явно съм се задръстила. Нищо не ме боли, но постоянно ме напъва без резултат. Сга ще взема от гръцкото сладко и ако не подейства, ще звъня на гастрото да ходя в болницата.

# 303
Според мен не чакай, а сега върви в болницата. Нека се провери за преплитане на червата. Ако има такова приема на разхлабителни е вреден.

# 304
Ън, то май стана седмица?
Наистина, отиди да те видят на ехо. Ако не видят проблем може и клизма да направят.
Щом нищо до този момент няма ефект.
При мен се е случвало запичане за 4-5 дни, но с позива ми трябва глицеринова свещ, иначе абсурд. Взимам Изилакс в такива крайни случаи.
Но пък и ти не ядеш много май? Има ли какво да излезе?

# 305
Може ли някой да ми обясни , защо така се получава при мен. Нощите през които, не съм спала (без да имам болки или поддуване, просто не мога да заспя , може би от климактериума) през деня имам чревния дискомфорт. Просто се мъча цяла вечер да заспа, сутринта отивам до тоалетна два пъти се изхождам(извинявам се за израза )в работата пак и вече получавам това поддуване , газове и спазъм. При положение , че пия трибутин, стомохон и интеста.И така беше и преди , всеки път след недоспиване и многократно изхождане.Хората като се изходят почувстват облекчение , а аз страдам.

# 306
Трябва да се търси холистичен подход.
След като вече си разбрала, че неспането има връзка, трябва да се търси модел.
Приготвила съм цяла схема, която би помогнала за изясняване на причинно-следствената връзка, но малко удрям на камък с попълването й, че тийнката все не намира време .

Скрит текст:
Аз вече давам на дъщеря ми/ макар да е добре в момента, но по-скоро превантивно, защото е пред изпити/, грифония , която ее растителен източник на 5-HTP (5-хидрокситриптофан) — директен прекурсор на серотонина. Веществото се получава чрез екстракт от семената на тази африканска билка.

Как работят триптофан, серотонин и мелатонин в организма и съня

Триптофанът е аминокиселина, която приемаме с храната (например от ядки, яйца, месо). Той е основна „градивна единица“ за важни вещества в мозъка.

В тялото триптофанът се превръща първо в вещество, наречено 5-Хидрокситриптофан (5-HTP), а след това в серотонин — вещество, което ни кара да се чувстваме по-спокойни и щастливи.

За да стане това преобразуване, организмът използва витамини, най-вече витамин B6, който е необходим като помощник на ензимите.

Серотонинът не само влияе на настроението, но и служи като основа за производството на мелатонин — хормонът, който регулира съня. Мелатонинът се произвежда главно в малка жлеза в мозъка — епифизата, най-вече вечер.

Триптофанът, серотонинът и мелатонинът са свързани и с функцията на червата, защото в червата се произвежда голяма част от серотонина, който участва в храносмилането и движението на червата.

Ако има проблем с черния дроб или с усвояването на витамини като B6, може да се забави синтезът на серотонин и мелатонин, което влияе и на настроението, и на съня.

Приемането на мелатонин като добавка може да помогне за по-добър сън, но ако се прекалява, тялото може да намали собственото производство — затова е важно да се спазват препоръките за доза и време на прием.

За синдрома на раздразненото черво (СРЧ) понякога помага балансирането на серотонина, тъй като той влияе върху движението и чувствителността на червата. Добавки с триптофан, витамини от група В и мелатонин могат да подпомогнат, но най-добре е да се консултира с лекар.

# 307
Приготвила съм цяла схема, която би помогнала за изясняване на причинно-следствената връзка, но малко удрям на камък с попълването й, че тийнката все не намира време .

Скрит текст:
Аз вече давам на дъщеря ми/ макар да е добре в момента, но по-скоро превантивно, защото е пред изпити/, грифония , която ее растителен източник на 5-HTP (5-хидрокситриптофан) — директен прекурсор на серотонина. Веществото се получава чрез екстракт от семената на тази африканска билка.

Триптофанът е аминокиселина, която приемаме с храната (например от ядки, яйца, месо). Той е основна „градивна единица“ за важни вещества в мозъка.

