Августовски бебета 2024 - Тема 4

• 23 633
  • 752
  •   1
Отговори
# 75
Момичета, помощ! Бебето ми не иска и не иска да спи, нито денем нито нощем. Нощем през два три часа будно, понякога и през час и половина, събужда се и не може да заспи дори когато не е гладна....днес я оставих да будува 2:30 , приспах я на ръце естествено и спа 20 Мин в кошарата, почти 40 Мин ми отне отново да я приспя...и това е всеки ден на всяко доприспиване...няма кошара, няма количка, повече от 30 макс 40 Мин не иска да спи....какво да правя, не издържам вече психически....само на ръце заспива иска да я друскам и то да съм права, биберон не търси особено...не е гладна, не знам ...има ли някой в подобно положение..работя с консултант по детски сън, не жената каза че не е имала в случай в който да не се увеличи съня на бебе...ние сме извънреден случай...какво ли не пробвахме дълги, къси интервали на будуване, успокоение, баня по рано, какво ли не....спи повече от 40 Мин само ако е върху мен, и то не винаги

# 76
  • Пловдив
Наде, бързо да се прибирате вкъщи. Не подценявай глутена, чела съм литература на тази тема и към днешна дата, заради многото ГМО и т.н., прави страшни поразии. Казвам го с добри чувства, вярвам, че всеки родител прави най-доброто за децата си и не обича назидателен тон ❤️ била съм дълго време в баткото в болница и съм наясно какви нерви, чувства и емоции бошуват в нас.

За спарване относно бебешко олио е вярно, че загрява, затова като цяло не се препоръчва да се ползва в топло време. За чувалчетата не мога да кажа категорично, но като съм ползвала бебето е с по-висока температура, отколкото при употреба на нормална завивка.

Глутенът ще го вкарвам по схемата овес-ръж-ечемик-пшеница.
Жълтъка го давам като Wednesday77

Мама Лиса, с всички части на тялото си препоръчвам Радица Соколова. Това е единствения дерматолог, който извърши преглед, не само поглед на детето и единствената, която разреши проблема само с козметика без кортикостероид.
Крайно лоши впечатления ми остави д-р Костов и Желязков, при все че ги спрягат за най-добрите. Желязков за мен трябва изобщо да спре да практикува. Д-р Влашева, за която също ми казаха, че е изключение е същата хава, само дето не ми предписа кортикостероид, защото директно ѝ го заявих при влизане в кабинета. Исках просто диагноза и препоръка.

# 77
Какво мислите за въвеждане на глутен с лимец? Имам екологичен от сигурен източник. Направо се изкушавам да го въведа с коричка домашен хляб от лимец…но май ще е по-нататък.

Заготовки месо си направих днес за първи път. Сварих едно пуешко бутче, пасирах с малко бульон и във формички за лед. Още не съм ги ползвала. Не знаех, че има специални за бебета, не ми беше хрумвало. Да се бях сетила да си поръчам по-рано от Алиекспрес, че 40 лв за формички на НУК няма да дам.

Иначе да се отчета, откакто давам месо и жълтък, както и откакто правя пюретата с повече зеленчуци, Момчил яде малко повече - 80-90 грама успява. За десерт му давам парче банан или резен портокал с кората да смуче и маже.

Маги, къде се изгуби?

# 78
  • София
Гери, да дъвче кора от хляб с лимец е възможно най-добрия вариант за глутен, по мое мнение. Първо, че обичат да хващат в ръка разни неща и да ги дъвчат/ лигавят, второ, че ще е домашен хляба.
Бейби96, прилича ми на избиване на зъбки. Откога е така детето? Според мен зарязвай всичко и я оставяй да спи само върху теб, колкото и когато трябва. Явно минава през нещо и има нужда от близостта на мама. Остави сега интервали, кошарки и схеми, прави това, което на нея ѝ харесва.

# 79
Ние се върнахме лъч някакво по-нормално спасени ядене. Нищо не съм правила, просто си мина някакъв период явно.

Въпрос: Загоровките месо от бурканчетата могат ли да се замразяват?

