Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 22 724
  • 746
  •   1
Отговори
# 120
Ядките от елда директно заливате с гореща вода или АМ. Омекват, набъбват и нямат нужда от предварително накисване и варене. Иначе, елдата на зърна се вари.
Ръжта я сварете, пасирайте и я предложете с плод или АМ.
И аз трябваше да търся ръжени ядки. Това нещо как да го приготвям според вас?
Иначе елдата я намерих и на ядки тях дали трябва да ги кисна, сякаш не.

# 121
Ядките от елда директно заливате с гореща вода или АМ. Омекват, набъбват и нямат нужда от предварително накисване и варене. Иначе, елдата на зърна се вари.
Ръжта я сварете, пасирайте и я предложете с плод или АМ.
И аз трябваше да търся ръжени ядки. Това нещо как да го приготвям според вас?
Иначе елдата я намерих и на ядки тях дали трябва да ги кисна, сякаш не.
Благодаря!

# 122
Моят син отказва да яде храна, като за него... Разбирайте пюрета, каши, попари, неща без сол и подправки. На 8 месеца е. Единственото бебешко нещо, което благоволява да яде са пюренцата в бутилчици на Хип (торбичките с твърд накрайник и капачка). Иска да яде от нашата храна, гледа ни в чиниите, посяга с ръка, навежда се към нас, когато му дам нещо го изяжда. Има 4 зъба и иска да дъвче ама не може и се задавя. Въведох по-голямата част от основните храни, остана ми само риба и белтък (като мисля, че белтъка може да се води въведен, защото му дадох вече сухар и хляб от елда, които си ги яде без проблем).

Отделно, на есен искам да се пробвам да го запиша на ясла, с това темпо не знам дали изобщо ще се получи, защото не иска да яде неговата храна, която ще дават в яслата евентуално.

Според вас рано ли е да му давам храна като за нормалните хора? Т.е. храна с подправки и сол.

Притеснявам се, че ако не му давам нищо, захранването ще отиде на кино.

# 123
Отделяй му от вашата храна преди да сложиш подправките. Мащерка, лук, копър, магданоз, чубрица - няма проблем да консумира. Солта не могат да я преработват още, за това трябва да се избягва. Давай му повече меки неща, за да се учи да дъвче. Има рецепти, които стават и за дете, и за възрастни. Така може да приготвяш за всичките. Явно не се чувства добре, когато го делите. Просто трябва да съобразяваш вашето меню с неговото.

# 124
VaniaK, благодаря за бързия отговор Simple Smile

Пробвах да направя ориз подходящ и за него ама на нас не хареса, дори и след това да си го овкусяваме допълнително хахаххаха няма угодия в момента.

Относно солта, майка ми ни е давала сол при захранването, тя е детска медицинска сестра и като й казах, че не давам сол на синът ми се изненада и каза, че в малки количества е дори полезно. Сега се чудя кое е вярното, защото без сол е безвкусно, а със сол не може заради усвояването ама удържам фронта за сега, не му давам салено.

Обмислям палачинки с овесени ядки и банан да започна да му правя, но се чудя дали е рано заради яйцето, което ще сложа.

# 125
Много лекари и медицински лица са с по-стари разбирания. Без да обиждам тук майка ти. Факт е, че нас са ни захранвали по различен начин, който вече е неактуален и дори вреден. Солта не пречи да бъде полезна и в същото време да е трудна за преработка от малките бебета. Едното не изключва другото. Детето ти няма как да знае, че със сол е по-вкусно, ако не я е опитвало. Факт е, че на мен много от пюретата са ми безвкусни, но моето бебе си ги яде и издава одобрителни звуци. Ориза неовкусен си е гаден😃
За яйцето не знам - някои дават белтък след годинка, други вече са дали цяло яйце. Има страни, които захранват с цяло яйце като първа храна. Вече тук всеки, както си прецени. Аз съм на половин жълтък. Може би няма да чакам за белтък до годинката, но не съм решила още.

# 126
Солта в малки количества не е вредна (тя не се преработва), просто е сравнително лесно да се даде прекалено много сол на едно бебе, затова препоръката е без. Просто много възрастни консумират прекалено много сол и не се усещат, че действително е много

https://solidstarts.com/sodium-and-babies/

Ето статия с подробности и с препратки към научни изследвания. На английски е и може да трябва регистрация (безплатна е), но е доста подробна и полезна

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 15:17 от Zimk02

# 127
Здравейте, захраних с месните пюрета на Plasmon, но видях сега, че имат 30% месо. Колко грама трябва да давам от месното пюре?

# 128
Здравейте, захраних с месните пюрета на Plasmon, но видях сега, че имат 30% месо. Колко грама трябва да давам от месното пюре?

Ако бебето е под 8 месеца, аз бих дала цялото със 120/140 гр зеленчуково. В едно бурканче от 80гр има 24гр месо. Препоръчват се 20гр през ден или 10% от пюрето. Или махнете една чаена лъжичка, ако държите да е г/д точно.

# 129
Моята сол не й слагам, но пък колко сол е глътнала от физиологичния разтвор за носа... 😁
Така че едва ли много малко сол ще навреди, но това може би, ако не са му вкусни и не си го яде и без.

# 130
Едно време брат ми така ревеше когато всички ядем сладолед във фунийка, а за него няма нищо. Нашите започнаха да му дават празна фунийка и кефа му нямаше край че е като нас.
Бебето не е по-умно от вас, няма да разбере че вашето е друго, ако изглеждат достатъчно близко. Може другия път да си сложите малко от неговата храна във вашата чиния и да му дадете от там.
Иначе вместо сол, аз бих овкусила с чесън. Той разяжда и е безопасен за дечковците.

# 131
Как приготвяте попара за бебето? Не съм давала още, на 7м и половина е.
Колко време накисвате сухарите, пасирате ли ги? С АМ или с гореща вода?

# 132
  • Варна
Аз с АМ правя попарата, за да се яде, но много не се харесва. Слагам и масло и сирене  или котидж чийз обезсолено. И въпреки това не я яде с кеф. Сухара бързо омеква и после само леко го намачквам с вилица. Не пасирам.

# 133
Как приготвяте попара за бебето? Не съм давала още, на 7м и половина е.
Колко време накисвате сухарите, пасирате ли ги? С АМ или с гореща вода?
Моята рецепта е следната:
- 1 сухар (ползвам специални за бебе);
- малка бучка обезсолено сирене (обезсолявам нормално сирене, което ние ядем);
- малко масло (ползвам нормално масло без сол);
- топла бебешка вода на око (водата, която ползвам за АМ).
Понякога слагам 1/4 жълтък.
Слагам първите всички съставки и заливам с топлата вода, докато сухарът стане на каша. От скоро го оставям да е на меки парчета, защото синът ми обича да дъвче, но това си е вече преценка на майката спрямо бебето й.

В началото (преди около месец) попарата имаше голям успех, изяждаше си я цялата. От седмица насам спря да я яде, но като цяло синът ми спря да яде бебешка храна.

# 134
Здравейте! Започвам захранване с месо. Ще дам пюре с пилешко, морков и картоф. Бурканчето е 190гр., а пилешкото е 15% като количество. Трябва ли да започна отново с 2-3 лъжички или мога да дам малко повече, като се има предвид, че съдържанието на пилешкото е толкова малко.

Общи условия

Активация на акаунт