Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 26 653
  • 746
  •   1
Отговори
# 300
Водата не се дава с шише, а в чашка със започването на захранването. Преди това - никаква вода

Това е въпрос на личен избор от родителите, както дали да дават вода преди захранването, така и кога да започнат да учат детето да пие от чаша. Аз уча моето бебе да пие от чашка от 6тия месец, вече е на 9м и сме с променлив успех, някой път пие, някой път не, често се дави или се опитва да ми изтръгне чашката от ръцете за да си играе с нея.
Когато нямам нерви да се оливаме и двамата или сме навън давам от шише.

# 301
Вода не се дава преди захранването, това не е въпрос на личен избор!! Даването на вода на новородено може да е опасно и освен това му запълва стомахчето с вода вместо с калоричното мляко!

По време на захранването целта е детето да се научи да пие вода от чаша, не да се налива с вода. Ако някой ден не изпие нищо с чаша, не е никакъв проблем - основната хидратация идва от кърмата/АМ. Вода със шише няма никакъв смисъл да се дава по никое време

# 302
Вода не се дава преди захранването, това не е въпрос на личен избор!! Даването на вода на новородено може да е опасно и освен това му запълва стомахчето с вода вместо с калоричното мляко!

По време на захранването целта е детето да се научи да пие вода от чаша, не да се налива с вода. Ако някой ден не изпие нищо с чаша, не е никакъв проблем - основната хидратация идва от кърмата/АМ. Вода със шише няма никакъв смисъл да се дава по никое време

Виж, нямам намерение да споря с теб, всеки родител се информира и си преценява, има предостатъчно информация по темата. Моята педиатърка е категорично ЗА даването на вода от самото начало, аз реших да не давам преди захранването, но мои приятелки дават. А това че е опасно не знам откъде го измисли - сигурно е опасно ако бебето не се храни добре, а вместо това го наливат с вода (което е абсурно само по себе си!). И за протокола - новородено се води до 3 месечна възраст.

Удебеленото написано от теб изобщо не е правилно, след започване на захранване е много важно бебето да приема вода, особено при вече заместени хранения и особено когато е топло. Нефроложката ми избори още доста причини защо трябва да се приема вода - 150 мл на 6 месечна възраст и количеството следва да се увеличава с 50 мл всеки месец. Ние изобщо не стигаме толкова, така че за мен не е опция по 10 пъти на ден да се оливаме с чашката.

# 303
За водата през първите 5-6 месеца съм съгласна, че е излишна. Много наши педиатри още съветват за вода в този период, не знам защо.

Иначе след като се въведат твърди храни, обезателно водата трябва да я има. Зависи колко рано се захранва детето, аз например захраних на 5 месеца и на този етап беше абсурд да пие вода от чаша - само щеше да се олива. Преди да навърши 6 месеца, давах вода от шише и след това я учих на преходна чашка без клапа, по която потокът на водата е свободен и не изисква бебето да суче. Това е по-адекватният според мен вариант - хем пие вода, хем свиква с механизма. Отскоро почнах с обикновена чашка да давам вода, но все още не е достатъчно сръчна, за да е единственият начин, по който приема вода.

# 304
  • до най-прекрасния мъж
Отглеждането на дете и механизмите, по които това да се случва са ЛИЧЕН избор на двамата му родители. Вода съм предлагала с лъжичка на бебето ми. По една кафена лъжичка на хранене. След захранването започнах да предлагам с шише, но с различно такова, с различен биберон, а по-късно и от чаша и шише със сламка.

# 305
Ако детето е на адаптирано мляко, даването на допълнително вода е препоръчително. През първите 2 месеца на синът ми не го знаех това и не съм давала вода, след това започнах да му давам малко и му се отразяваше много добре. Преди да започнем захранването също съм давала вода, сега продължавам да му давам, особенно след някоя по-гъста каша или когато е мега топло, като вече пие от преходно шише с дръжки. Обмислям да му дам нормална чаша на по-късен етап, когато започне да е борави с ръцете по-добре от сега Grinning

Ако детето е изцяло на кърма, даването вода не е препоръчително.

# 306
Здравейте, взимам готови  месни пюрета 190 гр, месото пише, че е 9% достатъчно ли е ?

# 307
siskaaaaaaa, когато правя домашно пюре, се старая да слагам 20 гр месо към останалите 180 гр зеленчуци. 9% от 190 гр са 17 гр, което е близко по грамаж, 3 гр не са някаква уникална драма в моите очи 😁

# 308
За бебе над 8 месеца, количеството на месо трябва да е около 40 грама.И аз съм се чудила за тия 9%. Затова взимам заготовки, за да си добавям аз необходимото количество месо към зеленчуково пюре,което аз приготвям. Не че не се е случвало да изяде и купено с по-малко месо, когато сме навън примерно. В една заготовка има оризово нишесте и там смятам също според % месо. Може би около 90- 100 грама слагам от 125 гр бурканче заготовка.

# 309
След годинка, при отбиване на кърмено бебе освен твърдите храни продължава ли се с друго мляко или може без?

# 310
Защо ще отбивате на годинка? Препоръката на СЗО, ЮНЕСКО и всички други авторитетни организации е поне две години кърмене. Но ако все пак сте решили да отбивате, може да давате краве мляко след годинката. А може и без никакво мляко, ако детето поема достатъчно калций по друг начин

# 311
Кърменето след годинката е препоръчително, не задължително - бебето вече може да яде друга храна, освен кърма. От годинката нататък вече е по-скоро избор на майката дали да кърми, така че не е чак такава драма.

Прясното животинско мляко само по себе си не е храна за хора, калций може да се добие по друг начин вече след тази възраст. Тоест, не е задължително.

# 312
Аз краве прясно мляко бих дала поне след година и половина/две. Чувала съм, че някои пият айрян преди лягане.

# 313
Благодаря!
Детето само̀ започна да отказва да е на гърда.  Още не съм отбила, ще го изчакам да видя, но реших да попитам какво се прави, когато се отбие.
Давам му млечни продукти почти всеки ден - я кисело мляко, я рикота (нямаме извара), я заквасена сметана - нея в нещо печено. Мляко само в печиво съм дала досега, не му давам още да пие. Аз самата не пия мляко. Помня, че на децата в семейството им даваха кисело мляко да пият след вечеря - това когато аз съм била малка, а те на годинка.

# 314
Аз краве прясно мляко бих дала поне след година и половина/две. Чувала съм, че някои пият айрян преди лягане.

Няма никакъв проблем да се пие краве мляко след година, излишно е да се ограничава

Общи условия

Активация на акаунт