Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 29 416
  • 809
  •   1
Отговори
# 525
При мен се получава системно , като хронично е. Храната не влияе, защото обичайното ми меню е домашно сготвена храна , по-- течна, супи, с повече сос и подобни. Забелязвам, че се получава около времето, когато се появяват газове и слуз. Нещо по пътя на червата не работи добре, дано някой разбере къде е проблема.
А след изхождане получавате ли спазми?
При мен топчетата , може би действително да са от солети  , защото спрях сладките неща, не ям зеленчуци сурови,
защото мисля че ми дразнят червата, от плодовете само банани и то останах без фибри.

# 526
Изключително рядко имам спазми след изхождане, най- често облекчение, защото ми олеква. Преди да се изходя обикновено усещам тежест и напрежение някъде високо по хода на дебелото черво, почти на нивото на пъпа. Трудно слиза надолу, чак се мъча, докато стигне до изхода.
Лошото е, че непрекъснато състоянието ми се променя, все изникват нови положения и това пречи на изясняването на проблема. Нямам голяма надежда в колоноскопията, ако успея да изпия достатъчно течност, за да се получи. Все пак трябва да мина и през нея.

По. Прочетох за някакъв метод с таблетка, която се гълта, тя е с вградена камера, която снима всички отдели на храносмилателната система, на края се изхвърля по естествен път. Правили това изследване и в пловдив. Мисля, ако не ми се получи колоноскопията, да проверя за какво става въпрос....

# 527
  • София
PillCam се нарича. Има предимство,  защото може да огледа всичко, не само отгоре и отдолу. Недостатък е, че не може да се вземе проба и че е много скъпа. Но може и да са поевтинели, Ън, сподели ако научиш подробности.

# 528
Основната причина за раздразнение на дебелото черво и стомаха, са храните/съответно лекарства и напитки/ които приемаме.
Затова най-безболезнения метод е да се изследваме за непоносимост към храни.
В повечето големи лаборатории вече правят такива кръвни тестове.
Аз, лично, съм изключително доволна, защото проблемите които имах със стомаха и червата изчезнаха след като си правих такива тестове и спрях напълно всичко, което показаха.
В продължение на 10 години съм си правила няколко пъти такива тестове. След като не консумирате една храна една-две години, може да се изчисти непоносимостта, но може да получите към друга храна. Също така, може да ви покаже непоносимост към храна, която изобщо не консумирате, това е така, защото ви дразни някоя съставка в този продукт. Личното ми мнение на база дългогодишен личен опит е да се доверите напълно на тези тестове.

# 529
Тези тестове, за които ти говориш, са различни от генетичните и, всъщност, не са официално признати от медицината.
Вече личен избор е дали някой ще реши да вярва да резултатите от такъв тип изследване.
Избягвам да правя генерални заключения, като, например, че "основната причина за раздразнение на дебелото черво и стомаха са храните (съответно, лекарства и напитки), които приемаме".
Невинаги нещата са толкова прости.

# 530
  • София
Тестовете за непоносимост са имунологични, т.е. измерват антитела срещу специфичните храни.
Хранителните непоносимости не са работа на имунната система, освен ако не са алергии. Т.е. още от първо четене е ясно, че са безсмислени, освен за лабораториите. Ако някой вижда ефект, то той е продукт на случайност. Но от друга страна може да има индиректен път, някоя бактерия произвежда вещество, на което имунната система реагира, и като отнемеш храната на тази бактерия, тя намалява по численост, съответно намалявайки веществото, което отделя. И други варианти, включващи бактерии има. Нещо като Всеки сам си преценя дали да даде едни пари.

# 531
Аз си пуснах тест за хранителна непоносимост и ми излезе, че нямам към никоя храна, която ям. Повече пари за такива изследвания няма да давам.
При мен е общо към храната, ако така мога да го определя.
Този извод го направих, след като поредната криза беше на старта в деня, когато постъпвах в болница за операция. Цял ден изядох само 1 обикновена бисквитка и пих съвсем малко вода и на другия ден като станах, бях съвсем добре. На деня на операцията не ядоох и не пих и не усещах нищо. Щом започна захранването, започна да ми  бълбука корема. Храната после докара кризата, макар че беше оскъдна и като за след операция. Много хора се оплакват от това, хапнат ли нещо, почва да боли и да бълбука. Срдч. Червото периодично избухва от дразненето от храната, която постъпва.

# 532
Аз , друго се замислям. Понеже  този дихателен тест за SIBO не съм го правила , а в нашия град не го правят и трябва да пътувам да София, чета че лечението му е или с антибиотици  или с масло от ригън. Според Вас проблем ли ще бъде , ако без този тест си направя един курс с това масло без изследването, пък каквото стане. Пише ,че било за подобряване на храносмилателния тракт и др.

