Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 27 528
  • 809
  •   1
Отговори
# 660
Да вземем да си самоизпишем това онова? Фито прогетерон например?

# 661
Да вземем да си самоизпишем това онова? Фито прогетерон например?

На мен не ми помогна, мазах биоидентичен, ефект нула.

# 662
И аз съм с ФД. Но до сега нищо не ме е облекчило. На 50 още в премено. Като цяло нямам други оплаквания, освен чувството че ще ми се пръсне корема,  видимо не е толкова подут. Но повечето време усещането е че ще експлодирам. И да има, и да няма храна в него, 24 часа съм пред пръсване. Не смея да ям даже. Бях отпуска 2 седмици, сутрин не ям, на обяд 2 белтъка с 2-3 колелца краставица. Вървене цял ден към 35 хил крачки гледам телефона ми показва. Вода до литър и евентуално чай от лайка до вечерта. До 22:00ч ще се пръсна, и глад няма. Така си карам постоянно,  не мога да си обясня, кое го издува тоя корем или усещането за такъв. Иначе в ежедневието съм на салата и пилешко, но много малко салата.  Буквално шепа. Много е изнервящо всичко защото няма момент на облекчение. Аз ако знам че ако ме ям ще съм добре,  няма да ям. А то като не ям, тоя корем още по издут се усеща. Никой няма край мен така. Колежки приятелки моята възраст. И тях хормони ги перат, ама ако има край с 3 ръце и 3 вилици да бодат. Апетит да искаш. Вече имам чувството че ментално се повредих от страх за усещането след храна.

# 663
А защо ядеш толкова малко и толкова ограничено?

# 664
Ще се пръсна иначе. Не ми се и яде. Според доктори, колоноскопии и гастроскопии, нищо ми няма. Тази ФД не било причина. Просто я слагали като не може да се каже какво точно. Понякога в нормално ежедневие от второто хранене за деня ще повърна, до такава степен не ми се яде. Но на сила го правя.

# 665
vici, и аз забелязвам, че с възрастта ставам така, макар и да съм по-лек случай от теб. Simple Smile А като по-млада, колко много ядях, ле-леее. От сегашната гледна точка, даже не мога да си го представя това да се случи сега. В миналото сядах и изяждах по две големи порции на обяд или вечеря, една след друга. В комбинация с голям десерт и после, примерно, няколко чаши с безалкохолно или бира. Чак не знам къде съм побирала всичко това. Rolling Eyes Сега, да речем, хапвам съвсем нормална порция към 15 ч. и към 22 все още се чувствам страшно издута, все едно храната въобще не е слязла надолу. Даже понякога ми е трудно да се завъртя на фотьойла, защото усещам коремната си стена пред пръсване.
Аз, обаче, съм с доста силно изразено SIBO - може и това да е причината при мен.

# 666
Абсолютно мен си описала Гърненце. Не знам защо зациклих така… Другите и те в премено и мено, но никой от стомах не се оплаква. Освен лакомията да надделява и да бухат макар подуването.

# 667
Абсолютно мен си описала Гърненце. Не знам защо зациклих така… Другите и те в премено и мено, но никой от стомах не се оплаква. Освен лакомията да надделява и да бухат макар подуването.
И мен, лягам подута, ставам подута, ям, не ям все подута!

# 668
Другия проблем е че не ми личи и като отида на лекар той се подсмихва. В добавка живея в Щатите и тук всички са над 150кг. И след един такъв влизам аз 55 и викам подута съм. Оня се хили 🤦🏻♀ Къде съм подута ребрата ми се четат. Направо как ще се живее така не знам.

# 669
А какво ядат в САЩ, че са така дебели. Ученичките им  не са ли фини, като нашите?

# 670
  • София
vici75, ти с това неядене съвсем си си объркала организма. Аз ако не ям, съм подута, храната ме облекчава. Не мога да ти давам съвети за хранене, но просто се хранѝ, ти караш сигурно на 500кал. на ден.
Мисля, че учените знаят горе-долу какво предствляват тези синдроми. Има например някакви микроскопични възпаления, за които съм чела. Те не се откриват при скопиите. Другото е, че са намерили промяна в микробиома - някоя бактерия започва да преобладава, отделя токсини и предизвиква имуннен отговор и ниско ниво на възпаление. Знаят, но нямат лечение.
Това, което говорите за хормоните, също може да е причина, защото хормоните влияят върху микробиома и оттам вече схемата, за която споменах.
Според мен принципът е следният:
Антибиотици/хормони/други фактори => промяна в микробиома и продуктите им=> имунен отговор => микроскопично възпаление => синдром (нарушена комуникация между ентеричната нервна система и мозъка).
Засега единственото успешно лечение са антипресантите, но и при тях успеваемостта е 55% срещу 35% плацебо, според мен почти никаква. Хипнотерапията също помагала. Аз не съм пробвала нито едно от двете.
Май съм ги писала и друг път тези неща.

