Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 22 557
  • 746
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Когато варя зрял боб ( за нас) с добавени лук, морков, целина, пащърнак, девесил, джоджен, скилидка чесън ( това, което си слагам в боба, докато се вари), зехтин ...  и след като е сварен добре ( без да е добавена сол и други подправки, освен посочените вече) отделям и пасирам или намачквам добре, ако боба няма груба люспа.
Добавям към зеленчуково или месно пюре - в началото по 1 сл... след това увеличавам до 40-50 грама на порция, зависи от възрастта. Никога не съм давала само боб на дете Simple Smile
Правила съм и пюре, което разпределям във формички и замразявам. По този начин съм приготвяла и пюре от нахут, напр.
Ориз - сварявам в зеленчуков или месен бульон и докато е горещ разпределям в бурканчета ( по 40-80 грама, зависи от възрастта), затварям и обръщам. Съхранявам в хладилник.
Примерна доза за ориз
40 грама ориз
250 мл. течност
- варя 20-30 мин, на много слабо, докато остане много малко течност... трябва да има и течност, за да не е много сухо когато се топли при ядене
- излизат около 3 дози по 75-80мл
Давам три поредни дни. Само ориз давах поредни дни, всичко друго редувах - боб, паста, нахут...

# 46
Когато варя зрял боб ( за нас) с добавени лук, морков, целина, пащърнак, девесил, джоджен, скилидка чесън ( това, което си слагам в боба, докато се вари), зехтин ...  и след като е сварен добре ( без да е добавена сол и други подправки, освен посочените вече) отделям и пасирам или намачквам добре, ако боба няма груба люспа.
Добавям към зеленчуково или месно пюре - в началото по 1 сл... след това увеличавам до 40-50 грама на порция, зависи от възрастта. Никога не съм давала само боб на дете Simple Smile
Правила съм и пюре, което разпределям във формички и замразявам. По този начин съм приготвяла и пюре от нахут, напр.
Ориз - сварявам в зеленчуков или месен бульон и докато е горещ разпределям в бурканчета ( по 40-80 грама, зависи от възрастта), затварям и обръщам. Съхранявам в хладилник.
Примерна доза за ориз
40 грама ориз
250 мл. течност
- варя 20-30 мин, на много слабо, докато остане много малко течност... трябва да има и течност, за да не е много сухо когато се топли при ядене
- излизат около 3 дози по 75-80мл
Давам три поредни дни. Само ориз давах поредни дни, всичко друго редувах - боб, паста, нахут...

Благодаря за инфото. Simple Smile

Обмислям да го смеся с морков и тиквичка, за сега не давам сол, мисля да изчакам до 1 г.

# 47
Кога дадохте скумрия?

# 48
Започнете по-добре с червена леща.
След това кафява.
Относно боба, аз купувам белен боб. В началото го предлагах смесен със зеленчуково пюре, сега вече на 1 г. 8 м. на яхния или супа с много зеленчуци.
Нахут след като варях, в
началото белех всяко зърно, сега вече - не.
Според схемата от педиатъра ни, дойде време да дам "варива" на синът ми, които е почти на 8 месеца. Мисля да започна с пюре от боб, защото ми е най-познато, но аз и баща му имаме проблем с него. Без значение как е приготвен (накиснат, превърен и т.н.) стомасите ни болят, предполагам че и малкия ще е така, все пак наследствено и се притеснявам малко.

Вие как дадохте боб на децата си?
Скумрия дадох след като захраних с ципура и лаврак, впоследствие дадох и черноморски кефал.

Последна редакция: вт, 04 мар 2025, 18:56 от bubastet

# 49
На синът ми му израстнаха 4 зъба един след друг (2 долу и 2 горе) и съответно от около седмица спря да яде стабилно. Колко време след израстването на първите зъбки, децата ви започнаха отново да се хранят нормално?

# 50
  • до най-прекрасния мъж
На приливи и отливи беше при нас положението. Сега са изникнали първите, но следващите се подготвят и може и те да дават зор, нищо че привидно няма нищо. Хранете толкова, колкото иска.

# 51
Варива дадох след годината - нахут /не се хареса/, леща, бяло боб не съм давала. Зелен боб от пюре на парченца, наскоро и от манджа  - яде си го.

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 10:45 от krystall

# 52
Зелен боб може да се даде и след 6-7 месец. Не дразни така, както зрелия боб.

Моето дете няма проблем с двата зъба и яденето. Сега е и с температура и пак си яде. Та явно е индивидуално. Като не иска да яде, давай мляко.

# 53
Зелен боб и грах предложих пюрирани и смесени с морков, а също и с батат. И сега така ги готвя.

# 54
Да. Зелен грах също рано дадох. Зелен боб още не съм, защото почнах жълтък, меса, сега глутен и просто не ми остане време да дам по-рано. Иначе нямам притеснения за него. Зелена чушка също може да се даде рано, но червената е по-късно, защото вече е зряла и може да дразни.

# 55
Кога се въвеждат телешкото и доматите?

# 56
Здравейте!
На моето момиче не и допадат изобщо броколи и зелена чушка. Не говоря самостоятелно, а в комбинация дори. От броколите даже втория път повърна...
В такъв случай трябва ли да продължавам да предлагам? Като цяло нещата, които детето очевидно не харесва трябва ли все пак да продължават да се предлагат? С цел някога да ги прояде.

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 20:28 от Papilio_

# 57
Не мъчете детето. Не е жизнено важно да яде броколи и зелена чушка. Даже така има шанс да не ги прояде въобще в бъдеще. Пробвайте след месец пак, но не е на всяка цена. То и аз не си умирам за броколи и не готвя вкъщи.

# 58
Здравейте!
На моето момиче не и допадат изобщо броколи и зелена чушка. Не говоря самостоятелно, а в комбинация дори. От броколите даже втория път повърна...
В такъв случай трябва ли да продължавам да предлагам? Като цяло нещата, които детето очевидно не харесва трябва ли все пак да продължават да се предлагат? С цел някога да ги прояде.
С какво ги комбинираш? Броколите поне според мен не се комбинират добре с всичко. Предполагам са домашни пюрета, щом и зелена чушка, тя може и да горчи. Не мисля, че е задължително да ги предлагаш, щом не се харесват. Щом понякога самите лекари посочват да се избягват например картофи и моркови, ако има запек да речем, значи не е нужно да се ядат абсолютно всички зеленчуци.

# 59
Здравейте!

Продължавайте да предлагате, без натиск. Също и вие ги яжте в нейно присъствие, това е супер важно. Ако не ги яде, няма проблем

Общи условия

Активация на акаунт