Августовски бебета 2024 - Тема 4

• 23 655
  • 752
  •   1
Отговори
# 615
  • Пловдив
Вятър и мъгла и аз вчера купих от тия дългите пръчки, за предпочитане са от малките за в нашата къща.

# 616
Къде сте, момичета? 😝

Днес Момчил обядва телешки език със спанак, ориз, морков, черен лук, цвекло, подправки.

Вчера следобедната закуска беше овесени ядки, сварени в кокосово мляко, с боровинки (замразени) и банан. Доста вкусно се получи.

Дайте идеи за закуски. Още няма да вкарвам закуска, но събирам идеии. Освен каша, попара, кисело мляко с плодове и бисквити, кус кус с масло и сирене, друго не ми хрумва 🙄

# 617
# 618
Деси, каква схема си ползвала при захранване с глутен при овес-ръж-ечемик-пшеница.

И към всички, каква логика следвате при въвеждането и храненето с глутен. Примерно, чета, че се дава всеки ден в нарастващи количества в продължение на месец. През този месец мога ли да си въведа сирене?

Аз както винаги, съм избрала някаква тъпа схема... и е добре да я сменя. Давам му вече 10 дена царевична каша с овесена каша, като увеличавам овесената. Ма как да мина към ръж, пшеница... Той ще стане в първи клас, докато стигна до пшеница....

Просто много се уморих от "МИСЛЕНЕ".

Всичко ми е такава каша...

# 619
Маги и аз май, май бях се насочила към такава сложна схема, ама защото бях много наплашена с този глутен от моя брат. Лежа с месеци в болница като беше бебе, защото му вкара глутен мама (държа да подчертая, че е било по схема за тогавашно време пак с каши).  В последствие се отказах от тази сложна и дълга схема и просто въведох 3-4 дни овесена каша към царевичната, като увеличавах, после вкарах многозърнестата на Хип 3-4 дни и накрая директно домашно приготвен хляб.

# 620
  • Пловдив
Маги, да, по тази схема. Като аз просто закупувах продукти и въвеждах, докато свърши пакета примерно. В Пловдив има едно магазинче в Смирненски, което е заредено перфектно.
Аз лично преди време четох книга, за различни заболявания, където глутенът е изиграл роля, макар и не за всичко да е "даказано вината му". В него има и много ГМО /говоря лаишки в момента като обобщение/. Но както споделих баткото ми ядеше всичко и нямаше проблем със схеми, готвене и т.н.
Ивайло обаче не яде и първо хвърлям много, второ не прави цяло хранене и...засега купешката почти не я хвърлям, 1 бурканче го яде на две хранения 🙄 но пак е нещо на общия фон.

# 621
То работата с глутена е, че ефектите са в дългосрочен план. Затова се действа бавно. Просто ми се вижда, че става твърде бавно, като добавя и от моята туткавост и overthinking.

И ми стана твърде странно, като се заговорихте за разнообразни закуски. Аз самата, като заям нещо за закуска, го ям дълго. Примерно, 2 месеца само овесени ядки с ябълка. И прехвърлям към бебето, ама то май не е хепи с тая работа.

Имам нужда някой да ми каже, че горните резци избиват най-трудно и после вече става по-лесно със зъбките. Може и да ме излъжете. От почти месец вече го тормозят.

Малко офтопик, Деси, кажи каква е тая млечна салата, че я споменаваш често и сигурно е нещо, което би ми харесало. Знам какво е в общи линии, ама вие как я правите Simple Smile

# 622
Май с кътниците е най-зле работата, така съм чувала. При нас нямаше проблем с избиването на горните резци, точно както и с долните. Естествено, имаше няколко нощи повече будене с рев, но честно казано не мисля, че е във връзка със зъбите. Дали са нови умения, дали кошмари, дали не може да свърже циклите на съня..нямам представа, но не мисля, че изпитваше физическа болка от зъбите. По принцип съм забелязала тенденция, че когато усвоява значителни нови умения (например пълзенето), става по-неспокоен за няколко нощи.

За глутена не разбирам защо толкова се притеснявате. Истинската глутенова нетолерантност (целиакия) си е болест, която засяга не повече от 1% от населението. За мен лично за здраво дете няма никакъв смисъл от въпросните схеми, които цитирате, освен за успокоение на родителя. При ЗВБ няма схеми, а половината свят захранва така вече и няма проблеми с глутена. Маги, защо си усложняваш така живота?
Сега, с ГМО и аз имам проблеми, но то е навсякъде - в царевицата, в соята. Докогато и доколкото мога, ще давам био храни, но няма къде да избягаме в дългосрочен план..

# 623
  • Пловдив
Маги, най-обикновена млечна салата: цедено кисело мляко, краставица, копър, чесън, сол /ако му дам само млякото не яде 🤦🏽‍♀️/.

Баткото ми само с първите зъби имаше драма един ден, още се изприщвам като си спомня - първи уикенд на морето, жега той реве не иска във вода, на пясък, в количка редувахме се трима човека с него, след това проблеми не сме имали. С Иво двата зъба бяха съпроводени с две по-неспокойни нощи, но нищо фрапиращо. Ще видим при следващите как ще е.

