Ще имам близнаци! Тема с продължение 41

• 8 531
  • 265
  •   1
Отговори
# 90
Бяхме на гости тая вечер.
Закъснях ме с лягането. Превъзбудени си легнаха. Напраних се на ударена и не дадох мляко. Взеха си шишетата с вода в леглото и имахме разправия да не ги пият на веднъж.
Ще видя нощес как ще е.
За бибите не се сещат т.е не плачат вече. Ако някой спомене биба другият напомня, че е при кучето.

Лизи, няма шанс да им махам нещо само на единият. Другият като вижда ще се дразни.
Или -или  е работата.
По-скоро се чудех дали да е изведнъж или да оставя това за заспиване
Тая вечер така се случи. Толкова им се спеше, че и да бях дала мляко нямаше да помнят.

# 91
Да и това го има , как да даваш на единия , а на другия не. Просто помня колко трудно беше с един , а с двама не мога да си представям. Но Сами си беше много пристрастен към млякото и сега също ми се вижда така, като първата половин година и повече след махането, не изглеждаше да е пристрастен . Но той хем си смучаше шишето за заспиване , хем мляко си пиеше и все едно махах и биба и мляко на веднъж. Сега пак започна да смуче това шише и на празно, а е преходно шише и пак ми е зле какво ме чака, Яна пък си смуче одеалото , направо така реве за него няма заспиване дори и в колата без него, как ще го махна не знам, като скрия одеялото, смуче плюшени играчки, на възглавници ъгъла и подобни , все си намира , а зъбите и вече се деформираха и са напред горните, колкото пъти мъчих все се отказвах накрая. Просто сила нямам и за това.  От два месеца се мъча с гърнето на Сами и той още се напикава и ака в гащите, всеки божи ден, ако не го дебна , не казва. Преди това го мъчих още месец декември и се отказах , направих почивка един месец и той една сутрин стана и се изпишка в тоалетната по самоинициатива, реших че е готов и искаше да махам памперса, не даваше да му го слагам  , ама пълна греда се оказа, вече два месеца. И като знам колко изтърпях за два месеца , не ми се отказва. А и вече е голям, не е като да не разбира. Яна въобще не съм я почнала с гърнето , тя напикава дивани, легла ,всичко и не иска да сяда на гърне, двама напикаващи се ми идват в повече Grinning. Уж исках Сами да свикне , пък да почна Яна , то няма свикване . ..

Бяхме на гости тая вечер.
Закъснях ме с лягането. Превъзбудени си легнаха. Напраних се на ударена и не дадох мляко. Взеха си шишетата с вода в леглото и имахме разправия да не ги пият на веднъж.
Ще видя нощес как ще е.
За бибите не се сещат т.е не плачат вече. Ако някой спомене биба другият напомня, че е при кучето.

Лизи, няма шанс да им махам нещо само на единият. Другият като вижда ще се дразни.
Или -или  е работата.
По-скоро се чудех дали да е изведнъж или да оставя това за заспиване
Тая вечер така се случи. Толкова им се спеше, че и да бях дала мляко нямаше да помнят.

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 01:56 от Lizi:) :)

# 92
Момичета, знам колко е изморително, но моят съвет е да действате едновременно. Близнаците обичат да се състезават, та може би ще е ви е от полза. И много търпение, ще мине.

# 93
Аз също действах едновременно. За всичко. Махането на шишето беше в по-късен етап на 3 и нещо бяха. Едната близначка много пиеше мляко, посред нощ ставах да махам памперс. Другата можеше да спи по цяла нощ. Махнах го при едно ходене на почивка. Бях ги взела, но им казах, че сме ги забравили, те са големи и няма вече мляко. От умора заспаха първата нощ, пробуди се едната през ноща, погушках я и заспа. Така цялата почивка и като се върнахме, край. Всичко съм правила заедно. И с гърнето едната зацепи веднага, на другата и трябваше време. Но като видя сестра си поиска да е като нея и бърза спря да се напикава.

# 94
Мойте са точно обратното, копират само отказа и негативното. Като ги водя на логопеди , при двама сме ходили и на двамата мнението им е, че трябва да ги деля заради това, защото вместо да се конкурират, когато единия прави нещо по добре, другия се обезкуражава и както в началото е имал интерес, като види ,че сестра му е по добра , просто се отдръпва и не иска да го прави повече и се демотивират взаимно. Искаха да ги разделя в отделни групи в Градината , за да дръпнат уж и да им се извадел така пълния потенциал, но аз не мога да взема това решение за сега. Тук често се е говорило за раздялата на близнаци , но честно казано, не съм срещала от толкова малки да са разделени, на около 3г, ако има някоя майка , която го е направила , да ми пише с отзив , ще ми е интересно.

Момичета, знам колко е изморително, но моят съвет е да действате едновременно. Близнаците обичат да се състезават, та може би ще е ви е от полза. И много търпение, ще мине.

# 95
И мен много ме вълнува темата с разделянето на близнаците. Моите навсякъде са заедно, купувам им еднакви дрехи, понеже иначе се карат, само обувките им са различни. В Германия в училище задължително ги разделят, нямаш право на избор. Обмислям и аз да ги разделя като тръгнат на училище, но само ако те самите са ок с това. Консултирах се и с психолога във форума, тя каза, че няма нужда да ги разделям. А иначе като съм говорила с възрастни хора, които имат близнак, винаги ми казват да не ги разделям.

