Как спестявате в ежедневието си? - 2

• 37 572
  • 900
  •   1
Отговори
# 15
  • Бургас
През последните дни мисля за икономия на водата. В друга тема четох, че домакинства с 2 възрастни и 1 дете плащат до към 15 кубика вода на месец. Беше ме срам да напиша, че ние (2 възрастни + 1 дете на 11) имаме по 18 - 20 кубика вода на месец. Питах познати и за някои е нормално това и даже повече вода хабят, но сякаш повечето семейства като нашето не достигат до 15 кубика. Какво правя: пускам по 2, рядко по 3 перални на ден, като до преди 2 дни добавях допълнително  плакнене. Къпем се и тримата по веднъж на ден, а лятото аз и мъжа ми по два пъти, а понякога и три, защото след плаж например не мога да чакам да стане вечерта, за да се изкъпя. Спално бельо пера на всеки три дни. Пердета и одеала - през 3-4 месеца. Нямаме съдомиялна, не искаме да имаме. Готвя почти всеки ден. Някъде бъркам и ще следя темата, за да разбера къде.

# 16
Хм, винаги съм се чудела какво перат хората, които перат всеки ден. Твоите две-три перални на ден аз си пера , ама седмично. Инвестирала съм в достатъчно дрехи, за да не ми трябва често пране и не пера докато не се напълни коша за пране, който е голям и пералнята ми е голяма. Не знам защо не искате миялня, но тя ще ви спести също от сметката за вода. Миенето на съдова не ръка харчи доста повече от миялнята. И пак, и нея я пускам веднъж на няколко дни, когато се напълни, но и през повечето време не съм в къщи и чинии се трупат главно от едно ядене на ден и кафепиенето сутрин.

# 17
Не ползването на съдомиялна е разхищение на вода. Един еко цикъл харчи около 10- 11 литра вода. С миене на ръка няма как да се постигне.
Ние също имаме много дрехи и вече пускам пералня (2-3),само петък вечер или уикенда.
Ако включа и завивки, деликатно и др.които пускам по- рядко, ще станат средно около 4 перални седмично. Ползвам цветоулавящи и вече не деля по цветове на 1000 перални

# 18
  • Бургас
Пералнята ми е с капацитет до 8кг. Като се съберат дрехите от деня на тримата, една пералня е готова. Пижами, кърпи, хавлии за ръце, тяло, съдове, покривка и ей ти я и втората. Халати не ползваме, защото из квартала се готви и ако простра нещо на терасата е много възможно да си го прибера с аромат на печена риба примерно. А по стаите мокри халати да закачам... то и без това е влажно в Бургас и ползваме влагоуловител. Имаме големи хавлии по 1,20м., които се перат всеки ден. Може би трябва да купя халати все пак и да измисля нещо. Не претъпквам пералнята, защото съм чела/чувала, че между прането и горната част на барабана трябва да има 15см., за да се изперат добре дрехите. Съдомиялна нямаме, защото нямаме много съдове. 2 комплекта чинии и чаши имаме примерно и дето ще чакам да изхабим всичко... Че то и детето като се нахрани веднага си мие чинията. Обаче не спирам водата докато мия съдовете и ги мия един по един. А съм виждала приятелки как насапунисват всичко и тогава изплакват, и сякаш е по-икономично така.
Малко превзех темата... Наистина е полезна и оставам да чета. 🙂

# 19
Разбира се, че е по-икономично да спираш водата, докато сапунисваш чиниите или си миеш зъбите.

# 20
Малко връщам темата назад, но сега виждам, че има нова тема и успях да наваксам.
Аз се включих в бойкота и смятам, че идеята беше доста добра и много лесна за изпълнение. Не се изискваше абсолютно нищо освен да не се пазарува. Не се изискваше човек да изрази гласно мнението си, защото за масата от хората това се оказва проблем, тъй като са обвързани с работа, партии и каквото се сетите. Не се изискваше протестът да се проведе на определена локация, за да е необходим транспорт. Просто да не се пазарува.
Бойкотът на магазините беше обявен не само за веригите, както много от хората разбраха, а за всички магазини. Идеята му не беше да кажем "не" на веригите, а на високите цени на основните продукти. Вече навсякъде продуктите са до тавана, не е проблемът във веригите. Дори смятам, че във веригите е много по-изгодно да се пазарува, отколкото в малките квартални магазинчета, затова избягвам малките магазинчета до нас, които често виждам, че зареждат от места като Кауфланд и Лидл. Купуват неща на промоция, пускат ги с 30% отгоре на нея и разликата е печалба.