# 671
Благодаря ти. Да, писала си ми и всичко книги дето ми препоръча съм изчела и съм запазила за препрочитане. Единия гастро доктор точно на антидепресанти ме беше сложил. Обясни ми че били по скалата от 0 до 10. Той ми изписа 0 (каквото и да значи). Карах на тях 3 месеца. Ефект никакъв. После качи на 1. Това колко са силни ли е какво е…? И на тях 3 месеца и от тях нищо. И той ми ги спря след това и каза няма смисъл да увеличава. Не съм за по-високи.

# 672
А какво ядат в САЩ, че са така дебели. Ученичките им  не са ли фини, като нашите?
Как фини...дебели са всички. Ядат полуфабрикати и чипсове, дюнери, такоси и какво ли не. Храната е ужасна, хлябът със захар, картофите и доста неща ГМО. Все гладна седях и качих килограми и от минималното което хапвах. На плажа в Маями такива телеса се лееха не е истина просто!

# 673
  • София
Благодаря ти. Да, писала си ми и всичко книги дето ми препоръча съм изчела и съм запазила за препрочитане. Единия гастро доктор точно на антидепресанти ме беше сложил. Обясни ми че били по скалата от 0 до 10. Той ми изписа 0 (каквото и да значи). Карах на тях 3 месеца. Ефект никакъв. После качи на 1. Това колко са силни ли е какво е…? И на тях 3 месеца и от тях нищо. И той ми ги спря след това и каза няма смисъл да увеличава. Не съм за по-високи.
Не знам каква е тази скала, предполагам дозировка. За ФД/СРЧ се дава ниска доза, напр. 1/5 от нормалната за ментални болести доза. След като си пробвала и не ти помагат, значи не са за тебе.
Аз мисля, че лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника са ти раздразнени от това, че не минава храна оттам. Знаеш, че там има два много агресивни агента - стомашният и жлъчният сок. Когато тялото прецени, че има нужда от храна, започват да се отделят сокове, и ако не постъпи храна, те действат на лигавицата. Освен това при тези заболявания храносмилателният процес е объркан, та още повече. Храносмилането включва и много хормони, дори не ги знам, те са съвсем неуправляеми. Постъпва храна, обаче няма кой да я обработи, защото има грешка в превода; друг път няма храна, а се отпуска пълна доза ресурси и т.н. И всичко това е свързано и с нервите и мускулите в корема, които също работят хаотично.
Погледни и Impaired gastric accommodation.

# 674
Аз много се надявам да ми е направена, както трябва колоноскопията, защото първо - аз не бях изрядна с очистването, но второ - май ми я е правил специализант, дано поне е бил под контрола на някой опитен доктор.
И сега ме интересува вие как разбрахте каква ви е диагнозата?
 Моята история е такава:
2024 г. февруари - март (след вечеря със сготвено кисело зеле) усетих нещо, като тежест в епигастриума и започна едно ежедневно оригване. Отидох на ехография, казаха че всичко е наред, но отидох и на гастроентеролог, той каза, че жлъчката ми е прегъната и че червата ми са смъкнати. Изписа ми Цинапсин и Спазмомен. Аз не ги пих, проблем с червата нямах. В общи линии това премина, но пък фекалиите ми станаха светли/жълти, което отдавах на прегънатата жлъчка (баща ми е с извадена, на горе-долу сходна възраст). Тази година пак направих ехография на коремни органи, докторът каза, че жлъчката си ми е с абсолютно нормална форма.
От юли месец започнах да имам лек запек, газове, къркорене и коликообразна болка ниско вдясно на корема и гърба. След болката, обикновено отивам до тоалетна, като изхождането е с твърд материал. Притеснява ме, че даже ме събуждат през нощта болката и нуждата за изхождане.
Нещото, което ме притесни още повече последните 2 седмици е еднократно изхождане на тънък материал и няколко изхождания с по-мек материал, като на  конци (но не диария).

Ще се радвам, ако споделиш резултата от колоноскопията, защото описанието много прилича на моите ужасно, но запекът при мен е кошмарен. Като ми махнаха жлъчката нещата се облекчиха леко, но все още си е драма голяма като започне криза.

Общи условия

Активация на акаунт