Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 26 709
  • 746
  •   1
Отговори
# 345
По колко грама риба трябва да се дава, май съм дала малко повече дали е проблем?

# 346
Здравейте, въведох риба и за обяд започвам да редувам ден месо, ден риба и ден жълтък. Въпроса ми е проблем ли е след ден риба да бъде ден с жълтък и обратното след като съм дала преден ден жълтък може ли на следващия риба ?

Аз не виждам защо да не може. За мен тези правила кое по колко пъти седмица можело, са необосновани. Не съм чула добро обяснение защо са такива правилата в България, а другаде са различни. Важно е да има разнообразие в менюто и това е
Аз знам, че рибите съдържат тежки метали. Например живак. Затова се хапват в малко количество,особено малките юнаци. В риба тон и скумрия имам повече съсдържание, в сьомгата по-малко. Живакътповлиява на мозъка, нервната система и дори на разтржа. Това съм чела аз и предпочитам да го спазвам, иначе всеки може да дава на детето си каквото пожелае

# 347
Движа се по тази схема:

Някои риби са с по-високо съдържание на живак-акула, риба меч, кралска скумрия, а други с по-ниско.
Детето ми на почти 2 г. яде само морска риба - Лаврак, Ципура, Черноморски кефал, сафрид, няколко пъти е яло и Скумрия. Обича риба като цяло. Сьомга не съм дала, а и не държа да дам, защото в България рядко се намира хубава, прясна и дива Сьомга.

По колко грама риба трябва да се дава, май съм дала малко повече дали е проблем?

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 16:59 от bubastet

# 348
Здравейте, детето ми е на 8 месеца. Захранен вече с домашно козе кисело мляко, предстои и краве. Въпросът ми е колко пъти в седмицата мога да го предлагам.

# 349
Здравейте, детето ми е на 8 месеца. Захранен вече с домашно козе кисело мляко, предстои и краве. Въпросът ми е колко пъти в седмицата мога да го предлагам.
Не съм чувала за ограничение. Аз давам 2-3 пъти седмично, защото просто е кисело и не допада особено на малката. За закуска може да даваш, заедно с бисквитки или нещо друго. Редувай с други закуски.

# 350
Ами и аз не съм чувала за ограничения. Давам една кофичка в два последователни дни. После сменям с друго. Понякога и в кухнята има кисело мляко. Извара и сирене имат ограничения в грамажите на ден, за кисело мляко не съм чувала.

# 351
  • София
Няма ограничения-когато имате вкъщи и ви се хапва и на вас,за да седнете заедно и детето да ви вижда, че и вие се храните.

# 352
Всяка риба по отделно ли се въвежда или щом една е въведена е ок да се дава и друг вид без да се дава по няколко дни по малко?

# 353
Всяка риба по отделно ли се въвежда или щом една е въведена е ок да се дава и друг вид без да се дава по няколко дни по малко?
Не е нужно няколко дни по-малко. Първия път просто дай по-малко количество (примерно половин пюре), за да видиш да няма реалция, а след това вече може и по цяло. Аз така направих и нямахме проблеми.

# 354
Единственото ограничение е до 200 гр. на порция.

# 355
Здравейте, можете ли да ми обясните защо трябва да се редува ден  месо с ден жълтък? Какъв е проблема да се яде 4 дни последователно месо ?

# 356
В общия случай това редуване се дава, за да има разнообразие при яденето. Ако го имате, не е нужно да го спазвате точно в този ред.

# 357
А, не се дават в един ден, защото пък да не станат прекалено много протеините.
Макар, че аз един път го наруших. Дадох сутринта палачинки с жълтък, а на обяд месо. В този ред на мисли да попитам, до кога не могат да се смесват в един ден? Моето след 2 седмици ще стане на годинка и мисля, че вече не е нужно толкова стриктно да се спазва това правило.

# 358
Аз записах детето на кухня и аз се учудих че в менюто се смесват?

# 359
По принцип това е много малко количество. Аз взимам частна кухня и там никога няма яйца в менюто. Говоря за това до 1 годинка. Прясно мляко също няма, а вместо него слагат адаптирано. Краве масло има. Няма сол и захар.

Общи условия

Активация на акаунт