Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 26 017
  • 746
  •   1
Отговори
# 660
Не знам как разбирате, че е готово. Нито говори, нито показва кой знае какви знаци…. Аз поне, не успях да усетя кога е готова за следващо хранене и съм следвала това - поне месец за следващото хранене. Не знам от кога захранваш, но 3 хранения, та и 2, е супер ударно, според мен. То до вчера се е хранило само с мляко и сега яко на твърда храна… ама ти си знаеш.

# 661
Лично аз не бих заместила 2-3 хранения наведнъж. Преценете си, но все пак тази храносмилателна система трябва да се адаптира. Ако няма някаква спешност, не виждам защо да е ударно. Другата крайност също да се отлага до безкрай, пак не прави смисъл.

# 662
Аз също не мисля да бързам да замествам, не искам рязко да му натоварвам стомахчето. По 1 на месец. 37ми ден от захранването сме, обедното е да кажем заместено, 100-120гр си хапва, давам и малко да поцоца. От няколко дни съм почнала с плодови пюрета, днес изяде 60гр круша, пробва и ориз, доста водна каша му направих с кърма, и постепенно ще увеличавам и до края на месеца би трябвало да си хапва и 100-120-150 плодова каша. Следващия месец ще е друго хранене предполагам да заместваме, тук сме на едно мнение с педиатърката.

# 663
Не знам как разбирате, че е готово. Нито говори, нито показва кой знае какви знаци…. Аз поне, не успях да усетя кога е готова за следващо хранене и съм следвала това - поне месец за следващото хранене. Не знам от кога захранваш, но 3 хранения, та и 2, е супер ударно, според мен. То до вчера се е хранило само с мляко и сега яко на твърда храна… ама ти си знаеш.

Е как не знаеш, ти сама си писала в отчетната тема, че категорично не иска твърда храна на вечеря 😃 Значи не е готова. За съня също много пъти си писала, че си я усещаш как и се променя режима.
Според мен ако детето яде с апетит и желание, може да се заместят и повече от 1 хранене. Е, с пюре май не е най-подходящо, но някои бебета още на 10м дъвчат парчета. Аз изобщо не съм бързала да замествам, закуска и вечеря давам от съвсем скоро, в малки количества - ориентир ми е, че когато почне повече да си играе с храната, отколкото да яде, значи се е заситил. Успоредно си суче, и сутрин, и вечер. Не е заслабнал, макар и да не качва вече от 3 месеца насам, а все пак се движи непрекъснато. На 1г е.

# 664
Прекалено бързото изместване на кърмата или АМ не е оптимално, защото млякото е много концентрирана форма за необходимите хранителни вещества (с изключение на желязо и цинк), които се усвояват лесно. Ако е и кърмено бебето, това може да доведе до ранно отбиване (преди 2 години)

# 665
Мен консистенцията не ме притеснява, ще си ги пасирам, особено до 9-10 месец. Притесняват ме съставките, гледах Furisto зеленото меню за 8+ за следващата седмица - в един от дните има къри, в друг лук, кисело мляко също. За киселото мляко, нашата педиатърка каза след 10 месец, както и рибата. Ок, да кажем, ако детето си приема всичко добре, ще му дам и в 8ми месец. Ама къри... На май май от тях ще е, поне са с име и не вярвам да лъжат за био-то. Дано!

