Как спестявате в ежедневието си? - 2

• 37 573
  • 900
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна
Не ходим на автомивка ние, но сме в къща. Днес мих колата, та ми дойде на ум, че пестим и в това перо по отношение на транспорта. С електромобил сме и фотоволтаици.
От храна не мисля, че пестим, обърнахме внимание на големите пера в режийните ни разходи.

# 31
Обичам да пазарувам на промоция. Редовно го правя и да, спестява се по този начин. Аз това с прането не го проумявам. Въртя средно по 2 перални през уикенда и това. Много често по 1.

# 32
Ние трима човека въртим 3-4 перални на седмица. Това с две на ден не мога да го осмисля, освен евентуално с малко бебе. Да се мият чинии при постоянно течаща вода за мен е кощунство. Правя забележки и на колегите на работа. То остави парите, ами това е ценен ресурс, който тепърва ще липсва.

# 33
То и три перални всеки ден е разширение на вода. Явно потребителката има ОКР, всеки ден да пере всичко от хавлии до анцузи. Какво пречи да се перат хавлиите на два три дни ползване? Или да се зареди с повече бройки и да използва капацитета на пералнята-два пъти седмично да пуска кърпи и хавлии. И съдомиялна, рязко ще спадне разхода на вода. Освен това се ползва студена вода и машината си я загрява до нужните градуси.

# 34
  • София
Имаме различни усещания за това кое как трябва да се прави.
За едни (като мен) да переш хавлии и домашни дрехи всеки ден и да сменяш чаршафи на три дни е напълно излишно (освен ако не е препоръка от лекар заради проблема кожа примерно), други ще се чудят как съфорумката пуска "само" две перални, защото това означава (както е и написала), че си пере бельото заедно с кърпите за лице. Имам роднини, за които това е абсурд.

Въпросът е как да се спести. Или с промяна на навиците (което е много трудно), или със спестяващи уреди, доколкото може.
Аз успях едно лято да намаля количеството топла вода, като изключих водата от ТЕЦ-а и включих бойлера. Ами всички се приучихме да взимаме набързо душ, вместо да висим по 40 минути под него. Ефектът е същият от хигиенна гледна точка, но комфортът страда. Съответно семейството щеше да ме линчува 😂 и сега пак разхищаваме.

Съдомиялната пести страшно много вода. Пускам я всеки ден, но и всеки ден у нас се готви поне по два пъти. Ако ядяхме по ресторанти, поръчвахме храна или купувахме полуфабрикати, нямаше да е така.

Та всеки с начина си на живот и навиците си.

Превърнах следенето на промоциите в навик. Купувам промоционалните храни в магазина. Хем по-евтино, хем разнообразно, защото ги редуват. Дрехи и обувки за малката купувам почти само на намаление. И без друго ги израства много бързо.

Днес бях в мола. Ами в Уаикики, Синсей, Пепко, че и в Мохито, имаше стоки 1:1 с Тему, ама на по-високи цени. Козметика не бих купила от китайците, но дрехи, домакински пособия и разни аксесоарчета, си поръчвам с чиста съвест.

Последна редакция: сб, 15 фев 2025, 19:30 от Илит

# 35
Дева, радвам се да те видя в темата, чела съм те много пъти из форума и съм те запомнила точно като човек, който винаги си прави сметката, без импулсивни покупки и умеещ да излиза винаги на зелено.

Дева е изключително разумен, трезвомислещ и практичен човек. Съветите и във всяка една област са безценни.

# 36
И ние сме трима, пускам 3 до 4 перални седмично. Една с дрехи на мен и мъжа ми - не деля цветове, те цветовете без това са сходни - почти всичко ни е сиво-черно. Една с дрехите на детето, които пък са светли и свежи цветове, затова са отделно. И една с чаршафи и хавлии.
Горе-долу за една седмица тъкмо ми се събирят три пълни перални. Дори и като бях с бебе пак перях детското пране веднъж седмично. Някак разхищение ми се виждаше, 5 бебешки парцала, големи колкото шепата ми, да ги въртя всеки ден и да изразходвам 40 литра вода (мисля че толкова ми е икономичната програма на пералнята). И до днес сме така. Просто достатъчно дрехи, за да изкараме седмицата. Което не значи, че гардеробите ни се пръскат по шевовете, всичко се носи и се върти.
С миялна сме и я пускаме почти всеки ден, но винаги е пълна.

