Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 26 237
  • 746
  •   1
Отговори
# 555
Да. Картофът и морковът запичат, тези разхлабват, това ме и блазни да пробвам, за да има уж баланс и да не го запека.

# 556
У нас например се яде много заешко и честно казано предпочитам да давам на детето заешко, отколкото пилешко. Освен това заешкото месо е по-богато на желязо от пилешкото.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 00:21 от bubastet

# 557
Лукът дразни стомаха и не го препоръчват при проблеми.

# 558
Аз не бих дала лук и тиквичка при раздразнен стомах. Ще стане още по-зле. Ако детето е достатъчно голямо, пробвайте с обезсолено сирене. Пилешко филе чисто също става. В краен случай сухар с малко чайче с копър и това е.

# 559
На годинка е и не иска нищо друго освен сухари/хляб, но сега и тях отказа. Вчера хапна каша от спелта, имам останали купени опаковки, които са още годни, и му дадох. Док каза да започна с каши, сухари и хляб, нишестени продукти и затова. Също каза да пробвам и бульон, затова направих крем супа, защото чист бульон не ми се стори достатъчно. От нея хапна 5-6 лъжички снощи.
За момента приема само кърма и вода, при вида на друго започва да се тръшка и да плаче и става голяма драма. Много е тегаво. Мислех си, че като спадне температурата ще започне да яде, но отказва всичко. Аз пробвам да му давам всякакви храни, които аз бих яла когато се чувствам зле, но той решава в крайна сметка. Но е трудно да го гледам как не иска да яде.
Благодаря за мненията Ви!

# 560
Опитайте се да храните някоя играчка или да се храните заедно с него на масата - сядане всички и слагате и детето на масата в столче. Също и му давайте само да се храни - например с лъжичката или направо в ръцете. Гледайте книжка,играйте игра, ако трябва и филмче пуснете. При нас горните неща работят, когато не иска да се храни. На не му давайте насила и да остава с усещане, че трябва на всяка цена да яде. Банан мисля, че също е ок, той обира киселини. В краен случай давайте електролити - например стоперан хидра.

# 561
В кърмата си има електролити, добре е, че суче и не се обезводнява

# 562
Екран твърдо не, за да се храни. Хипнотизират се от него.

# 563
В кърмата си има електролити, добре е, че суче и не се обезводнява
Така е, но за възрастта на бебето, вече не е достатъчна само кърмата, за да не се дехидратира. Само с кърма ще паднат електролитите. Трябва и друга храна да приема.
За екран съм съгласна, но за случаи, в които здравето на бебето е на кантар и е жизненоважно да се храни, аз лично бих пуснала нещо, само и само за да яде. От единичен случай нищо няма да стане.
Дано детето е добре вече и не се налагат по-сериозни интервенции

# 564
Напротив, кърмата си е достатъчна за хидратация. То и за голям човек може само от мляко да се хидратира, ако е нужно.

И е важно да поема друга храна по принцип, но за няколко дена докато се възстанови от болест, кърмата си е екстра

# 565
Благодаря, малчо е по-добре, Слава Богу.
Относно кърмата - ясно е, че не е достатъчна за дете на неговата възраст, но за такъв период е добре, защото хем хидратира, хем дава и калории, колкото и малко да са те, т.е. детето поема каквото му е нужно за момента.
 Аз също съм и от майките, които вярват на изследванията, че съставът на кърмата се променя с времето според нуждите на детето.

# 566
В неделята ще си направим разходка цял ден и до сега все сме си били вкъщи за обяд и съм му правила пюретата. Някой може ли да посъветва, ако направя от сутринта пюре, как да го съхранявам и може ли изобщо в тези жеги до обяд? Термочанта ще свърши ли работа или трябва да е храдилна може би? Предполагам без мляко най-добре да е. Или най-добре за такива случаи да си взема готови пюрета. Ще мие притеснено мисля, ако съм го готвила.
И ако ще да е готово пюре, кои са тези, които бихте препоръчали, като най-изчистени?
Благодаря ви!

# 567
Благодаря, малчо е по-добре, Слава Богу.
Относно кърмата - ясно е, че не е достатъчна за дете на неговата възраст, но за такъв период е добре, защото хем хидратира, хем дава и калории, колкото и малко да са те, т.е. детето поема каквото му е нужно за момента.
 Аз също съм и от майките, които вярват на изследванията, че съставът на кърмата се променя с времето според нуждите на детето.

Да, едно от многото предимства на дългото кърмене е именно, че по време на болест много деца отказват да ядат или дори да пият каквото и да е друго, но сучат и това им помага за възстановяването.

А и калориите в кърмата хич не са малко

# 568
Аз съм топлила пюре и съм го слагала в термос за храна, обаче не е било толкова топло времето. В твоя случай мисля, че е най-добре да вземеш готови пюрета, защото все пак са затворени заводски и могат да издържат на някаква жега. Обаче, ако яде все топли пюрета, може да е проблем, защото няма къде да го стоплиш. Иначе като марки харесвам BabyBio и Simple Comme. Ако сте цял ден навън и ще има хранене и с мляко. Това е най-лесно - взимаш топла вода в термос, както и студена (стайна Т) за разреждане. Аз имах и дозатор за АМ. Отделях си в разделенията колко ми е дозата и изсипвах директно. Малко занимавка е с докарване на точната Т на млякото, ама става. И на мен ми е най-хубаво като я храня вкъщи, защото всичко нужно ми е под ръка, но срещи, рождени дни, разходки - не става все да търча до вкъщи на всеки 3/4 часа. Първия път е стрес да го нахраниш навън, после се свиква 😀

# 569
Според мен не си заслужава стресът да готвите, да пренасяте, да се чудите дали е ок или не, а е по-добре с готово пюре.
Аз съм процедирала с бурканчета и паучове, особено когато сме на път. Марка не мога да препоръчам, защото не съм в България. Знам обаче, че някои майки ползват термоси за супа, но аз лично нямам и не мога да дам съвет. В тях би трябвало да държи температура дадената храна, но някой по-запознат да каже.
 Хладилна чанта е ок, но храната е твърде студена и може да бъде отказана. Аз съм я ползвала за кисело мляко и мъфини и за пренасяне на готвена храна на дълги разстояния - нашата е огромна и я пълним с лед.

Общи условия

Активация на акаунт