Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 864
  • 735
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Гърненце, аз доколкото разбрах от детския гинеколог, половите хормони в тийн. възраст се тълкуват различно от тези при жени над 20. Много са динамични, бушуват все още. Може би трябва да се направят 3 пъти през годината поне, за да се улови някаква тенденция.
Аз бях втрещена от щит. хормони на долна граница и ТСХ 1,4. Единствения проблем беше липсата на МЦ. Никакви оплаквания - енергия колкото искаш (спортува 3 пъти в седмицата), памет, концентрация, коса, нокти -супер! А, появи се дребно акне по бузите и всъщност от там реши да мине на хранителния режим. Но тези пъпки все пак са резултат от някакъв дисбаланс, ясно е.
Dari76, дуфастон беше изписан за 3-месечен курс. Пие се от 16 до 26 ден на цикъла (10 дни в месеца), така че МЦ да се появи точно на 28 ден. Първите два месеца така и стана, но на третия МЦ дойде от нищото на 15. ден и на 16-тия нямаше смисъл да започваме третия курс на дуфастона. После дойде на 31 и на 45. ден🙄 спонтанно. Детският гинеколког спомена за противозачатъчни, но аз хич не искам да се стига дотам и сега просто сме в някакъв безтегловен период, в който изчакваме да видим дали ще има промяна в хормоните с промяна на режима. Изглежда подрастващият организъм има повече нужда от въглехидрати, отколкото ние.
При приема на дуфастон не е имала никакви странични ефекти. Сега проучвам дали има някакви билки или добавки, които биха регулирали нещата. Детският ендо. изписа див ямс, ама и него не съм посмяла да давам още.

# 286
  • София
Яде основно  риба,кюфтета,пиле,картофи,ориз, яйца,риба тон,зеленчуци и плодове. Вместо хляб яде оризови крекери, не знам как се казват точно. И много кефир и извара.+ Протеин на прах, от който си прави мъфини с боровинки и шоколадови капки.

На мен всичко изброено ми звучи страхотно! Браво че на толкова млада възраст заляга над здравословното хранене, че и на всичкото отгоре, има търпението да си готви. Simple Smile

И аз съм впечатлена Simple Smile такава дисциплина аз за себе си едва на 40години успях да докарам.

# 287
Гърненце, аз доколкото разбрах от детския гинеколог, половите хормони в тийн. възраст се тълкуват различно от тези при жени над 20. Много са динамични, бушуват все още. Може би трябва да се направят 3 пъти през годината поне, за да се улови някаква тенденция.
Така е, аз гледах таблици с различни референтни. Simple Smile И все пак, добре е да се провери всичко, защото вече масово има момичета на по 20 и няколко с изчерпан резерв. Нямам представа какви са причините, но явлението е много по-често срещано, спрямо преди.

И аз съм впечатлена Simple Smile такава дисциплина аз за себе си едва на 40години успях да докарам.
Идентичен случай. Simple Smile На 18-19, ехеее, вятър ме вееше на бял кон. Да не говорим, че още ми готвеха. Grinning
Чак към 35 се поосвестих и дисциплината стана желязна.

# 288
И аз бях от тези девойки с нередовен цикъл. Изчезваше за по 3 месеца. Възможно е поднорменото тегло да е било виновно в моя случай, както и нисък феритин, които сигурно влача от дете.
В крайна сметка на 33 години разбрах, че имам поликистоза, а на 41 ИР+Хашимото. И да, глутена определено не ми действа добре, често пъти си мисля, че глутена и стреса и недостига на желязо ме докараха до тук.
Мога да си представя как се чувстват тези момичета.
ПП, Acid, радвам се за резултатите!

Последна редакция: сб, 15 мар 2025, 15:56 от steli4ka s

# 289
  • София
Поликистозата вижда ли се на ехограф? Защо толкова късно се е открил проблемът?

# 290
Вижда се, аз от момиче бях така докато родя, после изчезна.

# 291
Да, и при мен поликистозата се виждаше на ехограф и то още преди 25 г.

# 292
Би трябвало да се вижда поликистоза. Но зависи кои гледа. И по изследвания на хормони може да се хване. Вместо с Поликистоза бях диагностицирана с друг вид киста и искаха да ме оперират, когато бях на 23 години. Даже един гинеколог ме  изхвърли от кабинета си като чу отказа ми да се оперирам. После тази киста изчезна, после друга и пак изчезна, явно задържани фоликули са били...
Сега като ходя на преглед и питам дали имам поликистоза пак получавам едни отговори: не е ясно, може би...

# 293
Моите хормони винаги са били перфектни, а поликистозата, акнето и лекия хирзутизъм - съвсем реални. Отделно дето още на 25 г нямах овулация. Това е проблемът при СПКЯ - че се диагностицира трудно.

# 294
Здравейте група,имам едно питане-на  9 януари направих изследвания,които публикувах тук и ми отговорихте,че са о.к и да си запазя дозата на Еутирокса от 100мкг.От няколко дни обаче,започнах непрекъснато да се изпотявам -през деня и нощта,което ми пречи на съня.Получавам често диария,вчера без причина повръщах...Дали е възможно да съм минала в хипер функция за толкова кратко време и е нужно да пусна TSH,T3 и T4 или да търся друга причина.Не приемам никакви добавки ако това има значение.

# 295
Да не си хванала някакъв вирус? Иначе от 9-ти са си 2 месеца време и нещата е възможно да са се променили. Какви са били последните ти изследвания припомни.

# 296
Да не си хванала някакъв вирус? Иначе от 9-ти са си 2 месеца време и нещата е възможно да са се променили. Какви са били последните ти изследвания припомни.
Нямам температура или хрема,за да тече вода буквално от мен.

# 297
Нямам температура или хрема,за да тече вода буквално от мен.

Доста рязко се стопли последните дни при нас.
И аз започнах да се потя доста.

# 298
Ели, защо не пуснеш нови изследвания на FT4 и FT3? Потенето може да е от рязкото затопляне, но може да е и от хиперфункция. От колко време взимаш тази доза хормон? И колко време беше минало между вдигането/назначаването на дозата от 100 мкгр и предишните изследвания?

# 299
Преди 8 месеца родих и от тогава не мога да сваля никакви килограми и на своя глава реших да си пусна изследвания
FT3 10.02 pmol/L      (3.10 - 6.80)
FT4 21.95 pmol/L      (12.00 - 22.00)
TSH 0.05 plU/ml     ( 0.27 - 4.20)
Anti - Tg 1177.00 IU/mL (До 115.00)
Anti - TPO 5.00 IU/mL  ( До 34.00)
Cortisol AM 23.94 mg/dL ( 6.02 - 18.40)
Insulin ( Серумен Инсулин ) 17.52 KU/ml  ( 2.60 - 24.90)
Гликиран хемоглобин (HbA1c) 5.2% ( До 6.4)

Общи условия

Активация на акаунт