Гледах сега и Tasty Lab. И те са био, даже пише откъде са съставките. Допадат ми, има меню 7+, което си е с подходящи съставки и може ЗВБ и пюре опция. Обаче пък са 2 ястия само, а ми се искаше да са три, за да ползвам едното за закуска. Той сега вече замени две хранения и мислех около 8мия месец и закуската да заменим. Сега сме на 6 хранения, понякога 5. Иска си през 2 часа и половина макс детето, но реално хапва по-малко количество. Иначе горе долу те движим около 800-900 мл мляко на ден, като сега от тях имаме 120 гр. обедно пюре (смятам го като 120 мл) и 100-120 гр. следобедно плод, а като въведа пилешкото, ще въведа и 1-2 каши и ще давам и каша. Мисля да вдигна грамажите, понеже сега дохранвам и с 60 мл мляко, след всяко хранене с пюре. Ще давам по-голям грамаж пюре. Та, детето така или иначе си замени още сега 2 хранения, до 7ми, 8ми месец направо искам да си му вкарам и закусчица и да остане с 2 или 3 хранения с мляко (както той си го усети). Всъщност, Furisto, например, в колко часа доставят? Ако е сутрин, супер - десерта ще давам за закуска, основно за обяд и супата за вечеря/следобедно и някое междинно с плодче. Обаче ако е на обяд, то няма как да изяде и трите неща в един ден, след 12 часа.
Зависи в кой район на София сте, при нас пристигаха и двете около 11.30-12ч. Мисля, че за закуска няма да пристигнат, навярно детето хапва към 8.  Десертите ги давах следобед.

# 666
Как разбирам, първо по усет - познавам си детето, второ че проявява все по-голям интерес към пюретата и си изяжда всичко, че иска и още, а и реално коремчето му е ок, даже като давам две хранения на ден, аките са му много по-хубави. Например, запичането от месото балансирах с пюре от ябълка и круша. Отделно и желязото и хемоглобинът са започнали да падат, така че млякото вече му е крайно недостатъчно. А и реално, захранването го започнахме от повече от месец  - началото на юли, а той още оттогава си яде цяло пюре, така че дори и сме спасили правилото, без да искам Grin А и най-вече имам зелена светлина от педиатърката, което за мен е основното. Мляко след 6ти месец само вече не е ок, защото стават анемични. При нас вече има наченки и затова бързам да давам вече истинска храна. Иначе той на 3тия месец сам си отказа кърменето категорично

# 667
На трети месец никое бебе не се отбива само, но тогава доста често има кърмаческа стачка и кърмата се регулира и много жени не знаят и решават, че бебето се отбива и/или кърмата им спира. Ако се храни под час пък, съвсем

# 668

Е как не знаеш, ти сама си писала в отчетната тема, че категорично не иска твърда храна на вечеря 😃 Значи не е готова. За съня също много пъти си писала, че си я усещаш как и се променя режима.
Според мен ако детето яде с апетит и желание, може да се заместят и повече от 1 хранене. Е, с пюре май не е най-подходящо, но някои бебета още на 10м дъвчат парчета. Аз изобщо не съм бързала да замествам, закуска и вечеря давам от съвсем скоро, в малки количества - ориентир ми е, че когато почне повече да си играе с храната, отколкото да яде, значи се е заситил. Успоредно си суче, и сутрин, и вечер. Не е заслабнал, макар и да не качва вече от 3 месеца насам, а все пак се движи непрекъснато. На 1г е.

Да, за вечерята е така. Иначе днес вечеря за първи път (ура! 🤣). И за съня ми е още трудно. Будя я, не я оставям сама да реши кога и колко ще спи. И там ми е мъка да я усетя. Сложно ми идва майчинството 🤣 Много го мисля всичко.

На 6 месеца с кръвните забравих да й пусна желязо, ЖСК и феритин. Хемоглобина беше ок. Сега на 1.1 г й пуснах и всичко си е ок. Без заместена вечеря, закуската пък я вкарах около годинката. Замествала съм поетапно хранения. Аз съм с анемия и ниско желязо, та през бременността пих, за да има и за нея, и за мен. Та, чаааак след 6-я месец ударно да падне желязото и хемоглобина, защото детето няма заместени 2-3 хранения, няма как. Ако падат желязото и хемоглобина толкова бързо, значи има друг проблем. Искам да кажа, че това не е причина да се заместват толкова бързо хранения.

# 669
При някои деца може да има понижен хемоглобин, но това не е по правило и валидно за абсолютно всички. Около тази възраст децата вече са започнали захранване, така че постепенно расте приема на по-разнообразно меню и хранителни вещества. Но млякото си остава основен източник на хранителни вещества - все пак го приемат в доста по-големи количества от зеленчуково пюре, месно да не го ворим.
И аз съм правила профилактичните изследвания на 6м и на 1г., както и сега на година и половина. Хемоглобин и феритин са й топ.

# 670
Аз, честно казано го карам основно на интуиция. Смисъл, чета, питам, интересувам се, но после правя това, което усетя, че трябва. Някак си и детето започнах да го усещам и разпознавам кога и какво и сякаш винаги знам сега защо мрънка или сега кякво трябва да се направи. Идва ми като факс, не знам как да го опиша Grin Но досега винаги е безпогрешно било.
Така и за съня. В момента малко развалихме режима, защото реших да послушам една приятелка, консултант по сън, а не интуицията ми и направих това, което тя каза и от събота е кисел и само мрънка. А моето дете е супер усмихнато и балансирано, много рядко мрънка. Та, връщаме се от утре на режима по моя усет, че си искам моето си дете Grin Той като цяло вижда, че го усещам и ми дава и знаци. Абе, общуваме на висше ниво хахах Шегувам се.
Та, така и с двете хранения, просто знам че трябва вече да са две и от другия месец към края вече кухня.

А при вас резултатите какви са били за хемоглобина и желязото? Аз по време на бременността бях с много нисък феритин, то даже не много нисък, а никакъв, резултатът излизаше с "-" и без цифра. Щом желязо изпих, вкл.и след като родих.
За кърмаческата стачка знам, той заради нея се отби, но като цяло опитах да го върна към гърдата, не стана и реших, че предпочитам да си съхраня психиката - моята и неговата и най-вече да бъде нахранен. А и никога не съм била фанатик на тема кърмене. 3 месеца даже са си супер за моите представи. Иначе, липсва ми кърменето, понеже беше специален момент между нас, но каквото, такова.

# 671
КПП, ще видя изследванията на малката и ще ти кажа - но последно сега за яслата пусках кръв и това коментирахме с мъжа ми, че са й супер показателите. А не може да стигне 11кг докато нейни връстници удариха 13-14.
Докато бях бременна бях нон-стоп на орален прием на желязо, а последните месеци на системи директно ми вливаха - хемоглобинът ми беше под 80, смятай.

Карай си по усет и не се вторачвай толкова. Наистина при толкова малки бебета и деца един период се замества много бързо с друг и на дневен ред излизат нови неща. Супер фиксиране само ще ти вкара ненужно количество стрес - днеска яло едно, утре друго, минава и заминава.
Аз единствено държах и държа на съня, там съм безкомпромисна и не правя изключения. Но затова и не го обсъждам, защото противоречи на масовите практики на майките. Обаче за мен и моето дете работи и почти на 95% от времето всички вкъщи спим добре и се наспиваме.

# 672
Аз бях на венозно вливане на желязо малко преди да забременея. Трябваше да имам още едно вливане, но докторката отказа, защото съм бременна. Да се консултирам вече с АГ. И от там почнах да пия Сорбифер постоянно докато родя. Сега желязо, феритин и ЖСК са й в абсолютна норма. Гледах да й дам по-скоро спанак и други зеленчуци, богати на желязо. Да, запасите на желязо се изчерпват, но това не става като да го отрежеш с нож като навърши 6 месеца.

# 673
Много странно, че е отказано заради бременността. На мен точно по време на бременността накрая ми вливаха желязо на два пъти.

# 674
Ами докторката не ме лекува като бременна. Терапията ми започна преди това и без да е разрешил АГ, тя не искаше да се наема. Но вдигнах желязото с една вливка и продължих на хапчета. АГ не сметна за нужно, че ми трябва още. Предполагам, че ако имах нужда, щяха да ми прелеят.
Тук в България повечето специалисти не се наемат да лекуват бременни и прехвърлят всичко на АГ. Сякаш АГ са специалисти във всички области що се отнася за бременни. А, аз бях при хематолог, но каза: щом си бременна, нека АГ да погледне състоянието ти и изследванията.

Общи условия

Активация на акаунт