# 21
  • София
А видяхте ли вчера какво беше по магазините? Яко фраш. И заради празника, но и заради непазаруването предния ден. Тази мярка е капка в морето, не може да окаже влияние на бизнеса.

# 22
Пералнята ми е с капацитет до 8кг. Като се съберат дрехите от деня на тримата, една пералня е готова. Пижами, кърпи, хавлии за ръце, тяло, съдове, покривка и ей ти я и втората.
Явно умственият ми капацитет е твърде ограничен, защото дори не мога да си представя как двама възрастни и дете успяват да съберат 2 перални по 8 кг всеки ден...

# 23
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Супер тема, благодаря. Аз от любопитство посетих Лидл в четвъртък. Нямаше нищо сензационно, но имаше хора, та дори и възрастни. Вчера ходих до Кауфланд за моркови, че бяха на промоция и какво да видят очите ми-магазина се пукаше по шевовете. Отиди с конкретно набелязани неща и не купих нищо странично - моркови, чери домати и пр. мляко Олимпус. Старая се винаги да пазарувам на промоции, но винаги следя цените, че често промоциите са фалшиви. Поддържам запаси-Тотал. хартия, ориз, брашно, захар. Не обичам за един ориз да ходя до магазина. Трима сме вкъщи и пералня се пуска според зависи. Разделям прането на бяло и цветно, но определено всеки ден не събирам за една пералня дрехи.

# 24
  • София
Имам един въпрос относно тоалетната хартия, понеже много пъти се спомена. Какво имате предвид под запаси Laughing
Ние взимеме 40 или 48 рула на промоция около 20лв, която постоянно се върти измежду Лидл, Кауфланд, Фантастико и Била.

Под запаси имате предвид 2-3 такива големи опаковки ли?

# 25
Аз имам предвид, че като преполовя една такава опаковка започвам да се оглеждам за промоции и купувам следващата. Не чакам да свърши и тогава да купувам, че често се случва тогава да не е на промоция.
Колкото до прането, моята пералня е 9 кг и разделям прането на чаршафи, кърпи и дрехи. Дрехите не ги деля по цветове. Имам един черен панталон, който упорито все още пуска боя и гледам да посъбера тъмни дрехи, когато пускам него, но иначе всичко пера заедно.
Щом сте с малко чинии можете да вземете по-малка съдомиялня. Моята е 65 см, на приятелка е 45 и се пуска всеки ден, че даже и по няколко пъти, обаче и тя, и мъжа й работят от къщи и той много обича да готви.

# 26
  • Бургас
eleMental, просто не се сещаш, че двете перални не е задължително да са по 8кг. 8кг. е капацитета на пералнята. Разпределям хавлии, кърпи, бельо и отделно блузи, панталони, връхни дрехи. Също не си се сетил/а, че в пералнята влизат и домашни дрехи. Не си мятам анцуга на закачалката, за да го облека утре пак.
Относно тоалетната хартия, има едни бидета, дето се свързват към тоалетната. Пестят тоалетна хартия, но харчат вода. А хартия купуваме от ДМ, защото за 20 стегнати големи ролки даваме по-малко от 16лв.

# 27
Винаги пазарувам на промоция. При мен много рядко се случва да купя нещо, което не е на промоция. Запасявам се с почти всичко, когато е на промоция и след това месеци наред използвам нещата. Това, разбира се, няма как да стане с доста от хранителните продукти, но с брашно, ориз, леща, боб, грах, олио, препарати, козметика, салфетки, тоалетна хартия и храна за животните няма проблем.

# 28
Как съм я пропуснала тази тема? Първата, имам предвид.
Не знам как спестявам, но много го умея. Лесно ми е. На мен другото ми е странно, как хората успяват да похарчат всичко? Никога не съм си изхарчвала заплатата докрай. Откакто работя. С дете, без дете, не съм излизала на червено.
Правило номер 1, да не давам повече пари за нещо, ако мога да дам по-малко. Винаги работи, за всичко. Както Тарти е писала, религия, второто ми аз. С лекота се получават нещата, всичко е отработено с годините.

# 29
  • София
Дева, радвам се да те видя в темата, чела съм те много пъти из форума и съм те запомнила точно като човек, който винаги си прави сметката, без импулсивни покупки и умеещ да излиза винаги на зелено.

Общи условия

Активация на акаунт