Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 26 476
  • 746
  •   1
Отговори
# 225
Малко рус въпрос.
Като съм дала царевична каша, води ли се, че и царевицата е въведена? Или ако дам царевица е хубаво да изчакам пак 2 дни за реакция (по толкова дни си броя въведена нова храна).

# 226
Малко рус въпрос.
Като съм дала царевична каша, води ли се, че и царевицата е въведена? Или ако дам царевица е хубаво да изчакам пак 2 дни за реакция (по толкова дни си броя въведена нова храна).

Въведена е с кашата, давай смело Wink

# 227
Мерси 🥰

# 228
Здравейте, колко пъти на ден може да се дава глутен?
Ако сутрин давам попара , на обяд пюре , следобяд глутенова каша или безглутенова каша да давам?

# 229
Здравейте, колко пъти на ден може да се дава глутен?
Ако сутрин давам попара , на обяд пюре , следобяд глутенова каша или безглутенова каша да давам?
Почти до годинката спазвах правилото за глутен веднъж дневно, но доста майки дават и по два три пъти дневно. Честно казано и сега вече на две години хапва веднъж-два пъти дневно и без да го следя. Не яде хляб всеки ден.Не съм давала никога попара. Редувах храненията в които присъства глутен, ако на закуска има, следобед е без.

# 230
Не знам дали е някакво правило. Аз давам по един път на ден. Така ми се вижда редно.
Сутрин глутен
Обяд месо/жълтък
Следобед нещо без глутен

# 231
Това правило за яйце един ден, месо на следващия докога важи? Откога мога да започна да давам примерно яйце на обяд и месо на вечеря или яйце на закуска и месо на обяд?
Моят човек е на годинка и вече се опитвам да вкарвам вечеря, но много се затруднявам какво да му давам. Не яде по много вечер… Опитвам да намаля СЗ, та уж да е по-гладен на вечеря, обаче не харесва гъсти текстури и намачкана храна и е голяма мъка. Иска си пюрето или нещо да гризе (напр. картофени кюфтета), обаче държи храната като катеричка в устата и много дълго се проточва вечерята за всички…
Какво давате за вечеря?
Колко е нормалното количество, което би следвало да изяжда детето?

# 232
Може да му давате някаква супа, и към нея едно сухарче.
Това правило за яйце един ден, месо на следващия докога важи? Откога мога да започна да давам примерно яйце на обяд и месо на вечеря или яйце на закуска и месо на обяд?
Моят човек е на годинка и вече се опитвам да вкарвам вечеря, но много се затруднявам какво да му давам. Не яде по много вечер… Опитвам да намаля СЗ, та уж да е по-гладен на вечеря, обаче не харесва гъсти текстури и намачкана храна и е голяма мъка. Иска си пюрето или нещо да гризе (напр. картофени кюфтета), обаче държи храната като катеричка в устата и много дълго се проточва вечерята за всички…
Какво давате за вечеря?
Колко е нормалното количество, което би следвало да изяжда детето?

# 233
  • до най-прекрасния мъж
Аз давах супи за вечеря, като беше малка ги правех крем или намачкани. Като започна да яде големи парчета, ядеше нормално сготвени супи. Тя не харесва много супа с хляб и повечето пъти я яде без. До 1.9 г пиеше по една бутилка АМ преди сън (около 2 ч след вечерята), после спря. Вечеря въведох на 1.1 г.

# 234
  • София
Такова правило за редуване няма-може би идва от идеята детето да се храни разнообразно и да има някаква структура. Но няма съществена причина, няма препоръка на здравни организации, на ESPGHAN.
Много родители не спазват такива схеми-не само захранващите по ЗВБ или педагогически, но и в някои други страни няма такива препоръки(а бебетата им са стандартни, като нашите).
Хубаво е детето да се храни разнообразно, а това сеслучва най-лесно, като се храни с общата храна. Когато ядат месо другите-яде и то, яйце може и в палачинки, застройка на супа, омлет.
На тази възраст много деца имат период, в който хвърлят храна или си измислят някакви игри да я държат с часове в бузите или да плюят, харесва им да я изстрелат от устата. Това е нормален етап-от една стрна е част от развитието на говора, на дъвченето и челюстта, от друга са и в момент на осъзнаване на Аз-а и изпробване какво им е позволено,до къде могат да стигнат.
Няма нужда да мачкате-на тази възраст може да си държи в ръчичка, може вече и прибори да ползва. Децата обичат да им се позволява да имат контрол над храненето си. Да, в началото няма да знае какво да прави, но ще се научи. Важно е да хапвате заедно, защото захранването освен запознаване с нови вкусове, форми, цветове, е приобщаване и възпитание на детето в семейното хранене.
За вечеря на тази възраст моите лични деца са хапвали, каквото ядем всички или нещо със същите съставки, но без подправките.
Всяко дете има собствен темп на развитие и яде различни грамажи. Грамажите на едно са непосилни за друго бебе/малко дете или пък недостатъчни.
CDC, например, препоръчва да се предлага на малките деца нещо за ядене или пиене на всеки 2 до 3 часа, което прави общо около 3 основни хранения и 2 до 3 междинни закуски дневно https://www.cdc.gov/infant-toddler-nutrition/foods-and-drinks/ho … ource=chatgpt.com

# 235
Добре казано, Дези, но това за подправките пак не е някакъв валиден съвет. Подправките не са проблем. Аз имам една книга с рецепти за бебета и си има подправки

# 236
Зависи от подправките. Сол, черен пипер, люто не, но може чесън, магданоз, босилек, мащерка, копър, лук, праз лук и още, и още. Може би не е добре да има голям набор от подправки, но то така или иначе аз лично не слагам много.

# 237
Е, аз солта не я броя към подправките изобщо, а лютото вероятно няма да се хареса.

# 238
То и лук/чесън не се водят сигурно подправки, но аз изхождам от самата дума. От тях също слагаш малко и подправяш вкуса на ястието.Та в този смисъл всички изброени са подправки (за мен).

# 239
Благодаря на всички за отговорите.
Дези, успокоихте ме много, особено за редуването на храните, задържането на храна в устата и грамажите! Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт