Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 26 367
  • 746
  •   1
Отговори
# 150
Аз пък съм го срещала обратно и за това си мислех, че е по-правилно. Извара след 9-ти месец, сирене след 10-ти. Според Маги Пашова пък могат да се дава и сирене, и извара след 8-ми месец, за това че няма толкова чак да се затормозявам.

# 151
Здравейте, въвела съм пуйка и жълтък и ги редувам, мога ли да захраня с пилешко и да дам за обедно пуйка? Въпроса ми е нали няма проблем, че се смесват месата в деня?
И още 1 въпрос - в деня когато давам жълтък да продължавам ли захранването с месо? Или в деня за жълтък не захранвам с месо и продължавам на следващия ден?

# 152
Аз ги редувам, днес месо, утре жълтък и тн. Не давам и двете в един ден. Понякога правя и постен ден.
Бих дала пилешко след постен ден или ден с жълтък.

# 153
Не се дават месо и жълтък в един ден. Аз давам жълтък през 2 дни. Много ми се вижда през ден.

# 154
Но при захранване с друг вид месо проблем ли е да се смесват месата?
Например утре трябва да въведа пилешко давам 2 лъжички и след това и давам обедното месно пюре от пуйка?

# 155
Не мисля, че е проблем. По-скоро спазвай грамажа на месото. На тази възраст е за 20 гр месо. Аз не съм смесвала две меса. Не знам и защо е нужно. Давах само от новото месо без да смесвам с вече въведено. И използвах заготвоките за захранването с месо, за да имам контрол колко грама давам. Зеленчукови пюрета с месо после давах.

# 156
Не се дават месо и жълтък в един ден. Аз давам жълтък през 2 дни. Много ми се вижда през ден.

Защо не

# 157
Не е проблем, още повече се касае за два вида птиче месо, от които едното вече е въведено.

Но при захранване с друг вид месо проблем ли е да се смесват месата?
Например утре трябва да въведа пилешко давам 2 лъжички и след това и давам обедното месно пюре от пуйка?

# 158

Защо не

Защото са по-тежки храни, предполагам. Навсякъде (в България) съветите са да не се смесват и да се дават в различни дни. Предполагам и за това има колко количество месо да се дава. От 6 до 8 м е 20 гр, от 8 до 12 е 40 гр.

# 159
Това явно е само в България, никой не го препоръчва това нещо в САЩ например. Не ми изглежда да е научно обоснована препоръка освен че може би прекалено много животински протеини не са супер здравословни

# 160
Може би това е причината. Знам, че не си в България, за това уточних. Има разминавания в препоръките от различните специалисти кое в кой месец да се вкара, но специално за месото и жълтъка не съм срещала две мнения по въпроса. То, ако става въпрос има страни, които започват захранването като първа храна с цяло яйце, някои започват с морски дарове. Хора, мнения, народи - колкото искаш. Аз следвам това, което ми се вижда най-логично. Възможно е и да не е винаги най-правилното, но ми се вижда трудно да съм винаги перфектна майка 😃

# 161
Определено трябва да се действа по интуиция и да следваш детето си.

При моя син много е от общоприетите подходи не работят и го захраних спрямо неговите възприятия и нужди.

Днес например измислихме нова тактика при храненето хахахах Нали спря да яде бебешка храна, днес му направих попара, преди да започне да яде му дадох една от любимите му играчки, сложих го на столчето за хранене и го изчаках да я хвърли, това се случи на 30тата секунда хахаха взех играчката в едната ръка, в другата ръка лъжичката пълна с попара и му казах, че ще му дам играчката ако изяде попарата... така си изяде всичко без проблем, че и му беше забавно. Ще видим при следващото хранене дали ще ми мине номера, че с него никога не знаеш. Grinning

# 162
По принцип не се препоръчва да се "подкупва" детето, за да яде. Хубаво е да се позволи на детето да следва сигналите на тялото си за глад и ситост и да му с позволи като не иска още, да не яде. На следващото хранене ще си навакса. Иначе се получават възрастни, които не могат да се спрат да ядат даже като вече са сити и всички знаем до какво води това

# 163
Има и други странности при нас, в България. Например ние яйцето го вкарваме постепенно, като почнем от 1/4 жълтък и чак след навършването на година се дава и белтък. Отново поради алергични съображения, които не знам колко са оправдани. Но много често виждам чуждестранни рецепти за деца на възраст от 6 месеца още, в които им се дава цяло бъркано яйце. Отново странно, защото от 6-тия месец нататък бебетата имат много голяма нужда от желязо, а аз съм виждала съвети жълтъкът да се вкарвал чак след 8-мия месец.

# 164
Яйцето е алерген и трябва внимателно да се въвежда, но наистина не разбирам защо трябва да се въвежда жълтък преди белтък.

Не знам доколко българските препоръки са научно обосновани и дали изобщо се обновяват според научните изследвания и дали изобщо се правят такива в България. Имам чувството, че много педиатри просто си четат учебника и повтарят каквото пише в него. Колко от тях редовно четат научни публикации?

Общи условия

Активация на акаунт