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 11:42 от mona11

# 96
Аз докато бях бременна и може би първата година смятах, че на 100% ще ги разделя възможно най-скоро. Дори пробвах да говоря с директорката на яслата, ама ми отказа на този момент. За това у дома се старая да ги развивам като отделни индивиди /нямат еднакви дрехи /само връхни, че на мен ми е по-лесно, нито играчки, всеки харесва различни неща, дори различни храни/ и за сега все повече се разколебавам за разделянето, защото виждам каква упора са си. Сменили са 2 ясли, една градина, ходят на спорт, на който не допускат родители и от ден едно няма драми с адаптацията, защото не са сами и са сигурни. Та ще чакам да станат готови, може би в гимназията. Но... всички деца са различни и за жалост най-трудно е да се оцели правилния подход към всяко.

# 97
Мона , ако ти е интересно за разделянето виж коментар #245 ,  аз съм писала за мойте близнаци и тази психоложка на какво мнение е , общо взето логопеда е на абсолютно същото, дори има еднакви цели изречения, които ми е казвал логопеда.
https://m.bg-mamma.com/?topic=1589984.240

И мен много ме вълнува темата с разделянето на близнаците. Моите навсякъде са заедно, купувам им еднакви дрехи, понеже иначе се карат, само обувките им са различни. В Германия в училище задължително ги разделят, нямаш право на избор. Обмислям и аз да ги разделя като тръгнат на училище, но само ако те самите са ок с това. Консултирах се и с психолога във форума, тя каза, че няма нужда да ги разделям. А иначе като съм говорила с възрастни хора, които имат близнак, винаги ми казват да не ги разделям.

# 98
И аз мислех, че ще искам да разделям моите, но на второ мислене съм почти сигурна, че няма да ги разделя. И двете ми други деца са изтърпявали тормоз в училище. Средата е такава, че предпочитам да са заедно, да си се защитават и да са си сила заедно, за което дават заявка отсега и не мисля, че ще е другояче.

Относно зъбите искам само да вметна нещо... Големия ми син е кърмен малко, неизключително и до 8 месеца, но беше много пристрастен към биберон до 1г. правихме ортодонтия, носи скоби 2,5 г. като тийн. Вторият ми син беше изключително кърмен и кърмен до 3г. и 4м. За него отзивите са, че няма да се налага корекция на зъбите, а е на 16г.

Бебетата ползват биберони, но единия може и без, ако не му го дадем, няма да го търси. Другия също не го търси, но го взима с охота. От втория месец почти зорлем им ги дадохме, за да може поне малко да помагат. И двамата са пристрастени сукалчета, което към днешна дата не ме притеснява особено. Не карам безсънни нощи, единствено много ме боли гърба от дневните и нощни дейности...

# 99
Аз ще ги разделя след 4-ти клас. Малки са, много мислех за първи клас, но за сега ще са заедно. Едната е доминантна и винаги е първа, обича да се изтъква и на моменти се държи лошо със сестра си. Отделно, че си омръзват и карането е ужасно и боя. Стават все по-жестоки и ужасни с всяка изминала година.

# 100
Не съм за разделянето при моите деца в градина/училище, не виждам смисъл при различни като темперамент, предпочитания за момента.
Дребния много бие и командва в нас, на моменти се чудя как може 3 годишни да са толкова настървени да си избодат очите.
Като се сетя с брат ми имаме 1,4г разлика, нито сме били заедно в градината, нито в училище, вкъщи се бихме здраво до 14-15годишни, когато реално отидохме в гимназия.

Снощи у нас имаше спор за една ягода, единствената дребна в тарелката, мия подавам и накрая излиза пустата ягода, взима я единия върти в ръката и я хапва цяла, другия търси също такъв размер, няма и почва да шамари брат си.

За храната едното  е в период на отказ да яде месо от доста време, другия само нещо от кокал го интересува.

За дрехите в момента всичко купувам еднакво, без обувки. Виждам, че с времето вкуса ще си изградят сами, сега не ми се занимава да обяснявам за един чорап и картинка на тениска. Има моменти, в които дребния посочва предпочитана дреха, давам му, ходи невидим с шапка до носа, зимно яке на 20°.......

Но пък инициатора вкъщи командва, подрежда, помни всяко болтче, в градината обратно - без брат си е тъжен, грижи се за него.

Другия, разсеян, артистичен, имитира всякакви ситуации.....

Joy , в кофти ситуация си,  отдава съм прекъснала всякакви яденета нощем.
Вече са ти дали идеи. Такива обичаи им прекъснх изведнъж с дребно пътуване за вечер, където сме "забравили" и така..... Или физическо изморяване вечер на чист въздух преди лягане

# 101
Две вечери лягат без мляко.
Трудно заспиват, дори и бързо заспиващият.
Не плачат за мляко,  а според мен не знаят какво да правят докато се унесат.
Първата вечер към 1часа през нощта,  единият рева за мляко много. За да не събуди и другият му дадох малко, кротна се .
Нощес към 2часа ревна другият. Той е много грамогласен и вдигна всички на крака.
Направих им малко и на двамата, повече не потърсиха.
Явно така ще я карам известно време...

# 102
Аз чаках седмица. Някъде 3-4 дни са ми критични, след това свикват.

# 103
Joy, вкарай друга рутина вместо млякото. Например разказвай им приказка, докато заспят. Ние, понеже още искат някой да стои при тях докато заспят, до ден днешен си говорим "тайни" докато се унесат.

# 104
Разказвам...всяка вечер за" Дядо вади ряпа", но съм я променила като изброявам какво сеят баба и дядо и те я кръстиха "Дядо и боб" 🫣🤫

Общи условия

Активация на акаунт