Августовски бебета 2024 - Тема 4

• 23 664
  • 752
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Маги, защо следваш стриктно толкова много схеми и проценти? За мен това са си направо излишни неща, прилича ми на опит на разни нутриционисти да си развиват бизнеса, като разпъват какви ли не локуми и доводи с какво да си храним детето. Аз си спазвам основните насоки в кой месец какво се въвежда и после се водя по бебето. Вчера Сара си вкара пръстчетата в кофичка кисело мляко и успя да ги оближе, преди да реагирам. Нищо не се появи като алергична реакция и все пак ще изчакам още, преди да ѝ давам да яде с лъжичка.
Като гледам всички бебета са в някакъв подем. И тя вече стои сама, но най-много напъва да се изправя, да се обляга по мебелите и да скача по нас. Вече си плямпа на бебешки - мамама, дадада, бабабаба

# 136
Маги, разбирам как се чувстваш, но и аз съм напълно съгласна с vondito, изобщо не е необходимо да следваш стриктно схеми, грамажи и тн! Това не е точна наука, както виждаш във всяла държава има различни препоръки, всяка майка преценява нещо различно, а модерният-стар метод ЗВБ пък в най-либералната си форма оставя пълна свобода на бебето какво, как, колко и изобщо дали да яде!
Аз например вече нито слушам педиатърката, нито се водя по Владимирова/Маги П/някой си друг, просто преценявам какво би било подходящо за Момчил и го давам. Като му приготвям пюре с месо, не го меря колко е, давам го 3 дни подред защото не мога всеки ден да приготвям ново. Същото важи и за жълтъка. Пюретата вече правя с 4-5 вида зеленчук, включително праз, лук, магданоз. И определено на вкус повече му харесват.
След хранене давам парчета плод (засега портокал и банан) да си ръфа.
Кашата я правя с малко обезсолено сирене и гхи, редувам лъжичка каша и лъжичка кисело мляко, иначе няма да я яде 😃 Отстрани сигурно изглежда като да го карам през просото, ама не ме интересува, важното е да съм спокойна и детето да яде.
С глутена също смятам да процедирам както ме посъветваха тук, директно с коричка  домашен хляб от лимец. Евентуално преди това може да пробвам с овесена каша, ще помисля.

# 137
Все нямам време да пиша като хората, Макси от една седмица е болен с температура, сега тази вечер и Лео вдигна и кашля. Обаче ви чета и няма как да не се включа сега. Маги, изобщо си ги избий тези мисли от главата колко си била глупава, че нямат нищо общо с реалността. Даже ако питаш мен, имаш нужда от малко почивка от всичките специалисти. Чела съм с Макси от любопитство и други препоръки и то на здравни организации, а не на рекламни лица на определени фирми, случайно бях стигнала и до някакви швейцарски сайтове, освен немските, австрийските и всевъзможни англоговорящи. Първо, никъде другаде не съм видяла да се дава толкова пък често месо, жълтък също не виждам да е такава голяма работа никъде. Да не говорим, че и аз и доста неща, които аз съм чела сме в противоречие с поне половината други правила, които толкова те напрягат. Лео в момента яде 200гр пюре картоф+зеленчук (смесвам вече различни, и подправки, както ми хрумне) и до 100гр (колкото сипе мама) плодово за обяд, т.е освен ако не съм дала нещо купешко с леща примерно няма протеин, след това следобед яде безмлечна каша с плодово пюре (200-250гр зависи) в която не слагам мазнина, т.е. нито протеин нито мазнина има. И има още няколко кърмения, нагласила съм ги уж като време да има за после и за закуска и вечеря и да ми останат сутрин рано и преди лягане кърмения, отделно нощем. Макси е захранен по същия начин и няма никакви проблеми, така че най-малкото знай, че ако сбъркаш някое от тези "правила" не си му навредила на детето и моля ти се, ама много ти се моля, следващия пост да бъде с "добра майка съм".

По останалите теми, като смогна някой път, но си ви следя редовно.

# 138
И аз мисля, че цялата драма със схемите за захранването съществува само за да съществува и бизнеса на специалисти от типа на Маги Пашова. Тя междувпрочем с каква квалификация е? Някой знае ли?

