Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 26 597
  • 746
  •   1
Отговори
# 270
На опаковката не пише ли как се приготвя?
ами пише но не разбрах колко точно да и дам колко грама за първи път да и дам
2 супени лъжици каша, слагаш вода или АМ на око, така че да стане кремообразна консистенция.
Имай предвид, че може и да не се хареса чиста каша, повечето майки облагородяваме с малко плодово пюре

# 271
Христос Воскресе!
Търся решение на следния проблем - беба(9+++) не иска да стой седнала в столчето за хранене. Отначало помислих, че няма апетит, защото беше болна, но само като понеча да я сложа в столчето или в коша седнала и почва една истерия. Някой ако е минал през подобен етап да сподели опит и евентуално решение?

# 272
  • Sofia
Христос Воскресе!
Търся решение на следния проблем - беба(9+++) не иска да стой седнала в столчето за хранене. Отначало помислих, че няма апетит, защото беше болна, но само като понеча да я сложа в столчето или в коша седнала и почва една истерия. Някой ако е минал през подобен етап да сподели опит и евентуално решение?

Обърнете внимание на педиатъра и ако трябва посетете физиотерапевт. На тези месеци вече трябва да седи на столче.

# 273
Аз разбрах, че не иска да стои в стола, а не че въобще не може да стои седнала.
Може стола да й е неудобен. Моята понякога не иска да стои в стола, когато не й е вкусна храната. Отваря уста, хапва няколко лъжички и после вече не иска да сяда в него и се гърчи. Някакъв период е. Нищо притеснително според мен.

# 274
Да, може, ама не иска. Иначе на земята си седи, в леглото си, просто иска да прави нещо все, не да седи на едно място.
Да Ваня, точно се гърчи. Ама днес реших да пробвам като е в изправено положение похапна още.

# 275
  • до най-прекрасния мъж
Давайте ѝ да прави нещо с ръцете си, докато се храни (играчка или нещо подобно, може и лъжица да бърка в купата). Така ще отвлечете вниманието ѝ и ще стои. Иначе, моята така се блъскаше в стола някъде по това време, че мислех, че няма да оцелее. Период е, ще отмине. Интересен им е света и не им се стои в стола.

# 276
Здравейте,

Включвам се само за инфо., за всички майки чиито деца просто спират да ядат пюрета и каши в даден момент от захранването. Grinning  Не се тревожете, това е само период хахахах

Моят сладур спря да яде бебешка храна в продължение на почти 2 месеца. Захранването го стартирах като навърши 5 месеца и започна да сяда самостоятелно, въведохме всички основни храни и в момента, в който започнаха да никнат зъби, той просто спря да яде пюрета и каши, и искаше само да дъвче нещо и посягаше към нашите чинии (винаги, когато ядем, той е до нас в столчето си). Сега избиват следващите 2 горни зъба и така 6 зъбчета по-късно (на 9 месеца), той се завърна към всякакъв тип храна, включително пюретата. Като допълнение, продължава да дъвче парчета храна.

Petya.P01 и според мен това е напълно нормално. Синът ми също не иска да стои седнал на столчето в момента, но при него е защото сега започва да върви и иска постоянно да е прав. Единствения момент, в който сяда в столчето е, когато ние седнем да се храним и той е до нас и му давам да дъвче някаква храна (парченце пилешко месо, например), ако искаш пробвай този подход. Simple Smile

# 277
  • Варна
И при нас понякога се случва така, но по към края на храненето. Тогава го смъквам на земята да си играе и продължаваме . Тегаво е, че трябва да вървиш с лъжицата след него. Но пък си отваря устата и се храни.
Аз имам въпрос към тези, които са въвели вечерята. Кога я въведохте и какво предлагате? Утре правим 11 месеца. Пие си двете вечерни млека не в диапазон 4 часа както преди. А второто мляко  сега го иска след час и половина, два. Затова си мисля, че май вече е готов да му предложа вечеря.