# 624
  • София
Въведох глутен с коричка бял хляб, само я изчаках да стане на 7 месеца. Сложни схеми не спазвам. Първо, че физически нямам време, второ, че в момента вече има толкова много и разнопосочни мнения, че съвсем може да се (п)обърка човек. Сара я гледам с възможно най-малко стрес и напрежение. Расте най-жилава от тримата, от скоро пълзи назад, като я подхвана се напъва чак стъпки да прави, стои изправена като свещ, опитва се да играе с колички, люлее се на бебешка люлка на площадки. Разбира се, че за първото ми дете се притеснявах много повече, четях много повече и се филмирах много повече. От дистанция на времето притесненията ми са били напразно. Затова вече го карам с друга философия - не мога да ги предпазя от абсолютно всичко вредно. Но ако ми дойде до главата, ще го мисля. Иначе няма смисъл.

# 625
  • Пловдив
Аз имах мерак за схеми и готвене, не от притеснения и ограничения на вредни храни, а защото сега съм в майчинство, имам цялото време на света, а и по принцип не готвя, но с дете номер две това доведе до напрежение в мен и теглих чертата 🤣

# 626
И моята хубавелка лази назад вече, а от вчера се опитва и подава крачетата и напред да лази и успява около 2 метра да се придвижи напред. Подавам и моята ръка, а тя се хваща за нея и се изправя сам сама, стои си доста време изправена, даже от седмица насам, докато се държи за мен прави стъпки напред и сега новата мода е да я държим да ходи 🥲 Грешно не грешно, детето го чака това като топъл хляб, та даже тръгва да тича като я изправя 🫣. Ще се изкажа като лелките в квартала, ама едно време всички така сме расли 😆. Не стъпва на пръсти, а първо с петата 😀. Пляска и си прави браво, свива ръчичка и те вика към нея (ела,ела), па па па ми казва, че прави патето и когато е гладна прави ам - ам- ам😁, прави чао на когото си поиска, имитира ме, че кашлям и когато и кажа “Нее” навежда главичка и ме гледа лошо😁. То да я изядеш тази мъничка поничка .

Обаче сънят стана голям проблем при нас, дали от зъби (адски подут е горния венец),  дали заради нови умения, регресия или нещо друго не знам, но вечер заспива към 21:30 и се буди до 00:00 поне 5,6 пъти с мрънкане, търкане, хапе си биберона вместо да го смуче и си поревава. След това се буди в 1:00 да пие мляко и спи 2-3 часа непробудно, но после пак се почва същото мрънкане, рев и т.н., а отказва да пие мляко или го изпива и продължава да си плаче. Мажа я с Дентокинд и Калгел, за сега успяват да я успокоят поне малко.

Днес ѝ направих за закуска царевичен грис с тиква, а за обяд -  Пилешко с картоф, домат, тиквичка, зелена чушка, лук и магданоз. Хапна си го с кисело мляко. Следобед яде таратор с малко хлябче, и десерт плодово пюре. За утре ще е същото пюре, на закуска попара със сирене и масло, а следобед плодова каша.

Да ви питам правите ли домашни сокове за бебетата ? От кога е позволено да пият такива неща? Разбира се, че е рано да се купуват от магазини тези бои, но предполагам аз вкъщи мога да и правя?
Като си го мисля и си викам - ама, добре де тя смуче парче от портокал, парче от мандарина, крушата е водниста и също си е като сок (аз вече не ги правя на пара ябълката и крушата, четох че е позволено след 8+ месеца да се дават така) и не виждам проблем да ѝ правя сок за навън да си носим.

# 627
  • Пловдив
Сокове първата година не съм предлагала. Имаше нещо със захарта при фрешовете, че се вдига рязко в организма и същност за хора с проблем не се препоръчват.

# 628
Много теми, чак не мога през всичко да мина 😀

Нашия хубавец лази активно и се изправя на дивана. Спокойствие нямам никакво. Днес падна от право положение и си удари глава- не видях как. Каката каза, че първо по дупе паднал ама знам ли…поне е на килима за игра. Тия стресови ситуации хич не ми липсват. Да си ударят глава най-мразя - изтръпвам.

Иначе сме и горди собственици на гадни, обилни бебешки сополи. 3та вечер съня е мираж. Сутрин яко жълти, през деня воднисти. С тези помпи за уста нищо не мога да извадя. За прахосмукачка нямаме ама и наща е много мощна, а електрическите хич не ги хвалят.
Повдигнах му матрака ама..цъ. Не помогна много.
Един зъб там аха и да се покаже и предполагам има корелация. Ама тва безсъние убива и двама ни. Мрън.

За храненето вече не де вглеждам толкова- яйце, глутен и млечни са вкарани и сега съм на каквото ми падне, това му сготвям. Не е много по самостоятелното хранене. Бутам му хлебче, корички и тн ама не е фен.

# 629
Lallzz, вземи си накрайник за прахосмукачка. И нашата е много мощна, но явно са го измислили и реално не засмуква толкова силно, колкото си мислим. И мен ме беше страх в началото. Но като го купих и пробвах се оказа съвсем различно. Разбира се първо го изпробвах на себе си 🤭

Общи условия

Активация на акаунт