Моята схема на хранене вече се състои в това да давам на детето каквото иска по колкото иска в следните граници: първо хранене - мляко; 2-3 часа по-късно каша (какъвто пакет има отворен), приготвена с вода; трето хранене - обяд, състоящ се или само от мляко или от пюре. Пюрето е зеленчуково (ако се сетя слагам жълтък) или месно-зеленчуково - зависи какво хвана от рафта; после мляко. Няма твърда схема колко пъти ще яде днес. Обикновено яде по 5, рядко 6 пъти. Обикновено хапва по 180-210 мл мляко или цяло бурканче пюре. Ако и двамата сме в добро настроение обядът е и с десерт - плодово пюре. Яденето протича радостно и щастливо. Давам пюрета както за 4 месеца, така и за 8-месечни деца. Нищо, че още няма 7.

Изборът на пюре, каша или мляко донякъде го правя по усет какво би му се ядяло днес. Обикновено уцелвам.

# 139
  • София
Маги, успокой се и дишай. Аз бих препоръчала и да не гледаш Владимирова. След като аз изгледах няколко нейни семинара ме хвана бяс, но бях решила да не я оплювам публично. Ядосах се именно, защото знаех, че влияе на някои майки както влияе на теб. Според нея всички сме ужасни майки, които не знаят как да готвят за бебе, не знаят какво, как и колко и избират най-ужасните продукти, в най-ужасните количества и т.н. (а и сме избрали да готвим, защото е по-евтино). Насажда такава вина само, за да си рекламира купешките пюрета, за което ѝ плащат.
Няма да е краят на света, ако бебето яде безпротеиново или без мазнина някое хранене или яде 40гр плод примерно (на много места препоръчват един ден от седмицата да си е постен).
Маги Пашова изобщо не е така крайна, дава препоръки и разказва за най-новите проучвания, но сама казва, че няма неин и няма точен метод.
Аз като първескиня спазвам основни правила за въвеждането на алергени примерно, консистенция, за да няма задавяне и т.н., но съм решила, че най-доброто нещо е мама и бебе да са спокойни.

Скрит текст:
Дипломата и сертификатите на Маги Пашова ги има на сайта ѝ в секцията “за мен”

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 13:18 от kuklichka_

# 140
  • Пловдив
Всяко нещо, което се "натриса" прекалено е с цел печалба. На никой не му пука с какво, колко и как си храниш детето, колко спи и дали спи - но пък всичко това е чудесна ниша за пари. Дрехи, играчки всичко е по същия начин. Мога да ви  покажа стол-кула трансформиращ се в стол-чин, от СССР, който закупих и ще реновирам. Но друго е днес кула-монтесори примерно.

Както казах първото ми дете беше по учебник. До година бях заместила всички хранения, изобщо не е търсил АМ. Тръгна си на ясла изяждаше си всичко и там. Ивайло е пълна противоположност - вечер е по-склонен да яде, отколкото на обяд. Плодовите пюрета /купешко със захар/ му е също толкова неприятно, колкото и зеленчуковото, което аз съм му приготвила. Търси си млякото, дори изял целия грамаж пюре. Не е кърмен от гърда, но си заспива с шишето, буди се понякога само за да му поставя шишето в устата и да си заспи пак. Различава си шишето и си търси конкретно онова, с което е от родилното и което почти вече не се открива на пазара. Отказва ми водата, без значение от кое шише я предлагам.
Но съм абсолютно дзен. Ако аз съм изнервена той няма да е по-сговорчив. Две лъжици са му сладки, ок. После ще дам мляко, няма да остане гладен. Няма дете, което да не е прояло, нека е злояд да ми е здрав само друго не искам.

# 141
Ама разбира се! Аз лично не съм виждала голям човек да яде само мляко, чат-пат плодове и да отказва месо и зеленчуци. А убедена съм, че всички сме захранвани по схемата "каквото майка ми е сънувала снощи" или "каквото е имало в магазина на промоция". Никой не може да ме убеди, че навремето майка му е обикаляла бакалиите да му търси рапично олио, орехово масло или такова от гроздови семки. Че и след това с капкомер да му добавя по точно 7 капки в пюрето, приготвено от био зеленчуци на пара в прескъп уред на Филипс. Вие като готвите пиле с ориз как го дозирате? Да не би някой да спазва пропорцията от 7 процента месо в готовата манджа? Сигурна съм, че всеки си го прави на око според собствения вкус.

Само последно: аз пащърнака го пропуснах при захранването, понеже у дома ни се готви и не се консумира. От дъжд на вятър слагам в някоя супа, но не е нещо, което детето ми ще хрупа всеки ден, така че за мен е излишно. Както междувпрочем и карфиол и броколи. Извън захранването, карфиол от тук нататък ще яде само от туршии, а броколи - когато аз приритам за тях. Та след още 2 месеца ще се води ли все още захранен с тях или отново ще трябва да давам по малко в началото, че да привиква отново към тези храни?

