Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 22 587
  • 746
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте, има ли деца с абкм? Какво по специфично правихте при захранването и какво избягвайте да давате, защото срещнах мнения,че и банан не може да се дава и като цяло плодове.

# 31
Привет. Малката не иска да пие вода, нито чай или сок+вода. Пие 2 глътки и това е. Някакъв трик?

# 32
На колко е? Между 6 месеца и годинка водата само се предлага, не е задължително бебето да я пие, само да се запознае с нея и с пиенето от чаша. Основната хидратация си остава от кърма/АМ.

Соковете пък са напълно ненужни, увреждат зъбите и е най-добре преди 3 години минимум никакъв сок. Че и след това да не е нещо редовно. Давайте цял плод (съобразен с възрастта)

# 33
На колко е? Между 6 месеца и годинка водата само се предлага, не е задължително бебето да я пие, само да се запознае с нея и с пиенето от чаша. Основната хидратация си остава от кърма/АМ.

Соковете пък са напълно ненужни, увреждат зъбите и е най-добре преди 3 години минимум никакъв сок. Че и след това да не е нещо редовно. Давайте цял плод (съобразен с възрастта)

Тя трябва да пие, защото ака дарадонки. Давам й разхлабващи - тиква, пащърнак, круша, слива, овесена каша, Лактолуза и пак дарадонки. Сока й взех с цел да и овкуся водата да пропие, ама не се получи и с него. Трябва някак да я накарам.

# 34
Привет. Малката не иска да пие вода, нито чай или сок+вода. Пие 2 глътки и това е. Някакъв трик?
И моята не иска изобщо да пие вода, на 1 год. е. 2-3 глътки за целия ден макс Joy С нищо не мога да я прилъжа.
Това, което правя е, в твърдата храна (манджа, супа, пюрета) да слагам по 10-ина мл вода, така хем не става прекалено рядко, хем поема и някаква вода Joy
Но попринцип ако детенцето си пие добре АМ или кърма няма да се обезводни.

# 35

Тя трябва да пие, защото ака дарадонки. Давам й разхлабващи - тиква, пащърнак, круша, слива, овесена каша, Лактолуза и пак дарадонки. Сока й взех с цел да и овкуся водата да пропие, ама не се получи и с него. Трябва някак да я накарам.
Ако сте на Ам може и то да я запича и да е необходимо да го смените. Иначе аз съм много доволна от едни сашета на Нан с фибри добавят се сутрин и вечер в млякото и действат безотказно за изхождането, но са с натрупване, няма веднага ефект. Може да ги давате дългосрочно, те не са лекарство. Моята дъщеря пропи вода чак на 10м. от шише със сламка, преди това тотален отказ. Освен разхлабващите мога да препоръчам и кокосово масло в кашата и рапично олио или зехтин в обяда. Много добре узрели и омекнали банани също са богати на фибри, а зелените запичат.

# 36
  • София
Бананът потъмнява с времето, може да има и едни ситни кафяви власинки в изпражненията. Зеленото ако може и да е по други причини, да е съвпадение.
Ако толкова се тревожите, спирате с банана и след две седмици предлагате пак, за да видите дали ще с еповтори. Но зелено ако не е признак на кой знае какво...ако има алергия или непоносимост трябва да има обрив, дискомфорт, повръщане евентуално, слуз и кървави нишки в изпражненията.

