Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 27 427
  • 809
  •   4
Отговори
# 765
  • Габрово
mimi.7299 как си? Оправи ли се?
Аз още имам проблеми - няколко дена съм добре,два дена със запек и после няколко дена ходя по 3-4 пъти
Вече не знам какво да правя

# 766
  • София
И аз се цопвам тук, а не бях писала от мноого дълго време.
Моите оплаквания са сходни с гореописаните, но има нюанси.
При мен се започна преди точно 2 седмици с остра болка и обилно еднократно разстройство. От тогава започна едно леко фоново приболяване 2-3 пръста над пъпа придружено с често …как да го опиша - като преглъщане на въздух, който ми се изкачва нагоре. Аз реших, че е стомах (не знам до къде стигат червата), но НЕ усещам киселини или парене. Търпях го 1 седмица,  през която на своя глава пих фамотидин и омепразол (ниски дози х20 мг), след което не ми издържаха нервите (дори и нощно време го усещах това приболяване) и отидох на гастроентеролог. На УЗ не се видя нещо особено, метнаха ме по бързата процедура и на гастроскопия. Там откриха доста стомашни сокове, 1-2 ерозии и като цяло еритем на лигавицата. Имам и херния, ама за нея знам още отпреди 10 г. и не ми е пречела до сега.
Изписаха ми Нолпаза 2х40, взеха проба за хеликобактер и това е. Пих тази доза 3 дни и останах на едно хапче сутрин. На фона на това лечение само подхълцванията ми изчезнаха, но иначе имам усещането, че даже по-зле се чувствам. Онази болка си стои, но се появи и осезаемо усещане за гадене, липса на апетит, остри болки тук-там из червата и подуване. В четвъртък ходих на друг гастро (той ми намали дозата), който ми каза да си пусна калпротектин и изсл. за чревни паразити и ми изписа Интеста, която не успях да купя, защото заминах за чужбина. Някой пие ли го това и доволен ли е? (Специално за СРДЧ). Правила съм колоноскопия преди година и 10 месеца. Защо сега да се филмирам с този калпротектин? 🙁
Някой имал ли е странични действия от нолпаза? (пантопразол?) Чета, че честите такива са гадене, разстройство, подуване и болки в стомашно-чревния тракт. Ама дали е от това…ще се прибера след 10-тина дни и направо не знам какво да правя🙁.

# 767
  • София
Протон помпа инхибиторите намаляват киселинността на стомаха и пречат на правилното храносмилане - оттам е гаденето. Освен това пречат на дезинфекционната функция на стомашния сок и може да благоприятстват потенциално вредна флора в червата.
Какво да правиш, може би да спреш пантопразола и да видиш как ще се чувстваш? Питай лекаря защо ти го изписва. Не знам дали е удачно да пускаш изследвания за микрофлора като си на PPI.
Бутиратът е постбиотик, така че е полезен, не пречи да пробваш.

# 768
  • София
Първият гастро (който направи гастроскопията) изписа пантопразола за 1 месец, а вторият за 10 дни. Ще стисна зъби за още 6 дни:(. А защо го изписа? Раздразнен бил стомахът, заради обилните стомашни сокове, каквото и да означава това. Направиха ми я в 13:00 на обяд, а аз не бях яла от предишната вечер. Не е ли нормално стомахът да се пълни със сокове, като няма какво да смила? Към тази конска доза сутрин и вечер имаше и фамотидин от 40 мг. на обяд, както и 3 пъти дневно Мотилиум и вечер Гастротус.😱. Все едно имам поне 4 язви. Добре, че отидох на още един лекар, който буквално се опули на това лечение и остави Нолпазата един път дневно.
Сега видях, че тук (Австрия) има в ДМ еквивалент на  Иритаколин (казва се Bei Reizdarm) и утре ще го взема  “като удавник за сламка”.  Защото, ако болката беше от стомаха, все до сега би трябвало да спре от Нолпазата. Днес и червата се разстроиха, та страничните ефекти от инхибитора на пр. помпа започват да се увеличават.Sad

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 18:30 от Skiorche

# 769
  • София
Според мен изчакай спирането на пантопразола, и тогава си прави изследванията на червата. Дори още няколко дена дай на организма да се върне на нормално ниво.
Иритаколинът е добър, защото абсорбира. Но за съжаление като не се знае какво, и като още не са измизлили лечение, работим на сляпо.
Аз съм със същия проблем, функционална диспепсия - СРЧ в горната част на храносмилателния тракт. Много е тегаво.

