Усещате ли завист от приятелите си?

• 7 518
  • 190
  •   1
Отговори
# 135
  • Благоевград
Аз мога да си призная, че е имало поводи да завиждам. Особено за познати, които са забременявали бързо - месец-два след сватбата. Казвала съм си: "Защо на тях се случва, но не и на мен?" От всичките ни семейни приятели само ние останахме без дете все още. Тежко е. Но някак си се научих да не мисля по този начин. Когато видя бременна се питам: "През какво ли е трябвало да премине, за да стигне до тук"?
Но това е, когато сам искаш промяна и осъзнаваш, че лошото в неб е взело превес. Много хора обаче не са така и злобата ги храни.
Колко от нас наистина могат да си признаят, че са усещали завист, но и самите те са завидяли?

# 136
  • София
Не съм усещала завист, вероятно защото не завиждам. Ако някой ми е приятел му се радвам като е добре. Ако ще си се самосъжалявам за нещо, което нямам е отделно. Ето, сега виждам приятел с 92 годишната му майка, здрава, щастлива и му се радвам, че ми е мъчно, че моята си отиде на 68 е отделно нещо, което ми позволява още повече да се радвам на приятеля и на майка му. Явно има два типа хора, едните смятат, че благата във Вселената са някакво постоянно, но недостатъчно количество и като някой има нещо е за сметка на това, че ти нямаш. И останалите, които знаем, че между тези неща няма връзка.

# 137
Тези които, не умеят да общуват често приемат нещата праволинейно като някакво гадно надцакване или като че ли е на живот и смърт. Това издава най- много липсата на самочувствие, когато не можеш да понесеш конкуренция (каквато и да е, слаба или силна).
[/quote]
Харесва ми мнението ви!
Според мен,хора с ниско самочувствие са податливи,да завиждат и да ги разяжда това чувство.
Ако харесваш образа си в огледалото,не мисля,че човек би се трогнал толкова че съседката е с Luis Vuitton, а пък ти с кецове Tendenz, например.
Просто защото си щастлив в своя свят...без да те вълнува особено чуждия живот!

# 138
  • SF
Няма някой, който генерално да не умее да общува.
Освен това общуването е двустранен процес - няма как едната страна да не умее,  а другата да е много способна! Simple Smile
Има хора, с които не умея да общувам, но категорично не ни се получава. Разказвам за пътуване, тя ме прекъсва 10 пъти с някакви глупости: чакай, че исках да звънна на шефа си, ама хайде, утре ще му звънна, до колко часа работят аптеките, знаеш ли?, след 2 мои изречения добавя "абе няма как да са до 10", след още 1 изречение: "само да не изпуснем аптеките", после пита има ли тото в района, после пита винаги ли цветът на небето е син, после спори, че не винаги е син и разбирам, че моят разказ за пътуването, смешен, интересен или стандартен, не е за нея.

# 139
  • София
Това постоянно отклоняване е леко простоват намек да не занимаваш някого с пътуване/разказ.
Прави се 1-2 пъти, за да се усети другият. И ако той няма усет, да схване, прекъсващият продължава и се превръща в простотия.

# 140
Не всичко е пари. Завиждат ми и че секс правя. Съжалявам, като ме питат не мога да лъжа. Усеща се завистта. Съчувствам им на някои.

# 141
Оооох, хем те разбирам Esmee, хем най-мразя на тоя свят някой да ми разказва за пътуване.
Две изречения ако издържа пак е добре

# 142
  • По света и у нас
Има много хора които не умеят да общуват - израснали в среда на преструвки, или пък в такава в която никой не общува с тях, или в някаква изкривена среда където се се гламуризират лоши поведения и презират нормалните. След като попаднеш на такъв човек се чувстваш като побъркан - бе аз ли нещо не съм наред, аз ли не разбрах.. а то отсрещната страна е комплексирана от средната си.
Това е. Тези които умеят да общуват гледат на себе си като на нещо което комуникира и ще комуникира ясно и справедливо с обкръжението си, тези дето са се вкарали в игрички си седят във филма си.

Уменията за комуникация се възпитават, не всички са супер в това но вина имат родителите най-вече, защото те самите не са умеели да общуват.

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 18:04 от PriMadonna

# 143
  • Melmak
Мисля, че есме даде просто пример. Дали говори за пътуване, дали за друго, какво значение има? Може темата да е друга и пак да я прекъсват сто пъти с глупави въпроси. То се усеща кога на човека отстреща не си му приоритет. Ако седне и си заговори по телефона през 10 минути някой да звъни или нещо твкова? Ми ще стана и ще си тръгна.

# 144
Просто пътуването ми извади очите, иначе аз обичам и за крайно ординерни неща да ми говорят, но някак си (да приемем, че не важи за Есме), хората разказват за други места и преживявания по наааай-най скучен начин "после ядохме, после си забравих нещоси в стаята, аааа много хубав ресторант, много"

# 145
  • По света и у нас
Такива дето не ги интересуваш а са там само да убият време и да кажат че са на кафе с приятелка, защо въобще ги броите. Тези просто не са вашите хора.

# 146
  • Пловдив
Завистта е нормална човешка емоция като гнева, притеснението, вдъхновението, радостта и тн. Важно е как я преработваш в отношенията си с другите. Винаги ще има някой по-здрави, богат, красив, влюбен и успешен от теб, както и за други ти ще изглеждаш така.
И важно е какво правиш.
За себе си мога да кажа: усещала съм завист и едно от най-якото следствие е, когато тя е тригер да те мотивира ти да действаш, за да се доближиш до желаното състояние (но не да се мериш с другия - онова изтощава).
Юли Тонкин казва, че завистта показва кой ни е ментор, от него можем да се учим.

Та така, ако хората от завистта се вдъхновяваха да работят върху себе си, вместо да "сринат" отсрещния, щеше да е велико.

# 147
  • София
Мисля, че есме даде просто пример. Дали говори за пътуване, дали за друго, какво значение има?
Никакво, ако отсрещният не желае да слуша. Става малко като вербално изнасилване. Аз хич не обичам някой да ми точи монолози, пък там отидох, пък онам, пък това. Повечето хора не разказват увлекателно и имат много паразитни думи в речта си. И според мен не е правилно да интерпретираш нежеланието на някого да те слуша като завист.

# 148
Понякога си е баш завист, но толкова много зависи от конкретната ситуация, че няма смисъл да анализираме 😀

# 149
За пътуването-аз обичам да ми разказват, но само за места, които ме интересуват. Не всяка дестинация представлява интерес за мен, вкл.и много популярни. Но и наистина, не всеки умее да разказва. Някога се налага да слушаш от учтивост, но явно не всеки издържа. Но тук не виждам особена връзка със завистта.

Общи условия

Активация на акаунт