# 37
Здравейте! От 3 дни започнах да захранване бебе на почти 6 месеца, кърмено. Започнах да приготвям домашно пюре от тиква. Честох и гледах разни уебинари и съвсем се обърках, надявам се да ме насочите тук. С колко грама се увеличава всеки ден пюрето,което се дава и колко дни първоначално давам това. Четох ,че за месец трябва да стигна 160 гр. Под какъв ред въвеждате зеленчуците? Някои ще се наложи да купувам еднокомпонентни и да смесвам към въведените.
И още нещо- наблюдавали ли сте случайно бебето да плаче повече от нормално след като сте започнали захранването. Днес е много неспокоен,  трудно го успокоявам, но е и малко болен и се чудя от болестта ли е или от захранването

# 38
Здравейте! От 3 дни започнах да захранване бебе на почти 6 месеца, кърмено. Започнах да приготвям домашно пюре от тиква. Честох и гледах разни уебинари и съвсем се обърках, надявам се да ме насочите тук. С колко грама се увеличава всеки ден пюрето,което се дава и колко дни първоначално давам това. Четох ,че за месец трябва да стигна 160 гр. Под какъв ред въвеждате зеленчуците? Някои ще се наложи да купувам еднокомпонентни и да смесвам към въведените.
И още нещо- наблюдавали ли сте случайно бебето да плаче повече от нормално след като сте започнали захранването. Днес е много неспокоен,  трудно го успокоявам, но е и малко болен и се чудя от болестта ли е или от захранването
Моята сякаш й се върнаха коликите за малко от една каша, но от тиквата не ми се вярва. Най-вероятно е от болестта.
Ред точен няма, но гледай да спазва запичащ+разхлабващ.
Може и по-рано да стигнете 160г., може и по-късно, според детето. 3 дни един вид е ок за начало, после дори и 2 дни може да вкарваш. Аз почнах с 2 лъжички, после 4, 6-7.

# 39
  • до най-прекрасния мъж
Тиквата има много фибри, възможно е да дразни. Аз я въвеждах три пъти и трите дъщеря ми повръщаше в следобедните часове, тоест завърна й се рефлукса. Пробвах с три марки готови пюрета, защото посред лято нямаше къде да намеря прясна тиква.

# 40
  • София
Не е нужно да е гонят определени грамажи. Бебето хапва, колкото може.
Захранването е за опознаване на нови вкусове, форми, миризми и възпитание на детето в семейното хранене. С порастването, увеличават и сами грамажите, като до около годинка кърмата/заместителя на майчина кърма е основната храна.

# 41
Здравейте,
Днес започнах и аз да захранвам малкия. Избрах тиква, защото намерих хубав продукт.
Също така ни дадоха много хубави дюли, иска ми се да ги пасирам и затворя в буркани. Доколкото четох дюла се дава 10-12 месец. Въпросът ми е каква консистенция да е?
 Често често май ще пиша тук, за което от сега благодаря на всички, че споделят опита си! Честита баба Марта! 🤍❤

# 42
Намачкайте я с вилица, ако ще я давате след 10-я месец. След 12-я
може и да е на малки парченца. По-принцип може по-наедро за всеки случай, а ако решите да дадете по-рано, винаги може да се намачка или пасира.

# 43
Дюлята я предлагах сварена на пара и пасирана, но смесена с круша, защото иначе запича и е стипчива. Като цяло е твърд плод, макар и минал топлинна обработка, и може да е трудно за бебето да я дъвче.

Здравейте,
Днес започнах и аз да захранвам малкия. Избрах тиква, защото намерих хубав продукт.
Също така ни дадоха много хубави дюли, иска ми се да ги пасирам и затворя в буркани. Доколкото четох дюла се дава 10-12 месец. Въпросът ми е каква консистенция да е?
 Често често май ще пиша тук, за което от сега благодаря на всички, че споделят опита си! Честита баба Марта! 🤍❤

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 14:30 от bubastet

# 44
Според схемата от педиатъра ни, дойде време да дам "варива" на синът ми, които е почти на 8 месеца. Мисля да започна с пюре от боб, защото ми е най-познато, но аз и баща му имаме проблем с него. Без значение как е приготвен (накиснат, превърен и т.н.) стомасите ни болят, предполагам че и малкия ще е така, все пак наследствено и се притеснявам малко.

Вие как дадохте боб на децата си?

Общи условия

Активация на акаунт