Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 26 485
  • 746
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте, казаха ми при захранване ако първо дам морков, после да дам картоф и морков. А не може ли примерно директно да мина на друг зеленчук или все трябва да комбинираме с предишния?

# 241
Здравейте, казаха ми при захранване ако първо дам морков, после да дам картоф и морков. А не може ли примерно директно да мина на друг зеленчук или все трябва да комбинираме с предишния?
Можеш да дадеш и чист, но количеството за начало е пак 1-2 лъжички, а когато ги слагаш в комбинирано се увеличава достигнатия грамаж. Бебето може да е достигнало да хапва 80гр.морков вече и ти на следващия ден да му дадеш 15 гр. картоф и повече мляко.
И между другото морков и картоф са запичащи, гледай да редуваш/комбинираш запичащ с разхлабващ.

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 11:05 от Petya.P01

# 242
Идеята е да не намаляш количеството на храната. Като вкарваш нов продукт трябва да дадеш по-малко от него. И така се връщаш назад. За това е хубаво да смесиш с вече въведено. Иначе редувай запичащ и разхлабващ.

# 243
  • София
Добре казано, Дези, но това за подправките пак не е някакъв валиден съвет. Подправките не са проблем. Аз имам една книга с рецепти за бебета и си има подправки
Аз го знам, просто не съм описала и това нещо, тъй като ще стане един огромен текст. Ние ядем храна с много подправки, слагам и люто. Тези подправки имам предвид. Къри, лют червен пипер, джинджифил ако съм ливнала в повече от сухия или съм сложила пресен. Подправено моите ядат от първия си ден на захранване. С куркума, с чесън, лук, индийско орехче и всякакви такива. И солено са яли чат пат, но не редовно. Просто като това, което може да яде в конкретния момент е със сол-яде го.
Seethelight, може да дадеш, каквото си решиш. Схемите са ориентировъчни за родители, които имат нужда от структура или детето е предразположено към алергии/има медицински проблем.
Здравите деца нямат нужда от схеми, но като много други неща на местна почва, изключението се е превърнало в норма. Схемите са възникнали навремето, когато са захранвали бебетата изключително рано. Тъй като не са били готови за захранване са получавали най-малкото дискомфорт, няма да разказва на дълго и на широко другите проблеми. Затова са измислили и схемите. А пък ранното захранване е възникнало поради други причини.

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 19:22 от Дези.

# 244
Здравейте, синът ми е на 6+ месеца. Захранвам го от 5 месеца и вече имаме различни зеленчуци, плодове и меса въведени. Ходи по голяма нужда по няколко пъти на ден, но консистенцията е по твърда и като топче. Това води ли се за запек? Давам предимно разхлабващи продукти- тиква, синя слива и т.н. Добавям и рапично олио в приготвените от мен пюрета. Не мога да преценя дали изпитва дискомфорт, понеже от зъбките си мрънка редовно. Моля за съвети. Виждам, че в месните пюрета има оризово нишесте и мисля да започна с месо приготвено от мен. Също така започнах с кашите, но спрях, защото започнах с оризова и реших, че и тя би повлияла. Пие пробиотик панда от както е роден, на АМ е и преди не е имал този проблем. Педиатърката нищо не каза, освен да намаля месото, ако е от пюре.

# 245
Избягвай запичащите храни. Абсурд да намаляш месото. То си е нужно. Ако си правиш заготовки на месо най-добре, защото в купешките има оризово нишесте, а то си запича. Вместо оризова каша дай царевична. Може от безглутеновите да даваш още елда, киноа, просо. И после ще дойде ред и на глутеновитв каши.

# 246
И вода, вода предлагай доста.

# 247
Здравейте, какви сухари използвате? Трябва ли да са бебешки? В дм има някакви 200 гр 10 лв струва ми се много...

# 248
Най съм доволна от пълнозърнестите сухари на Papadopoulos. Нашето дете не сяда да яде без сухари и са спасение за нас.

# 249
Здравейте, какви сухари използвате? Трябва ли да са бебешки? В дм има някакви 200 гр 10 лв струва ми се много...
Аз взех някакви мини сухари от там. Ама не мисля, че е задължително да са бебешки. Но ако ти е за попара и детето не е яко досега те съветвам да вземеш малка опаковка, защото масово не се харесва попарата май. 😁

# 250
  • до най-прекрасния мъж
В началото вземах бебешки сухари, но обикновени на Чичибебе. После си минах на нормални или на препечен хляб (тя предпочита сухари).

# 251
Сухарите на Holle са много вкусни 😁 +1 за Чичибебе

# 252
Аз пък да питам, моето 9++ напоследък не си изяжда порцията. Не знам колко точно изяжда, но може би от 190гр. Остават около (поне) 40-50. Пробвам и мляко да дам и него не иска. Това нормален период ли е?

# 253
И моето имаше няколко такива дни. То май в тоя период го оправдаваме със зъбите. Според мен е нормално. Обаче искаше мляко. Не я насилвай щом не иска да яде. Поне яде по-голяма част от порцията си.

# 254
Ако не е боледувало скоро, може да отказва храна, ако му растат зъби. Това, че има някаква норма колко трябва да яде, не означава непременно, че абсолютно всеки път трябва всичко да изяжда. Ако изглежда сито и доволно, не го тъпчете.

Общи условия

Активация на акаунт