Gerka, ако си решила да търсиш съдове за храна с високо качество за бебето, Aliexpress не е твоето място. Всички тези “евтинийки” не са с високо качество, в някои има и олово( за дрехите мисля, че се отнасяше предимно). В момента и тях и други подобно ги разследват и ще вкарват рестрикции и задължителни проверки за качество, понеже ги бутат с всякакви отрови. След като беше гръмнало за дрехите на Shein, изхвърлих всичко и от такива сайтове много рядко взимам нещо. Предимно за каката craft неща.

За чувалчетата съм склонна да се съглася, че може и да са причина за обрив от претопляне. Каката беше направила някаква контактна алергична реакция докато спеше и при разговор с алерголог и педиатъра се питаше дали спи с чувалче. Тогава не спеше, но ми направи впечатление, че явно беше възможно и според двете. На малкия определено не са му удобни и буквално имаме два опита с тях и до там.

Въпрос: Има ли други като мен, които не карат кола?
Имам книжка, ама ме е страх. Ама сега с две деца май ще трябва.

# 80
Малката от раждането си спи 30 до 45мин след разнасяне на ръце, рядко(често опитвам, рядко успявам) доприспивам с гърда и с гърда в уста може да поспи час и половина-два. Не спи в количката, не ползва биберон, първия месец спеше само върху нас, сега поне успявам да я оставя по корем за половин час. Просто приемаш, че спи кратко и толкоз. Малко остана, ще минат на две дремки и ще удължат, после на една съвсем.
Аз съм активен шофьор, според мен няма такава свобода и не бих се лишила от нея.

+1 с мнението за тему и алитата, нищо което е в допир с храна не бих взела, нищо е за децата, освен стикери и подобни хартийки. Въпреки че сега се замислям лепилото колко е читаво и то..

Глутена с домашен хляб и за мен е най-удачно, така смятам да въведа и аз.

Кукличка, с какъв чувал е на тая темп? Моите спят на 19гр с пижами и зимни чували. През деня баткото на 21 с пролетен понякога, но често е потен, той ми е по-жегав и него често го намятам с едно тънко одеало само. А да не сте излизали навън и в количката да е била по-навлечена, там по-трудно преценяваме?

# 81
Ако не беше колата, щях да съм вързана на доста къса каишка. Само благодарение на нея поддържах някакъв що-годе нормален начин на живот с детето преди да завали сняг. Всеки ден пътувахме до други части на града за разходка - парк, централна градска част, магазин, роднини, приятели...

Колкото до чувалите, за себе си ги отчитам донякъде като грешка - имах 2 летни 0,5 TOG и един зимен 3.3 TOG. И трите са ползвани малко и умаляха на детето. Така се случи, че от прекалено горещо време изведнъж захладня повече и летните чували почти нямаха подходящо време за употреба. Колкото до зимния си е моя грешка, че се подлъгах по акълите на продавачката, че трябвало да взема от 0 до 6 месеца размер, защото щяло да му е таман. А аз иначе си знам, че в моя град кучият студ е от средата на януари до края на март, т.е. чувалът ще е умалял докато му дойде времето. Пък и не мога да измисля по каква причина бих свалила у дома температурата до 12 градуса !? Та накратко, и аз не знам защо ги купувах тези чували.

Сега имам един 2 TOG в размер 6-18 месеца, купен от Кауфланд - най-евтиният и в интерес на истината най-грамотно изработеният. Него го ползвам много активно, защото детето е игриво след баня и обикновените завивки ги изритва, а чувалът не може Joy и всъщност спи по боди и с чувалче - без чорапи. В дните, в които спи със завивка, си го обличам с боди, блузка, панталонки и чорапки. За да не му е студено (да кажа и аз като бабите).

# 82
  • Пловдив
Ако остана без кола, ще умра почти буквално. Денонощно съм с нея.
Аз нямам проблем с поръчки от тему и алиекспрес, масово нещата, които се продават тук из магазини и сайтове са от там, само че и с надценка. По време на бременността от там си взех чехли на платформа, от тия меките, имам над 100 чифта обувки, лятото други не сложих. При все, че от тук си бях взела ортопедични с "таралежчета". За баткото супер много занимателни игри съм взела от тему - писалка с магнит за лабиринт, конструктори, ч за бизиборда на бебето съм взела от там елементи. Мъж ми за мотора дори беше намерил там неща. Банята сега ще я правим рустик стил и неща от рода на дозатор за сапун, четка за тоалетна и т.н. там са под 50лв., тук освен че изборът е много ограничен, цените са в тавана.

