Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 27 510
  • 809
  •   1
Отговори
# 675
Ън, здравейте! Казаха ми, че всичко е наред, надявам се да е така. А с каква продължителност може да са кризите? Открила ли сте нещо, което да помага? Защото аз съм така от 2 месеца. Гледам да хапвам диня, действа ми поне за запека. Но сезонът на динята приключва, така че ще изследвам други плодове и храни с фибри.
Каква литература е препоръчвана в темата? Ще прочета темата, но не знам кога. Някой чел ли е "GAPS. Синдром на храносмилателната система и психиката" и "Вторият мозък. Как микробите в червата влияят върху настроенията, решенията и здравето ни"?
Скрит текст:
Аз много се надявам да ми е направена, както трябва колоноскопията, защото първо - аз не бях изрядна с очистването, но второ - май ми я е правил специализант, дано поне е бил под контрола на някой опитен доктор.
И сега ме интересува вие как разбрахте каква ви е диагнозата?
 Моята история е такава:
2024 г. февруари - март (след вечеря със сготвено кисело зеле) усетих нещо, като тежест в епигастриума и започна едно ежедневно оригване. Отидох на ехография, казаха че всичко е наред, но отидох и на гастроентеролог, той каза, че жлъчката ми е прегъната и че червата ми са смъкнати. Изписа ми Цинапсин и Спазмомен. Аз не ги пих, проблем с червата нямах. В общи линии това премина, но пък фекалиите ми станаха светли/жълти, което отдавах на прегънатата жлъчка (баща ми е с извадена, на горе-долу сходна възраст). Тази година пак направих ехография на коремни органи, докторът каза, че жлъчката си ми е с абсолютно нормална форма.
От юли месец започнах да имам лек запек, газове, къркорене и коликообразна болка ниско вдясно на корема и гърба. След болката, обикновено отивам до тоалетна, като изхождането е с твърд материал. Притеснява ме, че даже ме събуждат през нощта болката и нуждата за изхождане.
Нещото, което ме притесни още повече последните 2 седмици е еднократно изхождане на тънък материал и няколко изхождания с по-мек материал, като на  конци (но не диария).

Ще се радвам, ако споделиш резултата от колоноскопията, защото описанието много прилича на моите ужасно, но запекът при мен е кошмарен. Като ми махнаха жлъчката нещата се облекчиха леко, но все още си е драма голяма като започне криза.

Последна редакция: сб, 27 сеп 2025, 23:46 от anmasu

# 676
  • под тепетата
Ън, погледни ползите от инулин
 https://shop.zdravnitza.com/bg/zdravnitza-blog/produkti-za-zdrav … ranichnite-efekti

# 677
Хора, гледайте този филм и ще разберете защо сме толкова болни с хран.тракт. Аз бях изумена, че изобщо са го пуснали. Тровят ни.
Посредникът / Relay

# 678
При вас срч доказано ли е през колоноскопия? При мен е предположение, ни не съм правила. Някой подлагал ли се е доброволно в пловдив? Знаете ли за добър диагностик в пловдив и много ли е гадно прочистването? От него най- много ме е страх. И от какво зависи колко литра течност се пие

# 679
Ън, здравейте! Казаха ми, че всичко е наред, надявам се да е така. А с каква продължителност може да са кризите? Открила ли сте нещо, което да помага? Защото аз съм така от 2 месеца. Гледам да хапвам диня, действа ми поне за запека. Но сезонът на динята приключва, така че ще изследвам други плодове и храни с фибри.
Каква литература е препоръчвана в темата? Ще прочета темата, но не знам кога. Някой чел ли е "GAPS. Синдром на храносмилателната система и психиката" и "Вторият мозък. Как микробите в червата влияят върху настроенията, решенията и здравето ни"?
Скрит текст:
Аз много се надявам да ми е направена, както трябва колоноскопията, защото първо - аз не бях изрядна с очистването, но второ - май ми я е правил специализант, дано поне е бил под контрола на някой опитен доктор.
 Моята история е такава:
2024 г. февруари - март (след вечеря със сготвено кисело зеле) усетих нещо, като тежест в епигастриума и започна едно ежедневно оригване. Отидох на ехография, казаха че всичко е наред, но отидох и на гастроентеролог, той каза, че жлъчката ми е прегъната и че червата ми са смъкнати. Изписа ми Цинапсин и Спазмомен. Аз не ги пих, проблем с червата нямах. В общи линии това премина, но пък фекалиите ми станаха светли/жълти, което отдавах на прегънатата жлъчка (баща ми е с извадена, на горе-долу сходна възраст). Тази година пак направих ехография на коремни органи, докторът каза, че жлъчката си ми е с абсолютно нормална форма.
От юли месец започнах да имам лек запек, газове, къркорене и коликообразна болка ниско вдясно на корема и гърба. След болката, обикновено отивам до тоалетна, като изхождането е с твърд материал. Притеснява ме, че даже ме събуждат през нощта болката и нуждата за изхождане.
Нещото, което ме притесни още повече последните 2 седмици е еднократно изхождане на тънък материал и няколко изхождания с по-мек материал, като на  конци (но не диария).

Ще се радвам, ако споделиш резултата от колоноскопията, защото описанието много прилича на моите ужасно, но запекът при мен е кошмарен. Като ми махнаха жлъчката нещата се облекчиха леко, но все още си е драма голяма като започне криза.

