Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 27 506
  • 809
  •   1
Отговори
# 690
Горното е силно невярно.
Жлъчният сок има функция в обработката на храната, след като вече сте яли, а не като основен стимул за това да започнете да ядете.
​Чувството на глад, което ви кара да ядете, се контролира от сложна хормонална мрежа (грелин, лептин, инсулин), която следи енергийния баланс на тялото (нивата на глюкозата).
Директната, основна връзка на силното чувство на глад е с кръвната захар и инсулина.
​Пикът на инсулина сваля кръвната захар.
​Спадът на кръвната захар (който е следствие от пика на инсулина) предизвиква глада, особено при хранене с храни с висок гликемичен индекс (като сладки изделия, бял хляб, преработени закуски), които провокират по-голям и бърз инсулинов отговор.

# 691
Аз много се надявам да ми е направена, както трябва колоноскопията, защото първо - аз не бях изрядна с очистването, но второ - май ми я е правил специализант, дано поне е бил под контрола на някой опитен доктор.
И сега ме интересува вие как разбрахте каква ви е диагнозата?
 Моята история е такава:
2024 г. февруари - март (след вечеря със сготвено кисело зеле) усетих нещо, като тежест в епигастриума и започна едно ежедневно оригване. Отидох на ехография, казаха че всичко е наред, но отидох и на гастроентеролог, той каза, че жлъчката ми е прегъната и че червата ми са смъкнати. Изписа ми Цинапсин и Спазмомен. Аз не ги пих, проблем с червата нямах. В общи линии това премина, но пък фекалиите ми станаха светли/жълти, което отдавах на прегънатата жлъчка (баща ми е с извадена, на горе-долу сходна възраст). Тази година пак направих ехография на коремни органи, докторът каза, че жлъчката си ми е с абсолютно нормална форма.
От юли месец започнах да имам лек запек, газове, къркорене и коликообразна болка ниско вдясно на корема и гърба. След болката, обикновено отивам до тоалетна, като изхождането е с твърд материал. Притеснява ме, че даже ме събуждат през нощта болката и нуждата за изхождане.
Нещото, което ме притесни още повече последните 2 седмици е еднократно изхождане на тънък материал и няколко изхождания с по-мек материал, като на  конци (но не диария).
Аз може ли да попитам какви са симптомите на прегъната жлъчка?
Само един гастроентеролог ми каза , гледайки ме на ехограф, че имам прегъната жлъчка. После съм била , още четри пъти при други и никой не спомена за това. Дори и на скенер на вътрешни органи не пише за това.Аз пък по някога изпитвам такъв глад , че ако не хапна ще припадна, Усещам как ми стърже стомаха , та се чудя , дали точно в този момент , не се изливат смилателни сокове от жлъчката и да ми е така гладно.

Не всички коментират прегъната жлъчка,ако няма камъни в нея.При този глад  изследване  за инсулинова резистентност  е добре  да си направите.ИР е характерна със симптоми  на глад.
Да и аз първо си помислих за това и правих изследване на кръвната захар три път в деня (сутрин - рано , в 11 часа и 14 часа),всичките изследвания в граница. Периодично през шест месеца пак ходя и изследвам (най- високата ми е била 6,3). Да не Ви казвам ,че си купих и глюкомер и в къщи като получа спазми и пак меря.
Има ли   вариант жлъчката ту да е прегъната, ту да е в нормална поза , защото тази гастероентереложка ми каза ,че с по-малко количество храна и по- на често , може сама да се разгъне. За камани в жлъчката не ми каза, а за малък камък в бъбрека.