# 83
Кога може да се дава вечер пюре?

# 84
  • Пловдив
Аз давам основно вечер, че хапва повече.

# 85
Момичета, как дадохте жълтъка? В цялото пюре ли? Другата седмица ми предстои да дам за пръв път и си мисля дали да отделя част от пюрето и да го сложа за да съм сигурна,че ще го изяде ?

# 86
Аз за съжаление се лиших от колата си точно преди да се роди бебето. Защото живеем в нов квартал-гето, където няма абсолютно никакви паркоместа, отвратителни еднопосочни тесни улици, с паркирали една върху друга коли, аз плащах наем за паркомясто солидна сума. Като цяло ме е страх да шофирам, с паркирането имам още по-голям страх, мога, но да знам че има къде, а в София това става все по-трудно, което много ме напряга. Не се виждам сама да отида където и да е с бебето в колата, затова и реших да се откажа от нея за известно време..Кофтито е, че не мога да шофирам автомобила на мъжа ми (със скорости), а на него му е тъпо да се раздели с него (“ергенската му кола”) и да вземем 1 по-голям семеен автомобил автоматик. Та тази тема доста ме напряга 🤨

Абсолютно съм съгласна с Деси относно Алиекспрес. Всичко е произведено в Китай (или някъде в Азия), голяма част от стоките по нашите магазини (или в Амазон) са асболютно същите като в китайските сайтове. Като пише “BPA free” съм точно толкова склонна да вярвам на силиконов съд от Алиекспрс, колкото и на такъв, продаващ се на територията на ЕС. Така или иначе масово проверките са про форма навсякъде. Специално при НУК плащаш огромна надценка за марката (особено в България!), а самата стока силно ме съмнява да не е произведена пак в същите фабрики в далечния Изток. Иначе дрехи и аз не взимам вече от Shein, защото не ми харесва качеството.

Жълтък дадох сварен 1/2 в пюре заготовка за 2 дни. В цялото пюре го пасирах заедно със зеленчуците и малко гхи. Не е изял цялото пюре, но 70-80% от него.

# 87
  • София
Гери, моите форми са от немския амазон. Не исках да слагам храната на бебето в обикновени пластмасови форми за лед

Miliva, обличах я с късо боди, ромпър и в чувалче 2,5 тог, на 22-23градуса. Сега я обличам с дълго боди и чорапки, пак в чувал 2,5 тог, но на 20-21 градуса. Доста се подобри, но не е изчезнал напълно обрива. Обрива се след болен сън, ба разходка явно я обличам адекватно (поне т’ва) Sweat Smile
Иначе имам пролетно-есенни чували 1тог 0-18 месеца, но ми е странно да го ползвам, когато навън е -12. Animal Hear No Evil
Иначе аз съм противник на завивките, още не се е научила да си маха плат от лицето и ме е страх. Много вдига крака и 100% ще се отвива и ще си го мята на главата, а и чувалчето е част от рутината и когато го сложа спира да се мята и знае, че ще се спи.

Симбо, аз го натрошавам отгоре на пюрето и го разбърквам така че с първите 2-3-4 лъжички да го изяде, за да съм сигурна, че си яде жълтъка.

# 88
Кукличка, според схемата на Angel baby на 23 градуса следва да спи само с боди с дълъг ръкав и чувал 1 тог. И аз не я следвам дословно, но все пак като ориентир.
Момчил в момента спи с боди от мериносова вълна и чувал 2,5 тог (или 2, не пише колко е точно), на температура около 21-22 градуса. Като се беше позатоплило и беше около 23 градуса в стаята, го слагах с памучна пижама ромпър и чувал 1 тог.

# 89
А от къде купи бодито от мериносова вълна?

Жълтъкът го давам като непосредствено преди ядене обеля сварено яйце, разделя жълтъка на 4 и слагам четвъртинката в пюрето. По време на храненето с лъжичката (ползвам вече почти само метални), отчупвам малки парченца и ги поднасям с пюре. Така лека-полека пробутвам жълтъка с по-течната храна. Страхувам се да го давам самостоятелно, понеже е сух и детето може да се задави или да го отхвърли, ако му е сух и лепкав по небцето и езика.

Общи условия

Активация на акаунт