# 770
mimi.7299 как си? Оправи ли се?
Аз още имам проблеми - няколко дена съм добре,два дена със запек и после няколко дена ходя по 3-4 пъти
Вече не знам какво да правя
Не, не съм се оправила, след всяко хранене тежест и подуване. Последно ме пратиха на тест за хранителна непоносимост!

# 771
Мими ти слаба или пълна си?
Пробвала ли си разделно хранене?

# 772
Мими ти слаба или пълна си?
Пробвала ли си разделно хранене?
Ами по скоро съм средна, 65 кг. Напоследък изключих млечни и хляб и тестени и съм една идея по добре!

# 773
Здравейте! Аз правих скоро колоно и гастро, защото от август съм с болки (според мен в дебелото черво). В епикризата пише Синдром на раздразненото черво, II степен. Хемоглобинът в епикризата не е моят, но се надявам да са ми направили гастрото и колоното като хората. Та, аз съм с проблеми от февруари 2024 г., започна с тежест в епигастриума и оригване. И жълти фекалии. Болка нямах. От август тая година имам болка.
Докато си търсих из форума информация по моите симптоми, ми излезе пост, даже май в темата, но може би по-стара, за дисбактериозата. И при дисбактериозата има жълти изпражнения и други неща, които се припокриват.
Тея дни гледах пост на едно момиче, което следвам в инстаграм (американка, занимаващ се с фитнес). Тя е била с чревни проблеми, различни неща са ѝ казвали, накрая се наложила и спешна операция. Но тя пишеше, че в някакъв момент, някой доктор се е сетил да  ѝ направи тест с издишане, мисля, че за наличие на E. coli. Не съм гледала и чела много внимателно поста ѝ, ще.
Но искам да попитам някои правил ли е изследвания за дисбактериоза, E.coli? Някой излекувал ли се е с народна или нетрадиционна медицина? Да пробвам ли с комбуча или кефир? Не знам дали си внушавам, но си мисля, че когато пия айрян и си ям домашното кисело мляко, съм много добре.
А иначе се подувам, имам газове, боли ме вдясно високо и ниско, и вляво ниско.

# 774
Аз последно правих и тест за гъбички, Шигела, Салмонела и E.coli, всичко отрицателно. Не знам вече какво да правя, изнервена съм на макс.

# 775
Пробвай разделно хранене и виж как ще е.
А вземала ли си храносмилателни ензими?

# 776
Пробвай разделно хранене и виж как ще е.
А вземала ли си храносмилателни ензими?
Да, нищо не помага! 🤔

# 777
  • София
СРЧ е нарушение на комуникацията между червата и мозъка, т.е. е проблем на нервната система. Проблемите са два:
- поставяне на правилна диагноза
- лечение
Диагнозата се поставя според Римските критерии.
Лечението е на принципа проба-грешка по отношение на храни, пробиотици и спазмолитици. Намаляване на стреса е задължително, макар че самото заболяване носи стрес, но затова нищо не казват. После следват антидепресанти, специална хипнотерапия, когнитивно-поведенческа терапия, физиотерапия (ако се прецени, че има проблем с мускулите).
Каквото и да си говорим, нямаме лекари, които да поставят правилна диагноза, нямаме изобщо лекари за тази болест (неврогастроенетеролози). Но и в световен мащаб не е много розово положението.

# 778
А какво мислите - в каква степен ендометриоза и сраствания оказват влияние върхи проблематиката?

# 779
Аз се притеснявам, че и при двете има подуване на корема, дано поне ендометриоза да нямам. Оперирах се от миома тази година и вероятно, и от това имам сраствания, въпреки, че тренирам доста.

Общи условия

Активация на акаунт