# 278
Аз лично въведох вечерята доста късно на 1 г. 3-4 м.
Предлагам главно постни ястия, крем супи. Сега на 1 г. 10 м. малко поотпуснах, ако на обяд съм дала постно, се случва на вечеря да дам месце, рибка или жълтък.
Случва се и на обяд да съм дала месце, рибка или яйце, а за вечеря примерно леща или крем супа с нахут.
И при нас понякога се случва така, но по към края на храненето. Тогава го смъквам на земята да си играе и продължаваме . Тегаво е, че трябва да вървиш с лъжицата след него. Но пък си отваря устата и се храни.
Аз имам въпрос към тези, които са въвели вечерята. Кога я въведохте и какво предлагате? Утре правим 11 месеца. Пие си двете вечерни млека не в диапазон 4 часа както преди. А второто мляко  сега го иска след час и половина, два. Затова си мисля, че май вече е готов да му предложа вечеря.

# 279
  • София
Здравейте! Да попитам за млечните- те как се комбинират с другите храни (месо, жълтък) - може ли в едно ядене и жълтък, и сирене? Може ли в един ден например за закуска нещо със сирене, а за обяд месо? Предполагам, че може, ама не намирам информация как се комбинират най-добре. Благодаря!

# 280
  • Варна
Жълтък и сирене в едно хранене не съм давала, т. к. и двата продукта са притеин. А идеата е всяко едно хранене да съдържа протеин. Млечни продукти слагам или за закуска или за следобедна. Може за закуска нещо със сирене , а на обяд месо. Млечните продукти които аз ползвам са котидж чийз и кисело мляко. За закуска към попарата или кус кус-куса слагам котидж чийз и масло. За следобед понякога давам кисело мляко с бисквитки  или плод. Ако следобед правя мамалига  слагам котидж чийз и масло. Гледам да разнообразявам. Яйце слагам за обяд към зеленчиковото пюре, когато не давам месо. Но съм давала и следобед към мамалигата.

# 281
Може за закуска сирене, а на обяд месо. У нас закуската е винаги "солена" т. е. различни видове ядки, паста или качамак със сирене и масло. Това не пречи на обяд да дам месо, риба или жълтък.
Яйце и сирене съчетавам като ѝ правя бъркано яйце, сирене+зеленчуци за обяд. Веднъж съм приготвяла бъркано яйце със сирене и зелен лук, което поднесох с лъжица кисело мляко. Правя ѝ Яйла чорба - с ориз, яйце и кисело мляко. Зеленчукови супи също правя със застройка от яйце и кисело мляко. Но говорим за дете на 1г.9-10м.
Яйце и сирене може и на препечена филийка (принцеса) сутрин. Имала съм 2-3 случая при качамака сутрин да сложа сирене и варен жълтък, а на обяд постно.
Някои мами предлагат и месна супа със зеленчуци и застройка от яйце и кисело мляко, но аз лично още не съм предложила.
Здравейте! Да попитам за млечните- те как се комбинират с другите храни (месо, жълтък) - може ли в едно ядене и жълтък, и сирене? Може ли в един ден например за закуска нещо със сирене, а за обяд месо? Предполагам, че може, ама не намирам информация как се комбинират най-добре. Благодаря!

# 282
Бубастет, може ли рецептата за Яйла чорбата?
И с какво правите качамака - с грис или с брашно? Мен все ме е страх, че ще е суров и не съм давала още, а ми се иска.

Иначе аз съм давала мусака, пасирана, на моето дете преди да навърши годинка… Малко беше като количество, и месото беше малко, но все пак.

# 283
  • Варна
Аз качамака го правя с царевица, а гриса с пшеница. И т. к. още нямаме годинка и не съм въвела прясното мляко, ги правя с приготвено от мен бадемово мляко.
За Великден  обаче опита съвсем малко козунак ,който правих с прясно мляко. И баница с нормално сирене. Харесаха му😊

# 284
Здравейте, нужно ли е абсолютно всичко да се въвежда от схемите и ако да защо?
Например въвела съм пшеница, спелта и овес, но не съм въвела просо, киноа, амарант трябва ли да ги въведа и тях при условие, че няма да и давам да яде просо и киноа ...

Общи условия

Активация на акаунт