Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 26 606
  • 746
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте, нужно ли е абсолютно всичко да се въвежда от схемите и ако да защо?
Например въвела съм пшеница, спелта и овес, но не съм въвела просо, киноа, амарант трябва ли да ги въведа и тях при условие, че няма да и давам да яде просо и киноа ...
Хубаво е да ги въведете ако ще записвате на частна кухня, там има киноа. Аз лично си давах каша от просо, правила съм и пълнени чушки или сладка закуска с него. Според мен е хубаво да се разнообразява. Но и да не ги въведете не е голяма липса. Амарант пукан слагах в крем супите вместо сухар и поръсвах на кисело мляко с плодове.

# 286
Аз също ги въведох за разнообразие. Едното ядене месо/жълтък, но не исках да има две глутенови закуски, за това давам киноа, просо, елда.

# 287
  • до най-прекрасния мъж
Здравейте, нужно ли е абсолютно всичко да се въвежда от схемите и ако да защо?
Например въвела съм пшеница, спелта и овес, но не съм въвела просо, киноа, амарант трябва ли да ги въведа и тях при условие, че няма да и давам да яде просо и киноа ...
Просо и амарант не съм въвеждала. Киноа въведох с детската кухня, там редовно им правеха за десерт. На държавна кухня беше, не е задължително да е на частна. Всичко, което не бях въвела вкъщи, въведох после с кухнята.

# 288
Качамак правя с царевичен грис. Накисвам от вечерта.
Заповядай рецептата за Яйла чорба - бебешки вариант:
Необходими продукти:
1 жълтък
2 с. л. кисело мляко
1 с. л. ориз
1 с. л. брашно (пълнозърнесто или оризово по желание, аз не слагам)
200 мл. вода (може да се увеличи в зависимост от консистенцията)
1 ч. л. джоджен
1 ч. л. зехтин по желание
 Начин на приготвяне:
Оризът се измива. Поставя се в касерола. Добавя се вода и се сварява добре.
През това време се разбиват жълтъка и киселото мляко + брашното, ако сложите.
Към разбитите жълтък и кисело мляко се добавя по малко от водата от сварения ориз като интензивно се разбърква.
След това сместа се изсипва при ориза и се разбърква добре. Добавя се джоджена и зехтина, оставя се да поври още няколко минути (3-4 минути) и се сваля от котлона.
Иначе, аз за първи път дадох козунак на този Великден.
Месих го с домашно приготвен от мен петмез от фурми. Използвах си стандартната рецепта, която правя всяка година. Хапна на закуска около 40 гр. + айрян, който много обича.

Бубастет, може ли рецептата за Яйла чорбата?
И с какво правите качамака - с грис или с брашно? Мен все ме е страх, че ще е суров и не съм давала още, а ми се иска.

Иначе аз съм давала мусака, пасирана, на моето дете преди да навърши годинка… Малко беше като количество, и месото беше малко, но все пак.

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 14:50 от bubastet

# 289
  • Варна
bubastet   благодаря за рецептата! Ще я пробвам тези дни, че вече се изчерпвам от към рецепти.
Аз амарант не съм давала, само киноа и просо, да разнообразявам.

# 290
Амарант не бях опитвала. Стори ми се гаден. После забелязах, че го слагат като лека добавка към едно суши, което си поръчвам. Ако е малко, не дразни и е ок. Ако се ползва като каша с плод, на мен ми идва много. Има вкус на пръст. Та такова не бих купила повече. Бях го взела за началото на безглутеновите култури.

# 291
За нищо, mama 06.
😊
Радвам се да съм полезна.
Дала съм всичко от безглутеновите, а и до ден днешен ги приготвям.
Въртя ги- готвя ястия с месо и без месо с просо, киноа, елда. Пукан амарант и пукана киноа слагам в крем супите вместо хляб или в следобедната закуска от кисело мляко с плод вместо бисквити.

bubastet   благодаря за рецептата! Ще я пробвам тези дни, че вече се изчерпвам от към рецепти.
Аз амарант не съм давала, само киноа и просо, да разнообразявам.

# 292
Много благодаря за рецептата! Ще я приготвя тези дни. Днес правих леща със зеленчуци.
Аз също дадох козунак този Великден - малко, колкото да опита обаче. Беше домашен с квас.

# 293
Удоволствието е мое. 😊

Много благодаря за рецептата! Ще я приготвя тези дни. Днес правих леща със зеленчуци.
Аз също дадох козунак този Великден - малко, колкото да опита обаче. Беше домашен с квас.

# 294
Здравейте! Беба е с хрема от около седмица. Мога ли да въвеждам нови храни, като е така? Знам, че като е болно детето не се въвеждат, но тя иначе е жизнена, само има сополки?
И втори въпрос - жълтък не слагам, ако има леща(нахут/боб още не съм давала). И също има едно ново пюре на Хип, на което пише, че е с грахов протеин. И на него не слагам жълтък, нали е правилно?

# 295
  • Варна
Да, граха също е бобова култура и спада към зеленчуковите протеини.

# 296
Вие как сте давали/ давате каша на 6 месечно бебе? С лъжичка или шише? Flowers Hibiscus

# 297
Вие как сте давали/ давате каша на 6 месечно бебе? С лъжичка или шише? Flowers Hibiscus
С лъжичка, с шише не бих давала никаква твърда храна.

И аз благодаря за рецептата за Яйлъ чорба, ще я пробвам.

# 298
Даже не съм се замисляла по този въпрос - твърда храна само с лъжичка. Шишето е за мляко и вода.

# 299
Водата не се дава с шише, а в чашка със започването на захранването. Преди това - никаква вода

Общи условия

Активация на акаунт