# 142
Вятър, ние също не ползваме пащърнак вкъщи, но оказа се детето много обича. Аз все още не съм изместила напълно обяда, но има ли пащърнак винаги се изяжда до край.
Да, аз също смятам, че всичко е прекалено в днешно време… пари и това е, на никой не му пука за децата , а да си продаде глупостите.
Днес дадох жълтък, хареса му, много съм щастлива Hug

# 143
Момичета, разбирам какво ми казвате - че няма една схема, а най-различни подходи. Но аз съм чула тази схема, намирам я за логична и обоснована, и затова аз искам да я следвам и проблемът ми е, че аз нямам все едно капацитетът да я следвам, а не каква е схемата...  Но да, в известна степен малко се вживявам повече от здравословното, прави сте. Другите подходи също ми допадат, от всеки съм си взела по нещо... уж... - което е най-туткаво, него избирам. Просто не съм от смелите и това е...

Вятър, а какво му даваш да не се запече - то пащърнак, броколи и карфиол уж са незапичащите. Остана една тиква само. Плюс круша и слива.Моето мисля, че е склонно към запек, че има различни компоненти в акото, така да се изразя...

Симбо, и ние сме така с пащърнака засега, а аз дори не знаех доскоро какво е това, не бях виждала дори. Цял зеленчук съм виждала веднъж. И аз днес дадох жълтък. Браво на мен! Исках да дам осминка, но се отплеснах и сложих четвъртинка, той пък не го изяде всичкото. Ама днес ми е простено, че съм блейка, че станах леля за първи път Heart

# 144
  • София
Здравейте, майчета.
Ние сме си вкъщи още от миналия вторник. Докато ни изпишат стана супер късно. Големи разправии с лекарката, че няма да позволим експеримента с глутен. Като се замисля нейното предложение е изключително тъпанарско и безотговорно. Ама стана ясно, че искат да ни таксуват за стаята.
Направо ми идеше да и скоча. Simple Smile Забравих за добрите маниери.
Иначе сега е болен, със сигурност си го домъкнахме от болницата, нещо и мен ме подкара- кашля, има хрема. Правим инхалации, много му е противно. Абе не е лесно с болно дете. Весел е, ама като се закашля става друго.

Напред сте със захранването като чета, ние сме назад! Отказва откакто сме се прибрали от болницата. Каквото и да е пюре - стиска долна устна и извърта глава, много е сладък. 😀 Утре дори няма да предлагам. Ще изчакам да се възстанови, та тогава. Ще предложа цяло броколи за гризе, както и други парчета. Малко ще сменя да видя какво ще стане.

Да кажа моите 2 стотинки за Владимирова и Пашова. Първата говори големи глупости, с мъжът ми анализирахме. Пашова пък е няква печалбарка. Кво като има сертификати? И аз мога да изкарам, всеки може стига да иска. Нутрицист, бля, бля. Моля ви се. Пълно в интернет с толкова много информация.
Като изключим глутен и млечни, давам по усмотрение. Вярно сега не върви захранването, ама няма такова нещо като незахранен човек и непропил вода (понеже водата е много противна като му гледам изражението), както и мъж, спящ в скута на майка си. 😀
Даже откакто сме се върнали от болницата спи между нас, защото ме тресе ужасна параноя да не стане нещо. Може би съм си хипохондричка. 💁‍♀️🤷‍♀️

# 145
Наде, важното е, че сте вкъщи, всичко ще мине. Инхалации можеш да правиш и докато спи, ако не се буди, за да не се тормозите взаимно.

Аз направих кюфтенца от вчерашните зеленчуци, като добавих цяло яйце и запекох. До момента няма никаква реакция, а аз като ям яйца по принцип я боли корем.. чудя се дали си въобразявам вече. Искате ли в края на всеки пост да добавяме какво са яли последния ден/дни, така ще си даваме идеи една на друга?

Маги Пашова, както и другите, се носи по вълната на какво се търси и какво продава. Повечето неща в книгите и, до колкото виждам, се изменят от ден до пладне. Имам чувството, че намира няколко статии чужда литература и им прави преразказ, НО към момента за мен тя е най-достъпна за четене като синтезирана информация на български.

Маги, първо честито! А разхлабващи още са батат и тиквичка, с баткото имаше в храната винаги едно от трите(или тиква), че иначе ставаше нещо страшно. А, кокосово масло също.

И намерих чашка, от която пие вода без много да се олива в дм, от вътре има силикон, който махнах, докато свикне и после ще върна, за да не се мокри, ако пие сама. Има подобни в икеа, без силикона.