# 533
Личният опит винаги е по-достоверен от всякакви научни изследвания. Да не вярваме на показателите на кръвта, все едно да не вярваме и на другите кръвни изследвания.
..........
Кръвен тест за хранителна непоносимост е иновативен кръвен тест, специално създаден за диагностициране на хранителни алергии от тип 3, познати като непоносимости. Класическите хранителни алергии тип 1 и 2 предизвикват увеличение на IgE антителата. За разлика от тях, непоносимостите водят до увеличаване на IgG. Поради спецификата на тези антитела, често симптоматиката при хранителни алергии от трети тип се появяват със забавяне. Това прави трудно свързването на симптоматиката с конкретната причина за появата й и предизвиква объркване у пациентите. На пръв поглед може да изглежда, че симптомите, които имате не са свързани помежду си и нямат общо с начина ви на хранене. ImuPro е лесен, безопасен и точен начин да се диагностицира състоянието ви и да се намери най-доброто лечение за него.

https://drtoshkov.com/services/kraven-test-za-hranitelna-neponosimost-imupro/

Освен в тази лаборатория, такива тестове се правят вече във всички големи лаборатории. Повечето се изпращат в германски лаборатории за изследване.
Разлика между хранителна алергия и хранителна непоносимост
В случай на алергия , определени компоненти в храната задействат защитните сили на имунната система . Произвеждат се антитела, които атакуват алергенните хранителни компоненти и предизвикват алергична реакция.

Непоносимост означава, че човек не може напълно да усвои определени хранителни компоненти или може да ги усвои само частично. Това може да бъде причинено например от недостатъчни или липсващи ензими,

Ън
Цитат
Щом започна захранването, започна да ми  бълбука корема. Храната после докара кризата, макар че беше оскъдна и като за след операция. Много хора се оплакват от това, хапнат ли нещо, почва да боли и да бълбука. Срдч. Червото периодично избухва от дразненето от храната, която постъпва.
Разбира се, че червата и стомахът се раздразват от храната която постъпва, но не може от всяка храна да реагират така, а от точно определени храни.
Ако наистина тестовете за хранителни непоносимости не са ви показали нищо, следва да си пуснете тестове за хранителни алергии.

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 17:03 от Mia_1

# 534
И за мен тези тесотве за непоносимост са пълна безсмислица. На мен ми излезе непоносимотс само към морска храна, риби, и подобни, а аз не ги консумирам въобще понеже не ги понасям. Излезе ми непоносимост към овесени ядки, тях също  не консумирам. Всичко друго уж наред.

# 535
Според Вас проблем ли ще бъде , ако без този тест си направя един курс с това масло без изследването, пък каквото стане.

Не, най-общо казано - ако действително имаш SIBO, няма да има никакъв ефект от пиенето на масло от риган само по себе си.
Аз бях приемала масло от риган на таблетки, още преди да разбера, че имам SIBO - един вид, вземах го като профилактика. Еми, никакъв положителен ефект не видях от него.
Лечението на SIBO е дълъг и сложен процес - възможно е да се наложи да се направи дори повече от един курс с антибиотици. The biofilm disruptors, каквото е споменатото масло, се пият паралелно на антибиотиците, не вместо тях.
Освен това, се правят сериозни промени в начина на хранене. Цели се да се нормализира перисталтиката и един куп други процеси.
Не знам въобще защо обмисляш да пропускаш такива важни неща, като теста. Rolling Eyes Това е първоначалната стъпка.

# 536
Според Вас проблем ли ще бъде , ако без този тест си направя един курс с това масло без изследването, пък каквото стане.

Не, най-общо казано - ако действително имаш SIBO, няма да има никакъв ефект от пиенето на масло от риган само по себе си.
Аз бях приемала масло от риган на таблетки, още преди да разбера, че имам SIBO - един вид, вземах го като профилактика. Еми, никакъв положителен ефект не видях от него.
Лечението на SIBO е дълъг и сложен процес - възможно е да се наложи да се направи дори повече от един курс с антибиотици. The biofilm disruptors, каквото е споменатото масло, се пият паралелно на антибиотиците, не вместо тях.
Освен това, се правят сериозни промени в начина на хранене. Цели се да се нормализира перисталтиката и един куп други процеси.
Не знам въобще защо обмисляш да пропускаш такива важни неща, като теста. Rolling Eyes Това е първоначалната стъпка.
Благодаря! Хубав ден!

# 537
Запис в тази тема! Още не знам какво точно ми е диагнозата, Крон, или УК или нещо друго , но определено съм раздразнена от много неща и си карам на картофи  и ориз . Следя ви докато се изясни какво точно ми е. Малко ми е ударно в началото , но като видя много хора на едно място се успокоявам , не съм сама. Благодаря ви!

# 538
  • София
Някой взимал ли е Омнибиотик и видял ли е ефект? Кой точно вид изписват за СРЧ?

# 539
Запис в тази тема! Още не знам какво точно ми е диагнозата, Крон, или УК или нещо друго , но определено съм раздразнена от много неща и си карам на картофи  и ориз . Следя ви докато се изясни какво точно ми е. Малко ми е ударно в началото , но като видя много хора на едно място се успокоявам , не съм сама. Благодаря ви!
Каквато и диагноза да ви поставят, причината е в непоносимост към храни. Остава да разберете кои са тези храни, а най-лесно е като си пуснете съответните тестове за непоносимости.
Но не чакайте някой традиционен лекар да ви го каже. Това може да направи само някой специализиран нутриционист.

Общи условия

Активация на акаунт