АС и други романтични К-драми - тема 13

• 20 194
  • 736
  •   1
Отговори
# 450
  • Варненска клюкарка
Проф Heart Уин Heart Благодаря ви!

На мен някои от любимите ми заглавия са си баш старички, единият само седмица от производството си е попаднал в 2011. Не е годината на производство,, което може да ме откаже, даже въпросните стари ми бяха много по-динамични от тези,  които ги гледам като текущи. Не мога да гледам по няколко заглавия наведнъж, имам нужда и да си почина между две истории, така да се каже малко повече ги предъвквам нещата. Това на което държа винаги е да ми харесва главния. Избягвам юридически драми, макар че една много ми хареса, но беше кратка, като цяло избягвам и костюмните, защото чисто физически не различавам героите - примерно в АС все имаше някакви акценти на отделните герои и макар, че ми беше първия сериал много лесно се ориентирах, но примерно в Хуаранг пропуснах половината сериал докато разбера кой кой е, обърквах се заради еднаквите им "отборни" визии, май различавах само Паковците. Ох и историите с аджошита с черни костюми - същото става като с костюмните - изппускам историята, защото не  различавам героите.
Дали съвременните сериали се нагаждат към вкусовете на западните зрители, или просто корейското общество се променя, а и социалните мрежи не са за пренебрегване, няма как създателите на сериали да не следят нагласите там, времената са други. Поне това което виждам си е пак манталитета на корейците, актуалния масов стил дрехи и прически, а турските съм харесвала само старите им, преди масовия бум на социалните мрежи. Старите си спазваха предварителната рамка - начало/кулминация/финал, а последните турски които бях загледала преди 3 години започваха интересно, преминаваха в нещо непонятно и от днес за утре им дърпаха някакъв изсмукан финал.  Рамката не се спазваше, сценария се пишеше серия за серия, може и от поредния сменен екип сценаристи и режисьори, непознаващи героите. Самите герои нямаха нищо общо с визията на сегашното турско общество, което е все по консервативно и обърнато към религята, а на екрана едни разголени мадами, пък като се вдигне и завърти камерата наоколо лъсваше  реалността със зачоклени от глава до пети и скрити наполовина лица жени гледащи в земята. При корейците такава разминавания с реалния им живот от показания на екрана не виждам.

Да попитам празнуват ли в Корея Великден? За Коледа знам - имат си традиции, но за Великден нищо не съм срещала. По данни от Уикипедия към 33% от населението са християни, но подозирам че дори са повече, почти няма сериал без някой католически манастир, имат рейтингови сериали с имена от библията - Господ под някаква форма, ангели, архангели  и т.н тоест за да правят такива истории, че и с рейтинг, вероятно познават библията в детайли... Наскоро ми попадна видео в което една рускиня говореше как на 4 годишната и дъщеря в масовата детска градина в ЮК и говорят за Божията майка и Божия син - това е основната догма в католицизма, почитат най-много Девата. Рускинята беше доста впечатлена от филмчетата и историите от библията на които учеха децата, също и  много щастлива, защото сестра и, която била омъжена за финландец или швед и разказвала с какво пълнели главите на децата в тамошните детски градини и училища и рускинята дори не можа да каже на глас това което беше чула от сестра си, само прошепна няколко думи. Заведе дъщеря си на градината и беше щастлива, че днес е ред да разгледат картинките от нейната  религиозна книжка, всички деца имали някакви такива  книжки.Така оставам с впечатлението, че щом в масовата ДГ говорят за католическата религия, то тя е много по-масова от процентите отразени официално, а и какво се случва по Коледа - колени концерти, коледни торти, коледни подаръци, коледни промоции, т.е някак усещане за масовост. Дори от една обикновена класация на селебрита с по няколко думи за тях- от 10 човека 8 са християни, двама будисти. Друг въпрос е че като излязат от църква, влизат в някой бчудистки храм Joy Но в момента нищо не намирам за Великден, видях само едни боядисани яйца и зайци в супермаркет, но не съм сигурна дали не беше някой от руските магазини.

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 22:40 от Беллора

# 451
Честита да си Бел, всеки ден да ти се случват усмихващи случки.
Grinning пестеливо , вместо цветя И сладки  
цветя-сладки

..........
Joy как помниш Бел, даже съм забравила че съм го гледала. Нямам проблем с това че е стар, нещо не ми пасна. Със същата девойка A love to kill https://youtu.be/JIQAmTbwy_4?si=RoQndUspjgsty46E съм си го маркирала с 9 Nature Star  , и още помня историята. А е 5 години по възрастен.
Скрит текст:
Да попитам празнуват ли в Корея Великден? За Коледа знам - имат си традиции, но за Великден нищо не съм срещала. По данни от Уикипедия към 33% от населението са християни, подозирам че дори са повече, почти няма сериал без някой католически манастир, имат рейтингови сериали с имена от библията - Господ под някаква форма, ангели, архангели  и т.н тоест за да правят такива истории, че и с рейтинг, вероятно познават библията в детайли...
Много често , да не кажа в почти всички от новите сериали се вижда серионо голям кръст в някои от общите планове. А това ми попадна днес ,  след 5тата мин е за Южна Корея.
https://youtu.be/KIQHwUNbIX8?si=8wb3e_-kZqvzH6t6
 И нямах идея, че в Китай е такъв проблем.