В тялото триптофанът се превръща първо в вещество, наречено 5-Хидрокситриптофан (5-HTP), а след това в серотонин — вещество, което ни кара да се чувстваме по-спокойни и щастливи.

За да стане това преобразуване, организмът използва витамини, най-вече витамин B6, който е необходим като помощник на ензимите.

Серотонинът не само влияе на настроението, но и служи като основа за производството на мелатонин — хормонът, който регулира съня. Мелатонинът се произвежда главно в малка жлеза в мозъка — епифизата, най-вече вечер.

Триптофанът, серотонинът и мелатонинът са свързани и с функцията на червата, защото в червата се произвежда голяма част от серотонина, който участва в храносмилането и движението на червата.

Ако има проблем с черния дроб или с усвояването на витамини като B6, може да се забави синтезът на серотонин и мелатонин, което влияе и на настроението, и на съня.

Приемането на мелатонин като добавка може да помогне за по-добър сън, но ако се прекалява, тялото може да намали собственото производство — затова е важно да се спазват препоръките за доза и време на прием.

За синдрома на раздразненото черво (СРЧ) понякога помага балансирането на серотонина, тъй като той влияе върху движението и чувствителността на червата. Добавки с триптофан, витамини от група В и мелатонин могат да подпомогнат, но най-добре е да се консултира с лекар.
Благодаря! Прочетох напътсвията Ви. Яйца и месо ям, но ядки не-- обичам ги ,но не смея.Лекарката ми предписа атаракс , обаче не искам да привиквам към него. Пия вечер магнезиев бисглиценат. Преди пих вечерна иглика, ама започнах да си мисля , че тя ми вреди на червата и затова я спрях. Пробвах и с ашваганда, но някой изписа че му навредила на червата и нея я спрях.Ще пробвам с витамини В или мелатонин, но нека приключа курса ,че много хапчета ми станах.

# 308

Скрит текст:

Благодаря! Прочетох напътсвията Ви. Яйца и месо ям, но ядки не-- обичам ги ,но не смея.Лекарката ми предписа атаракс , обаче не искам да привиквам към него. Пия вечер магнезиев бисглиценат. Преди пих вечерна иглика, ама започнах да си мисля , че тя ми вреди на червата и затова я спрях. Пробвах и с ашваганда, но някой изписа че му навредила на червата и нея я спрях.Ще пробвам с витамини В или мелатонин, но нека приключа курса ,че много хапчета ми станах.
Надявам се да намерите специалист да ви напътства.
Аз точно мелатонин, никога не бих пила ...мелатонин, внесен отвън действа, като бомба със закъснител- тялото свиква да не го произвежда, и постепенно забравя ,даже как.

# 309

Скрит текст:

Надявам се да намерите специалист да ви напътства.
Аз точно мелатонин, никога не бих пила ...мелатонин, внесен отвън действа, като бомба със закъснител- тялото свиква да не го произвежда, и постепенно забравя ,даже как.
Отново благодаря!

# 310
  • Габрово
Аз също съм забелязала ,че проблема с червата ми се засилва ,когато не спя. Аз обаче страдам от доста време от безсъние и не знам дали иам наистина връзка . На мен лични мелатонина изобщо не ми действа - той дейсва при по леки случаи. Всъщност вече не знам кое ми действа, защото пия зопиклон и последните 2 нощи пак не можах да спя.
Като събереш - СРЧ + безсъние = ужас
От три месеца съм постоянно с някакви хапчета и по доктори
Преди поне нямах болка ,а само постоянно чувство сю,че ми се ходи до тоалетна. От няколко дена имам и болки в лявата част на корема

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 19:01 от Stefka Ivanova 631903

# 311
И 5-HTP съм пила, и Мелатонин, и "Атаракс" - естествено, в различни периоди - но ми действаха потресаващо зле. Направо ме утрепваха през деня, а дори не усетих да заспивам по-лесно вечерно време. Аз, по принцип, съм си с ниски енергийни нива, та тези медикаменти съвсем ме довършваха. Освен това, нямаше подобрение в стомашно-чревните ми оплаквания. Та, с две думи, моят опит е лош.