# 692
Скрит текст:
Аз много се надявам да ми е направена, както трябва колоноскопията, защото първо - аз не бях изрядна с очистването, но второ - май ми я е правил специализант, дано поне е бил под контрола на някой опитен доктор.
 Моята история е такава:
2024 г. февруари - март (след вечеря със сготвено кисело зеле) усетих нещо, като тежест в епигастриума и започна едно ежедневно оригване. Отидох на ехография, казаха че всичко е наред, но отидох и на гастроентеролог, той каза, че жлъчката ми е прегъната и че червата ми са смъкнати. Изписа ми Цинапсин и Спазмомен. Аз не ги пих, проблем с червата нямах. В общи линии това премина, но пък фекалиите ми станаха светли/жълти, което отдавах на прегънатата жлъчка (баща ми е с извадена, на горе-долу сходна възраст). Тази година пак направих ехография на коремни органи, докторът каза, че жлъчката си ми е с абсолютно нормална форма.
От юли месец започнах да имам лек запек, газове, къркорене и коликообразна болка ниско вдясно на корема и гърба. След болката, обикновено отивам до тоалетна, като изхождането е с твърд материал. Притеснява ме, че даже ме събуждат през нощта болката и нуждата за изхождане.
Нещото, което ме притесни още повече последните 2 седмици е еднократно изхождане на тънък материал и няколко изхождания с по-мек материал, като на  конци (но не диария).
Само един гастроентеролог ми каза , гледайки ме на ехограф, че имам прегъната жлъчка. После съм била , още четри пъти при други и никой не спомена за това. Дори и на скенер на вътрешни органи не пише за това.Аз пък по някога изпитвам такъв глад , че ако не хапна ще припадна, Усещам как ми стърже стомаха , та се чудя , дали точно в този момент , не се изливат смилателни сокове от жлъчката и да ми е така гладно.[/spoiler]

Скрит текст:
Не всички коментират прегъната жлъчка,ако няма камъни в нея.При този глад  изследване  за инсулинова резистентност  е добре  да си направите.ИР е характерна със симптоми  на глад.
Да и аз първо си помислих за това и правих изследване на кръвната захар три път в деня (сутрин - рано , в 11 часа и 14 часа),всичките изследвания в граница. Периодично през шест месеца пак ходя и изследвам (най- високата ми е била 6,3). Да не Ви казвам ,че си купих и глюкомер и в къщи като получа спазми и пак меря.
Има ли   вариант жлъчката ту да е прегъната, ту да е в нормална поза , защото тази гастероентереложка ми каза ,че с по-малко количество храна и по- на често , може сама да се разгъне. За камани в жлъчката не ми каза, а за малък камък в бъбрека.[/spoiler]
Това не е показател за ИР. Мери се инсулин на гладно, хома индекс и гликиран хемоглобин. Кръната захар винаги ми е в норми, даже ниска 4,7 и имам инсулинова резистентност. Отидете на ендокринолог той знае какво да измери! Силното чувство на глад скоро след като си се наял е типичен показател. Както и наличие на гастрит, стомашния сок дразни лигавицата и предизвиква позиви за глад.

# 693
 Моята история е такава:
Само един гастроентеролог ми каза , гледайки ме на ехограф, че имам прегъната жлъчка. После съм била , още четри пъти при други и никой не спомена за това. Дори и на скенер на вътрешни органи не пише за това.Аз пък по някога изпитвам такъв глад , че ако не хапна ще припадна, Усещам как ми стърже стомаха , та се чудя , дали точно в този момент , не се изливат смилателни сокове от жлъчката и да ми е така гладно.

Не всички коментират прегъната жлъчка,ако няма камъни в нея.При този глад  изследване  за инсулинова резистентност  е добре  да си направите.ИР е характерна със симптоми  на глад.
Има ли   вариант жлъчката ту да е прегъната, ту да е в нормална поза , защото тази гастероентереложка ми каза ,че с по-малко количество храна и по- на често , може сама да се разгъне. За камани в жлъчката не ми каза, а за малък камък в бъбрека.

Не съм чувала жлъчката да може да бъде тпрегъната,  в даден момент не.Аз съм с  премахната жлъчка от 4г.  и зная,че при проблем в жлъчката  има болка в дясното подребие, в дясната плешка ,в дясно в корема.Някой имат криза и с болки в стомаха.Но прегъната жлъчка без камъни не е проблем, освен  ако няма нещо като шлака,пясък или дребни камъни в прегънатия участък,където не се вижда добре.Аз преди операцията  на жлъчката  бях поне на 3-4 гастро,които ми казваха,че имам 2 камъка,друг 4 камъка, а след операцията  ми дадоха 20 камъка.Така,че не се вижда всичко и от всеки.