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 21:18 от Krissttinna

# 452
  • пак на Рив Гош
Белл, честит празник и от мен! Бъди здрава, обичана и щастлива! Champagne Champagne Champagne
Досега не бях срещала (по влогове или статии) нещо особено за празнуването на Великден. Потърсих набързо (понеже ме заинтересува) и видях, че не се празнува особено "шумно", набляга се основно на църковната служба, а някои църкви организират благотворителни събития. Но май нямат някакви особени традиции. Пък и сигурно често празникът е засенчван от цъфтежа на вишните и всички фестивали, които се организират по това време.

Понеже спомена, че се чудиш за един от текущите сериали с по 6 епизода, снощи приключих "Седмица преди да умра". Преписвам какво писах за него в другата тема:
Way Back Love (2025) - довършен, 8.5*
Този сериал ми беше като The Witch - започнах го без особени очаквания и с колебания по отношение на сюжета, но в крайна сметка останах очарована.
Бях приготвила планина кърпички, но в крайна сметка използвах само малка част от нея. Сериалът, макар и с мрачен сюжет, успя да внесе една нотка ведрост. Независимо, че краят е ясен и несъвместим с еднорозите, го приемаш и разбираш. Двамата Главни бяха чудесни. Досега не бях гледала Нея (Kim Min Ha), но много ми хареса (нищо, че не е типичната изписана красавица), а Него (Gong Muyng) бях гледала само в поддържащи роли. С удоволствие ще го изгледам във втория му сериал с главна роля за тази година малко по-късно през май (Second Shot at Love (2025)).

Уин, за камео-тата в Resident Playbook, засега потвърдени участия мисля, че няма, макар, че има намеци и информация, че може би Kwak Sun Young (сестрата на Ик Джун), Shin Hyun Been (възлюбената на доктор Андреа), Jung Moon Sung (доктор До, подопечния на Джун Уон) и Bae Hyeon Seong (стажантът-близнак) също ще се появат по някое време. Камеото на An Eun Jin миналата неделя беше изненада.
И, вече има тийзър за песента, която петимата Главни ще изпеят в неделя:
https://youtu.be/FQWdzEeu10c?si=appQRjoXImHEYiCE

# 453
Бел, и аз очаквах гумихото с Хе Юн, хареса ми  тийзъра, но явно няма да е скоро...
Този с Шин Мин-а ми върви бавно и съм напът да се откажа. 😅 Не защото е стар и не съм впечатлена от ефектите, просто ме приспива и ако реша да го довърша ще е по-нататък.
Пробвах се и със сериала на Пакито, който до неотдавна коментирахте, но твърде мрачна картината, та и от него се отказах засега...
Накратко, търся нещо, но и аз не знам какво точно 😂

Проф, за теб:
The Heavenly Idol, бг суб
https://playtube.tv/watch/%D0%BD%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%81%D0%B5%D … t/wiDEBbTEbW6NQMd

# 454
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Аууу, благодаря! HugFlowers Hibiscus
Сега ще мога да го почна направо с наши буквички, само време да имам.

# 455
  • Варненска клюкарка
Крис, Роце, благодаря и на вас Heart Heart
Решила съм да видя и двата 6- серийни, и  "Седмица преди да умра" и "Карма". Първия дори да е с предизвестената смърт на главната, това не ми пречи. И Г.н планктон беше така, но не съм проляла и сълза, всичко си беше съвсем логично.

Ясно, значи Великден е само в църквата. И за Коледа  имат традиции различни от нашите -знам че не празнуват с родителите си, празникът е по-скоро за двойките, които ходят заедно на кино, да ядат сладко, който няма половинка се събира с приятели на изобилие от сладкиши...такива неща. Лятото на някакъв друг християнски празник ми попадна статия за семейството на Рейн, бяха на вечерна литургия, жена му изнасяше някаква реч в църквата, той с дъщерите на първия ред, тя с черна дантела върху косата, той с костюм, от целия им вид лъхаше някаква смиреност.