Благодаря за отговора!
При мен кризите траят около 20 дни, като запек с газове и отделяне на слуз имам около 8-9 дни и после след остри болки в ляво ниско долу започва разстройство или кашави изхождане. То трае около 10 дни. После постепенно се успокояват червата и ходя сравнително нормално всяка сутрин. След 1-1,5 месеца без никаква причина пак се запичам и започва криза.
Когато имам запек, най- много ми помага гръцкото сладко. От него не ме болят червата. От лаксативи със Сена много ме боли, а Дулко софт и подобни не действат, както и свещички. При разстройството и бълбукането пия дуспаталин и биопрон по схема, за облекчаване. Общо взето нищо не помага, то само спира, както само започва. Вътре е раздразнено и се възпалява периодично.

# 680
На мен нищо не ми казват за диагноза. Нямам слуз, засега не пия нищо. Притеснява ме, че толкова време ме боли червото и ми е променена перисталтиката. Не знам дали може СРЧ да се докаже с колоноскопия - от това, което четох и разбрах от темата, е функционално и като такова, по-скоро не се доказва с колоноскопия май. Но не съм изчела много от темата тук, така че може и да греша. На мен ми казаха:" може да е колит, може да е СРЧ", още нямам насоки за лечение, като си взема епикризата.

# 681
  • София
Колоноскопията може само да изключи СРЧ. Няма тест за доказване. Диагноза се поставя на база на Римските критерии.

# 682
Как така да се изключи? Колоноскопията не е ли за да се изключи нещо структурно, като, Недай си Боже, тумор?

# 683
Като не откриват тумор или автоимунно на червата от рода на улцерозен колит/ Крон, не видят дивертикули или полипи и викат срдч. Колит е другото му име. Общо взето това е хронично възпаление на червата, което протича различно при всеки, но общи оплаквания са бълбукане, газове, подуване на корема, разстройство или запек, а може и да се редуват. При по-- силните възпаления има слуз. Продължителните случаи обикновено търпят промени- от разстройство се минава в запек, или започват да се редуват. Тъй като оплакванията се менят, това нагнетява напрежение и страх от нови болести и се получава един ужас без край за болния. Аз се мъча вече 17,5 години.
Не ми е правена колоноскопия. Имам автоимунно заболяване на черния дроб и веднага ми казаха, че ще получа колит с голяма вероятност. Лечение пълно е невъзможно предвид автоимунното, което също е нелечимо. Търся облекчение и постоянно съм нащрек за по- тежки възможности.

# 684
  • София
Как така да се изключи? Колоноскопията не е ли за да се изключи нещо структурно, като, Недай си Боже, тумор?
Извинявам се, да, изключват се заболявания, и остава СРД. Диагноза по изключване е, не по доказване.

# 685
А какви са проявите на автоимунното чернодробно? Защото моите изпражнения са жълти от около 2 години. АСАТ, АЛАТ, билирубин, амилза (или липазата беше) са ми в норма. Май тук в темата четох, че светлите фекалии може да са проява на дисбактериоза. Ако е спам, може да ми се изтриете поста и ще пиша на Ън на лично. Но ми се виждат навързани нещата и явно, че ще се ровим и лекуваме на форумно ниво, затова пиша. Честно да ви кажа, толкова бях изплашена да не е тумор, та се радвам, че съм в тая тема, макар и да не е точно за радост.

# 686
А какви са проявите на автоимунното чернодробно? Защото моите изпражнения са жълти от около 2 години. АСАТ, АЛАТ, билирубин, амилза (или липазата беше) са ми в норма. Май тук в темата четох, че светлите фекалии може да са проява на дисбактериоза. Ако е спам, може да ми се изтриете поста и ще пиша на Ън на лично. Но ми се виждат навързани нещата и явно, че ще се ровим и лекуваме на форумно ниво, затова пиша. Честно да ви кажа, толкова бях изплашена да не е тумор, та се радвам, че съм в тая тема, макар и да не е точно за радост.

Автоимунното има други проявления, не са свързани с това, от което се оплакваме тук. Чернодробните там са 10 пъти и нагоре над нормата. Светлите фекалии идват и от жлъчката. Редовно имам такива.

# 687
При вас срч доказано ли е през колоноскопия? При мен е предположение, ни не съм правила. Някой подлагал ли се е доброволно в пловдив? Знаете ли за добър диагностик в пловдив и много ли е гадно прочистването? От него най- много ме е страх. И от какво зависи колко литра течност се пие
СРДЧ е когато имате проблем със стомаха, ама всичките ви изследвания (включително колоноскопия) не показват проблем.
Гадно е самото пиене на течност понеже за един ден трябва да изпиеш незнам си колко литра вода, което е неестествено за организма.

# 688
 Моята история е такава:
Аз може ли да попитам какви са симптомите на прегъната жлъчка?
Само един гастроентеролог ми каза , гледайки ме на ехограф, че имам прегъната жлъчка. После съм била , още четри пъти при други и никой не спомена за това. Дори и на скенер на вътрешни органи не пише за това.Аз пък по някога изпитвам такъв глад , че ако не хапна ще припадна, Усещам как ми стърже стомаха , та се чудя , дали точно в този момент , не се изливат смилателни сокове от жлъчката и да ми е така гладно.

# 689
 Моята история е такава:
Аз може ли да попитам какви са симптомите на прегъната жлъчка?
Само един гастроентеролог ми каза , гледайки ме на ехограф, че имам прегъната жлъчка. После съм била , още четри пъти при други и никой не спомена за това. Дори и на скенер на вътрешни органи не пише за това.Аз пък по някога изпитвам такъв глад , че ако не хапна ще припадна, Усещам как ми стърже стомаха , та се чудя , дали точно в този момент , не се изливат смилателни сокове от жлъчката и да ми е така гладно.

Не всички коментират прегъната жлъчка,ако няма камъни в нея.При този глад  изследване  за инсулинова резистентност  е добре  да си направите.ИР е характерна със симптоми  на глад.

Общи условия

Активация на акаунт