# 146
  • Пловдив
Magrat, "съм чула тази схема, намирам я за логична и обоснована, и затова аз искам да я следвам", но детето ти не харесва тази схема 🙂 пиша го с усмивка, не с подигравка. Нашите малки създания въпреки възпитанието, което ще им дадем са се появили на този свят със своя характер, вкус и т.н. И това ще ни се доказва през годините по различен начин.
Опитай се да не "пришпорваш", пробваш - не става, ок - пробваш нещо близко до това, което ти е в главата, забавяш темпото или се пречупваш да правиш нещата на око и по усет.
Родителството е предизвикателство и дали е грешно се разбира доста по-късно. Да не забравяме, че дори при идеални родители, наследниците понякога са като "чужди" като станат зрели индивиди и вече не зависят от нас. И чужди не го употребявам като отчуждени, отдръпнати и подобни.

# 147
  • София
Ние минахме при Фурлакис днес. Всичко ѝ е наред и очакваме скоро да пролази. Даде ни много полезни насоки за лазенето и после за прохождането. Утре сме на нефролог.

Отдавна ми се искаше да ѝ намеря някакъв снакс или нещо подобно, с което да си чеше венците и да си го смуче, а и да хапва нещо мъничко, докато и ние ядем и намерих в дм. За 6+ месеца е и много му се кефи. Тип гризки, а като съставки е само царевица, картофени люспи и спанак (има вместо спанак с цвекло и с морков като видове).

Много хубава идея да си казваме какво ядат децата, аз често забивам.
Днес обядва тиквички с ориз, копър и пилешко. Stew За следобедна закуска яде царевична каша с круши и сливи. Heartbeat

# 148
... А убедена съм, че всички сме захранвани по схемата "каквото майка ми е сънувала снощи" или "каквото е имало в магазина на промоция". Никой не може да ме убеди, че навремето майка му е обикаляла бакалиите да му търси рапично олио, орехово масло или такова от гроздови семки. Че и след това с капкомер да му добавя по точно 7 капки в пюрето, приготвено от био зеленчуци на пара в прескъп уред на Филипс. Вие като готвите пиле с ориз как го дозирате? Да не би някой да спазва пропорцията от 7 процента месо в готовата манджа? Сигурна съм, че всеки си го прави на око според собствения вкус.

Когато аз съм захранвана със сигурност не е имало нито промоции в магазина (по-скоро бакалия с празни рафтове/пазар), нито био рапично олио Grinning Онези години са били изключително тежки, включително е имало буквално глад в България. Ние сме били от късметлиите със село, откъдето сме имали провизии, а пък баба ми имала приятелка магазинерка и тя успяла да осигури 1 тенекия сирене за майка ми, докато била бременна...сигурно затова аз толкова обичам сирене Satisfied А като съм се родила и майка ми не е успяла да ме кърми, съм имала лудия късмет, че баща ми е успял да закупи адаптирано мляко от Корекома, на безумна цена в долари, но все пак е успял! След това са раздавали на майка ми (и на всички майки) ПОМОЩИ от Червения кръст, т.е. АМ и пюрета от Западни държави, дарени за бебетата в разорена България. И до ден днешен се шегуваме, че съм яла АМ и пюрета от всички западни държави...Sweat Smile

Наде, радвам се, че сте вкъщи! Бързо да се оправя малчо! Да разкажеш как е приел броколито на парчета.

Момчил днес яде пюре от картоф, морков, лук, праз, пащърнак, жълтък и малко гхи. Следобед каша (микс царевица, елда, овес) с гхи и пюре от круша, накрая и малко кисело мляко. За утре ще направя някакво пюре с червена чушка, още не съм му давала.

Кукличка, как приготви тиквичките с ориз и пилешко?

# 149
Маги, в началото на захранването имах един-единствен случай на запек и той се изрази в неизхождане от 2 денонощия. Броя го за запичане на фона на това, че детето се изхожда всеки ден по веднъж до два пъти, всяка друга ситуация за него е изключение. Та до този случай се стигна понеже се натъпка с цяло бурканче бананово пюре наведнъж. Ами много го хареса Joy сърце не ми даде да му го взема докато не свърши.

След този случай, други такива перипетии не е имало - нито от морков, нито от банан вече. Броколите продължават да си действат газообразувашо, но те не са част от обичайното меню. Храня детето с купешки пюрета - те са си готови миксове. Лично на мен са ми вкусни - усещам поотделно всички зеленчуци и месо, описани в съдържанието. Плодовите особено много ги уважаваме у дома.

Общи условия

Активация на акаунт