Марги, някъде мярнах че се канеше да погледнеш Сърцата, ама що не ти казах че няма да ти хареса не знам. Въпреки че го гледахме и обсъждахме, все някой нещо не беше разбрал, или имаше неща които могат да се тълкуват кой както си иска. А мрака на екрана и на мен не ми хареса, в някакви моменти беше прекалено. Балансирах със слънцето, синевата и зеленината на Картофения, но и него не ти препоръчвам, там втората двойка беше по-интересна от първата.

Тази сутрин в 7 като пуснах тв-то на Нова имаше предаване за ЮК, говореха за храмовете, Пусан, който българския пътешественик наричаше Бусан, но знаем че особено за имената са валидни и звучните и беззвучните форми. Показаха скара, рибна борса, хванах малко и от нощен Сеул. Урбанизираните територии са над 92% и инфраструктурата растяла на етажи.

за ръста на корейците
https://www.youtube.com/shorts/dwdubzANabQ

# 456
Българският пътешественик, вместо да се ограмоти как се нарича и изписва градът на български, а именно Пусан, 100% се уповава на английския си или по-точно казано, на каквото е прочел като романизирано изписване на корейските имена. А както вече съм поствала в темите ни новата романизация на корейския не запазва корейското произношение. В България обаче е прието чуждите географски имена да се предават транскрибирани, т.е. както се произнасят на езика, от който произхождат, максимално запазвайки оригиналното звучене. Разбира се има изключения, когато имената се превеждат (напр. нос Добра надежда) или когато чуждото географско име исторически у нас се изписва и произнася по различен начин (напр. Великобритания).
Да не навлизам в повече подробности. Ето - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%83%D1%81%D0%B0%D0%BD

Щях да правя BTS яйца, но хем не успях да си купя бели, хем толкова грозни бои, като тази година, не са ми се получавали. А ползвам една и съща марка. Нейсе! Лилавото ми отива по-скоро към кафяво и по никакъв начин няма да обиждам момчетата с цвят, дето не е тяхното люляково. Изобщо ... всички яйца ми станаха грозно тъмни. Разбирайте, че в момента ми идва да удуша всички червени кокошки, които ми се мярнат пред очите. Twisted Evil

Какво върви в събота в 7 по Нова, че да го потърся в нета?

# 457
  • Русе
Профи, за какво ти е Нова в събота вечер?
19.00 - Новини
19.20 - Темата на НОВА
20.00 - "Един за друг" - реалити
22.00 - "Такси2"
Я, си избери нещо от стр.1?! Мисля, че е по-добра идея...Rolling Eyes

# 458
  • пак на Рив Гош
Българският пътешественик, вместо да се ограмоти как се нарича и изписва градът на български, а именно Пусан, 100% се уповава на английския си или по-точно казано, на каквото е прочел като романизирано изписване на корейските имена.
Тук и аз се разпознах като много виновата, нищо, че не са ме давали по Нова Joy, понеже и аз наричам града Бусан, защото така го виждам изписан/изговорен в материалите, които чета и влоговете, които гледам...
Но пък казвам/пиша "остров Чеджу", това брои ли се? Joy

Белл, това ли беше предаването за Южна Корея?
https://play.nova.bg/video/nepoznatite-zemi/season-1/nepoznatite … 2025-02-23/642889

Профи, съчувствия! Purple Heart
И моите яйца станаха едни никакви (по моите стандарти), но пък фамилията много ги хареса, защото за първи път пробвах едни джиджани седефени бои. Но на тъмните тукашни яйца не стоят особено добре. А понеже ги "варих" (пекох, един вид) на еър фрайъра, даже не можах и да ги избеля, като други години.

Това ли е песента, която трябваше да излезе в памет на Мун Бин?

# 459
Уиииин, Joy питам за 7, не за 19 ч.
Роци, това е песента. Дани преди часове ми я примъкна в темата за к-попа, но едва преди 15-тина минути успях да я чуя. Много е хубава и е много хубаво колко много изпълнители са се включили. Heart Eyes
Ще хвърля един поглед на линка от нова-плей, благодаря. Сигурно е точно това, за което питам. И не се чувствай виновна, защото не живееш в България. Нормално е речникът ти да е вързан с чуждоезиковото ти ежедневие. На Дани също. Peace Но в български национален ефир трябва да съобразяват нашите езикови норми.
Скрит текст:
НАРЕДБА № 6 от 12.06.1995 г. за транскрипция и правопис на чужди географски имена на български език - Чл. 3. Правилата за транскрипция и правопис на чужди географски имена на български език са задължителни:
1. за юридически и физически лица, извършващи транскрипция на такива имена при превода на чужда литература;
2. при изготвяне на нормативни актове и документи във всички сфери;
3. в международната кореспонденция;
4. в издателската дейност;
5. в средствата за масово осведомяване;
6. в образованието;
7. в картографията.
В крайна сметка с всички гости се правят предварителни разговори и се обсъждат въпросите и отговорите. Не се тупват ей така от нищото. Можело е да уточнят с пътешественика правилното изговаряне.