# 694
При вас срч доказано ли е през колоноскопия? При мен е предположение, ни не съм правила. Някой подлагал ли се е доброволно в пловдив? Знаете ли за добър диагностик в пловдив и много ли е гадно прочистването? От него най- много ме е страх. И от какво зависи колко литра течност се пие

При мен СРДЧ беше доказано с колоноскопия. Тук масово се пише, че с колоноскопия не се доказва, но ето при мен се показа. Как? Аз правих колоноскопия с локална упойка и бях в съзнание по време на процедурата, съответно на екрана виждах това, което и лекарят вижда, а и той ми обясняваше през цялото време къде точно се намира камерата и какво виждаме на екрана, защо е така, така ли трябва да е или по друг начин. Преди процедурата аз настоявах че имам СРДЧ, а лекарят ми казваше, че нямам и че червото ми е добре. И как той си промени мнението? Много лесно. На екрана се виждаше, че имам раздразнено черво. Той сам ми насочи вниманието на 1-2 места и каза нещо от сорта, че червото е напрегнато без видима причина, т.е. би трябвало да е спокойно и отпуснато, а не е и е като подуто, стегнато - и потвърди, че ето така изглежда раздразнено черво. Вероятно в случая причината беше психологическа от моето притеснение покрай самата процедура и да не би да намерят дракони вътре, но ето че това нещо имаше физическо проявление видимо на екрана по време на колоноскопия. И да, предпоставка беше че няма други лоши неща и това е като последен вариант, но не беше просто хвърляне на боб. Така че докторът сам каза - червото е видимо раздразнено.

Колко течност ще ви препоръчат зависи от 2 фактора - лично тегло и препарат за прочистване, който лекарят обикновено избира. Някои препарати са за до 3-4 литра, други са за до 1.5-2 литра. Прочистването е гадно, но е един ден, приема се тази течност по схема и се посещава тоалетната в продължение на няколко часа. Аз си наех хотелска стая в близост до кабинета на лекаря и препоръчвам този подход, макар така да излиза реално по-скъпо. Там ми мина цялото прочистване, защото вкъщи с други хора и пр. щеше да ми е доста по-нервно, да има излишни коментари, а и в деня на процедурата не трябваше да мисля за пътуване, тъй като пешеходно бях на около 10 минути пеш от кабинета.

Иначе генерално за колоноскопия, препоръчва се при хора над 45 год. възраст дори да нямат симптоми. Някои болести нямат симптоми докато не стане прекалено късно, необратимо. А чрез колоноскопия нещата може да се хванат навреме. Най-лошото, ракът на дебелото черво, има няколко фази на развитие, но той е безсимптомен и затова се препоръчва скрининг чрез колоноскопия. Във всички фази, без последната, нещата са лечими. От друга страна, ако колоноскопията покаже, че няма проблеми, следващата профилактична колоноскопия като препоръка би била след 3-5 години, дори и повече по преценка на лекаря. Ако пък например има полипи, след година се прави повторно, ако тогава няма пак следващата колоноскопия по препоръка ще е след няколко години. А под 45 год. възраст колоноскопия се препоръчва от лекар само ако пациентът има някакви симптоми, които налагат проверка чрез тази процедура.

Най-доброто нещо на една колоноскопия е че дава прозрачност и спира въображението. Тя показва какво има и какво няма и оттам насетне дори да има нещо, човек знае че има това и това, но няма друго и трето, и може да се фокусира върху истинските си проблеми, ако има такива, вместо да са разширява на 1000 места с всевъзвъзможни лични догадки.

# 695
Прочетох за симтомите на инсулиновата резистентност.
1. Хронична умора- не съм забелязала , но аз и не извършвам силен физически труд, живея на първи етаж и нямам много стълби за изкачване . Така че не знам
2. Покачване на тегло - не . Все съм си на 52-53 кг.
3. Често уриниране и жажда.- Имам периоди при които , ама буквално през 20 мин. ходя до тоалетни и се чудя от къде тая вода като не съм пила чак толкова много , обаче го отдавам на стреса, тревожност, депресия и безсъние, които не липсват при мен.
4. Високо кръвно налягане- не. В четвъртък бях на профилактичен преглед при ЛЛ и кръвно налягане 120/80 за моите 57 год. без лекарства и 67 пулс и добро ЕКГ
5. тъмни петна по кожата- забелязвам по външната страна на ръцете , ама мисля че това са старчески петна
6. Проблем с памета и концентрацията- е ми забравям си по нещо , ама след това се сещам
7. Висок холестерол - миналата година беше добре , а тази година не ми даде направление за изследване и може би трябва да си направя сама.
Но, Ви благодаря за напомнянето. Аз и без това исках направление за ендокринолог, заради щитовидна жлеза( макар че , според ЛЛ нямам нужда , защото не напипва уголемени жлези и нямам проблем с преглъщане)
Хубав ден на всички!