# 312
Дебело подчертавам, че съм отговорна само за себе си и близките си.
Скрит текст:
Не разбирам защо 5-HTP се препоръчва за прием през деня. Няма научно доказани данни, че стимулира естественото производство на серотонин, а когато се приема като добавка, му трябват около 20–30 минути да премине през чревния тракт — при условие, че не сме яли поне 2 часа преди това, както се препоръчва преди лягане.

Аз го пих дълго време и изпробвах различни конфигурации върху себе си — не заради чревен дискомфорт, а заради нарушен сън, вероятно свързан с фибромиалгия. Казано по-просто — бях подложена на много стресова работа в продължение на години и си съсипах здравето.

След около година прием, и различни конфигурации, успях да открия подходящата схема за себе си. Междувременно го дадох и на майка ми — тя дълго време имаше проблеми със съня, защото се грижеше за баба и дядо ми, а дядо беше с деменция. После и двамата починаха…

Много от продуктите с 5-HTP са комбинирани с витамин B6, който  не се понася еднакво от всички. При някои хора действа дори стимулиращо, а не успокояващо. Аз Б комплекс пия през деня.

Та, обобщено: информирайте се. Има много информация. Не разчитайте само на един препарат — панацея няма. Но съм абсолютно убедена, че за всеки човек с болка, съществува точният лечител и точното средство, което ще му помогне.

# 313
Не знам дали това за времето на приема беше към моя предишен пост, но аз никога не съм пила 5-HTP през деня. Казвам, че като го приемам вечер, на целия следващ ден съм като парцал.

Между другото, и B6 спрях да го пия по същата причина - зверска, завладяваща умора, дето и с кофеин не можех да я преборя. Специално за B6 съм чела, че приемът на големи дози е вреден при хора, които може да страдат от нисък Кортизол, а немалко хора са именно така, макар че това не е много разпространена идея. Та, сега страня от B6, като дявол от тамян.

# 314
Здравейте!
Ето как завърши моята сага. След като се мъчих дълго със запек, непрекъснати позиви за тоалетна без резултат и обилно отделяне на слуз, реших да опитвам всичко, за да се изходя и да спра мъката. Взех гръцко сладко и изядох 2 чаени лъжици, нищо не последва. Пих вода с мед - също. Накрая се обадих на Георгиев, завеждащия гастрото, при когото се лекувам, и го попитах може ли да ме вземе в болницата, щото вече хич не ми е добре. Отказа, нямали нито едно легло, записвали хора за приемане след 2 седмици и дори изпосвали болни, които още не са за изписване, за да освобождават място. Препоръча ми да си направя домашна клизма и да взема нещо успокоително, защото гласът ми бил напрегнат, не съм звучала както обикновено. Има си хас да не е напрегнат, като се изтормозих толкова! Все пак си купих шишето и си направих клизма, но нищо не не си получи отново. Звънях и на още 1-2 места, същото, нямат места никъде. Това в Пловдив, който е градът с най-много болници на глава от населението! Помислих си за спешното в Хирургиите, но там изобщо не ми се ходи. В същото време ме заболя силно по хода на дебелото черво, може би от всички тия неща, които ядох и пих и с отидох до тоялетната снощи с ужасни болки. Успях да освободя малко място. Вечерта си сложих свещичка и си легнах. Посред нощ ме вдигна и прекарах до ранна утрин в тоалетната. направо не мога да повярвам как може в черва да се събере толкова отпадък....Заболя ме дъ-то от изхождане направо. Заспах чак към 5 часа сутринта. Като станах по-късно отново ходих до тоалетна. Беше епична нощ. Реших днес да дам малко почивка на червата си и съм изяла само 1 банан и 1 варен картоф. Довечера обаче ще ям домашно сготвена храна. Следобед ще изляза навън за първи път от една седмица, защото ужасът, който изкарах последните 6 дни ме остави дежурна вкъщи, в тоалетната. Искам по-бързо да си върна нормалния живот, защото имах чувството, че съм в някакъв филм на ужасите.

Сега обаче....съм разтревожена, защото осъзнах, че ако възникне отново някакъв проблем, нямам на практика достъп до лекарите си....Просто тези, които познавам, са ужасно заети и мога да отида при тях с предварително запесване, но спешните състояния не казват кога идват, та да се запиша. Кажете какво да правя в такива моменти, защото се сбърках направо....

Общи условия

Активация на акаунт