Понеже не ни донесе Мингю (SEVENTEEN) за Calvin Clein, примъквам го аз.
https://www.instagram.com/reel/DGhDdRlJcA1/?utm_source=ig_web_co … lODBiNWFlZA%3D%3D

# 460
  • Русе
O, сори! Днес в 7.00 е имало "Непознатите земи", а утре - неделя - "Непознатите земи" са в 7.30 . Не знам дали е повторение.
А има ли Наредба за личните имена?

# 461
  • пак на Рив Гош
Понеже не ни донесе Мингю (SEVENTEEN) за Calvin Clein, примъквам го аз.
https://www.instagram.com/reel/DGhDdRlJcA1/?utm_source=ig_web_co … lODBiNWFlZA%3D%3D
За извинение донасям вишневите цветове от П(Б)усан, които пуснах сутринта Joy:
https://youtu.be/LefHcKAvqEk?si=NMn7prf0jbqsH4MD

Хвърлих едно око на линка от Нова и имах едно усещане за дежа вю. Може би някое от момичетата в другата тема го беше пуснало преди време. Защото като видях, че е репортаж съвместно с проекта The Explorers Club, ми светна спомен, че преди време го гледах що за проект е и видях, че е спонсориран от туристическа агенция... която в каталога си има екскурзия до Южна Корея (и Япония) на ужасно висока цена. Та после от любопитство погледнах и как вървят цените на екскурзиите само до Южна Корея у нас.
Любопитството не знам дали ще убие котката, ама Роца ще я утрепе със сигурност някой ден (любопитството ще утрепе Роца, имам предвид, а не Роца ще утрепе котката. Роца е миролюбив мармот, който завива шоколада в станиол Joy).

Изгледах първия епизод на The Haunted Palace и засега смятам да го продължа. Белл, обаче не е за теб - чосонски е, макар че още няма много еднакви дворцови велможи Wink . Но вярвам, че ще се появят. Засега имаме един дракон с пропаднали планове за възнесение, който търси изход от ситуацията, една шаманка със силни способности, която не иска да ги използва и престолонаследник, обладан от зъл дух (последното само го предполагам).

# 462
  • Варненска клюкарка
Роце  разсмя ме за котката Joy Да, това беше предаването което засякох тази сутрин, тъкмо сега го изгледах цялото.

Проф, в началото като открихме Корея ти беше донесла едно предаване в рамките на предаването на Гала по повод националния празник на Корея - гостуваха консулката, готвачката на консулството, някакви други хора, български студенти по Кореистика, лингвисти, калиграф, творци някакви, та някой от всичките обясняваше че при имената и двете форми са правилни П/Б и К/Г  че нямат звук Ф и вместо него изговарят П но знаем че на Гала много трудно някой може да и вземе думата, вместо да гледаме как пишеше калиграфката, водещата хвана четката и взе да маже нещо с нея, прекъсваше я  и възпитаните хора които говореха тихо не можаха да кажат много....Ако не се лъжа едни и същи неща се изговаряха по различен начин в различните части на Корея, но не се смяташе за диалект, а се считаха за правилни.

И моите яйца на нищо не приличат- и белите и тъмните така грозно ги омаза синът ми, успя да изцапа и светлата фуга по пода, открих под масата парче желирана синя боя, сега и майстор ще трябва да търся, ама аз съм си виновна че настоях да ми асистира, пък той нямаше капка желание.... Добре че предната вечер приготвих предварително десетина увити в марля и украсени с лучени люспи яйца, само те приличат на нещо, другите въпреки хубавите бои не са за гледане, освен това станаха овикани яйца.

# 463
  • пустинен пъпеш
Със закъснение поздрави на Бел за личния й празник.

# 464

Мир и любов в душите ни и около нас! Светли празници!

Изгледах го и аз предаването по Нова, а май и преди съм го гледала. Съдейки по айфона в рекламите в самия запис, трябва да е от доста години.

Нощес, след църквата, започнах "Свещенният идол". Признавам си, че не очаквах началото да е тип фентъзи и бая се зачудих дали гледам правилния сериал. Но когато попадна в съвременен Сеул, всичко ми се намести. Laughing Главният не ми е чак толкова привлекателен, но момичето, което изглежда ще е главната в сериала, е страшна сладурана. Не заспах, не посягах към мишката, има надежда да ми хареса. Гледах го с бг суб от линка за плейтюб, който Марги даде на предната страница.

Общи условия

Активация на акаунт