# 696
Аз съм с прегъната жлъчка, не съм усещал дискомпфорт (или ако е имало не съм разбрал че е от нея).

# 697
  • София
Здравейте! Някой правил ли си е колоноскопия в Исул, при кого и какви са му впечатленията?

# 698
Здравейте, от повече от година съм с кашави или неоформени много меки изпражнения .Будя се от 1 месец насам всеки ден 5 ч сутринта да ходя до тоалетна. Към 7 ч ставам и ходя още 2 пъти задължително малки кашави или течни изпражнения и това са ми ходенията за деня до тоалетна. Понякога при натиск имам болка в ляво под ребрата, но това е само като натисна. Вземала съм Ре комфорт и ентерол ефект няма . Има ли някой като мен. На лекар не съм ходила изследвания не съм си пуснала. Моля за съвет какво да правя ? Понякога ме налагат едни мисли чак не ми се изричат на глас!

# 699
Здравейте, от повече от година съм с кашави или неоформени много меки изпражнения .Будя се от 1 месец насам всеки ден 5 ч сутринта да ходя до тоалетна. Към 7 ч ставам и ходя още 2 пъти задължително малки кашави или течни изпражнения и това са ми ходенията за деня до тоалетна. Понякога при натиск имам болка в ляво под ребрата, но това е само като натисна. Вземала съм Ре комфорт и ентерол ефект няма . Има ли някой като мен. На лекар не съм ходила изследвания не съм си пуснала. Моля за съвет какво да правя ? Понякога ме налагат едни мисли чак не ми се изричат на глас!
Отидете на лекар.

# 700

Добре е да идете на лекар. Ще ви дадат изследвания и ако те са нормални, ще ви пратят на колоноскопия. Ако и там не излезе нищо, ще ви кажат, че е срдч и ще ви набутат разни скъпи боклуци, от които няма да има ефект, освен върху джоба ви. Постепенно ще свикнете да живеете с тези неразположения.
Ако не  идете на лекар, направете си 2 изследвания - калпротектин, който да насочи или отхвърли автоимунен процес, тоест сериозно възпаление, и окултни кръвоизливи, което пък ще ви даде някаква насока относно това, което най- много ви плаши за дебелото черво. Как се взима проба у дома, може да прочетете в темата, не е трудно.

# 701
Преди 2 седмици направихме изследване на калпротектин на сина ми на 16 г. Излезе над 800. По спешност ни взеха в болница за колоноскопия. В болницата изследваха същия този калпротектин и излезе 127. Мина колоноскопията и замина, излезе и хистологията. Всичко изглежда нормално. Моето наблюдение е, че детето спря да го боли корема, когато му изключих глутена от менюто. Някой да е имал подобни наблюдения. Изследван е за цьолиакия- няма антитела. Искат нов калпротектин след 2 месеца.  Колко най-рано се прави изследването за калпротектин след колоноскопия? И в коя лаборатория го правите, че с този фалшив резултат ми съкратиха живота. Направо се чудя дали да не пусна жалба.

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 18:20 от Bory Ana

# 702
Винаги се подобрява състоянието, щом се премагне глутена. Че и млечните.
Търсете второ, трето, ...мнение.
Не знам какви са тез бързания, на 16 годишно колоноскопии да правят Rage

# 703
Винаги се подобрява състоянието, щом се премагне глутена. Че и млечните.
Търсете второ, трето, ...мнение.
Не знам какви са тез бързания, на 16 годишно колоноскопии да правят Rage
Е как, знаете ли какви клинични пътеки тръгват. Абсолютен ужас е. Още не мога да се съвзема. Па ако ти намерят нещо, веднага те почват по протокол с вливки. За цял живот или докато ти откажат бъбреците, черния дроб или костния мозък. Няма такъв ужас просто.

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 18:21 от Bory Ana

# 704
В коя лаборатория е този космически резултат? Само не казвайте Рамус.

Общи условия

Активация на акаунт