Последна редакция: сб, 15 фев 2025, 21:29 от HoneyBee33

# 37
Здравейте, темата ми е много интересна и ще чета с удоволствие. Това, което съм открила че спестява не малка сума, е да си нося кафе и обяд на работа. Пия по минимум 3 кафета на ден, обядът в близост до работното ми място е между 8 и 10 лева, просто няма нищо по- евтино в заведенията наоколо.
Трайни хранителни продукти, козметика, препарати, тоалетна хартия и подобни, купуваме обикновено от Метро, там обикновено има и отстъпка за количество. По отношение на дискусията с прането, с две малки деца, момчета при това, прахът за пране се харчи като топъл хляб Grinning Почти всеки ден се пуска пералня и за момента точно от това няма как да спестя Simple Smile

# 38
Явно умственият ми капацитет е твърде ограничен, защото дори не мога да си представя как двама възрастни и дете успяват да съберат 2 перални по 8 кг всеки ден...
Ние сме 2 възрастни ИИИ две деца на 12 и 18... То голямото и то уж възрастен ама не съвсем още 😁
Те ходят на танци, сменят по 3-4 тениски за 2-3 часа репетиции понякога.
Пера всеки ден.
Не на кг, на обем се пълни пералнята.
Разделям тъмно и светло. Отделно чаршафи и кърпи. Толкоз.
Прах за пране взех няколко вида от италианските, не ме впечатлиха ни с качество, ни с цена... Предпочитам савекс - гел и прах са ми ок.
Миялна се пуска, когато се събере - ако децата готвят сами, по-често... Но е макс през ден.
Пазарувам на промоция, не по списък. Готвя според пазара, а не според някакви предварителни менюта.

# 39
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Аз не бих казала, че съм се вманиачила да пестя, а просто гледам разходите  ни да са в разумна граница. Купувам определени храни. Относно хартията, като преполови чувалчето започвам да се оглеждам. Ползваме Фамилия и незнам точно колко бройки купувам, но определено са над 40 броя рула. Основно гледам цената на бройка, това ми е ориентира.

# 40
Аз не бих казала, че съм се вманиачила да пестя, а просто гледам разходите  ни да са в разумна граница. Купувам определени храни. Относно хартията, като преполови чувалчето започвам да се оглеждам. Ползваме Фамилия и незнам точно колко бройки купувам, но определено са над 40 броя рула. Основно гледам цената на бройка, това ми е ориентира.
И аз купувам фамилия или емека. И двете са прилично плътни и здрави. Ориентир ми е ролката да излиза под 50 стотинки. Горе долу толкова излизат (45-50ст) като ги пуснат на промоция големите пакети с по около 40 ролки.
Мокри кърпи често има двойка пакет. За омекотител и препарат за пране също винаги дебна промоциите и ме е яд като се наложи да купя на редовна цена.

# 41
Като чета за тоалетна хартия и ми стана интересно, оказа се че тази която купувам е скъпа. Явно трябва да разгледам тези, които сте коментирали.
За прането имаме 2-3 цветни една със спално бельо и една чисто бяла ( с униформите на сина ми). седмично. Не си заслужава да пускам всеки ден по две тениски. В петък всички заедно. Иначе през  пролетта и лятото имаме поне още една с работните дрехи, с които сме в градината.

# 42
  • Mediterraneo
Миялната е една от основните спестовни точки в къщи. Разходът за вода е несравним с миенето на ръка. И аз преди да я имам, не го вярвах и си мислех, че е само още един разход от гл.т. на препаратите. Сега не си представям живота без миялна, не преувеличавам. Времето, което пести, пък съвсем няма да го коментирам. Това ми е най- важно.
Прането вкъщи е просто пране, пера, когато има дрехи в коша, не пускам празна пералня, не съм вманиачена да сменям чаршафи на 2-3 дни, нито да пера хавлии за баня всеки ден. Вярвам, че болестните състояния пречат на спестяването. Спално бельо веднъж на седмица, хавлии за лице през ден, тези за баня- на седмица, дрехи, когато дойде.

# 43
Цената не е всичко. Аз купувам тоалетна хартия от ДМ, по левче ролката, ама е много по-здрава, не протрива и ролките са много по-дебели и плътни. А не като някои уж евтини, ама ролката една такава лека и рехава и свършва за два дена.

# 44
Изхвърлих всичко, в момента в банята имам 1 обикновен шампоан и един медицински, една паста за зъби, вода за уста и сапуни и не купувам. Няколко препарата и това е. Цените на дрехи, обувки са ужасяващи, особено на по-качествени неща, следя в Интернет и купувам чисто нови неща на значително по-ниски цени. Някога бях фен на втора употреба, имах купища дрехи, страхотни неща, но бяха други години размер 34 беше рядкост, а във втора употреба имаше голям избор. С времето от фен на тези магазини, днес не стъпвам там, защото цените вече са им доста високи и защото се купуват прекалено много излишни неща. С прането прекаляваме, аз рядко мога да облека нещо два пъти, макар и да се опитвам да го променя. Миялната работи всяка вечер, неизбежно е един път на ден. Нося си храна от вкъщи, събота и неделя си позволяваме да ядем навън, като не значи задължително ресторант. Кафе навън не съм пила от месеци, правя си от вкъщи в термо чаша. Купувам доста често подаръци, но установих, че ако го направя в последния момент не само ми е по-скъпо, но и ограниченост във времето ми създава стрес, как трябва са купя точно сега нещо, затова планувам, понякога просто купувам неща, защото са подходящи за подарък неопределено за кой, универсални подаръци.

Общи условия

Активация на акаунт