Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 799
  • 735
  •   1
Отговори
# 420
Гърненце, мисля, че симптомите са основен ориентир при дозирането на Т4 спрямо Т3.Пак във видеото на steli4ka, терапевтиката казва, че може да варира за всеки човек.т.е. комбинираната терапия се намества спрямо симптомите, като стремежа е рТ3 да се държи под 12.

# 421
А някой знае ли защо в аптеките, в България, не се предлага Т3. Има някаква забрана за внос на Т3 ли или какво? Щом се търси Т3 от пациентите, защо българските аптеки не го внасят и предлагат? То излиза, че това Т3 е едва ли не нелегално лекарство някакво, щом го няма легално по аптеките в България, а се налага да се купува чрез познати от Турция или Гърция

# 422
Единици са лекарите, които одобряват приема на Т3. Останалите даже смятат, че е много опасен, защото ако не се дозира правилно, може да се стигне до сърдечни проблеми. И това е така. Вероятно има някакви проучвания. Но причината, според мен, да го смятат за опасен е, че не знаят как да го дозират.

# 423
А някой знае ли защо в аптеките, в България, не се предлага Т3. Има някаква забрана за внос на Т3 ли или какво? Щом се търси Т3 от пациентите, защо българските аптеки не го внасят и предлагат? То излиза, че това Т3 е едва ли не нелегално лекарство някакво, щом го няма легално по аптеките в България, а се налага да се купува чрез познати от Турция или Гърция

Най-вероятно защото ендокринолозите ни не са на нормално ниво и не признават т3.
Затова е на пазара елтироксин и еутирокс има.

# 424
То и приемът на големи количества Т4 ("Ел-Тироксин", "Еутирокс" и "Аку-Тирокс") също може да доведе до сериозни проблеми - най-вече със сърцето. ❤️
Да се получи нещо като "тиреотоксикоза" - наподобяваща силна криза при хиперфункция.

Но Т4 се смята за по-слаб и сравнително по-безобиден и безвреден - и затова са го въвели като основно лекарство (по-точно "заместителна терапия") при хора с хипофункция.

Когато (преди 2 години) започнах да търся информация в интернет за Т3 - попаднах на едно клипче, в което едно момче (нещо като фитнес инструктор) разказваше за различните видове стимуланти, до които прибягват някои по-нетърпеливи бодибилдъри. 😉
Спомена и за приема на външен Т3.
Той самият е стигал дори до 75-100 мкг на ден.
Сподели, че е чувствал огромен прилив на енергия и зверски глад през целия ден.
Поне при него е било така...

Аз лично се чудя направо как му е издържало сърцето при тази голяма доза. 🥴
Разбира се - след време го е спрял, но предупреди, че този "симпатяга" Т3 никак не е препоръчителен за млади и здрави хора.
Защото има опасност добре работещата им жлеза постепенно да стане "мързелива" - и да престане да произвежда самичка достатъчно количество здравословен Ft3.
Който е така необходим за организма ни.
Защото започва да свиква някой да й го подава отвън. 😕
Под формата на външен Т3.

И така, в повечето случаи, тези млади момичета и момчета може да си докарат такава сериозна беля и неволно да си причинят "неканена" и ненужна хипофункция.
И иди се оправяй после...

Това, разбира се, беше малко "лирическо отклонение". ☺️
За съжаление, на хора като нас - и двата хормона са ни нужни и ни трябват. 🥹
Просто зависи много от организма на всеки човек и какво количество ще бъде полезно и "в услуга" на тялото му.

В другите държави са се погрижили за нуждите на тези хора, но при нас (поне засега) си разчитат на "добрия" стар "Левотироксин" (Т4). 🤷
И това си е...
🤗🍀🌺

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 00:39 от Непоправима романтичка

# 425
здравейте, и аз слушах няколко лекции от този форум, сърдечно благодаря на steli4ka че сподели за него.
бях си нахвърляла някои неща и ги оставям тук ако ще са полезни, без да претендирам че всичко съм чула като хората Laughing като цяло лекцията на Catharine Arnston ми направи впечатление, ноо някак като твърде голяма панацея ми прозвучаха тези спирулина и хлорела. Сякаш поне тези лекции на които аз попаднах, не бяха директно насочени към хора с проблеми с щитовидната жлеза и даже не мисля че конкретно спирулината и хлорелата може да се вземат с лека ръка от хора с хашимото и хипофункция, с такова впечатление останах. мислех да питам ендокриноложката ми за мнение но съм забравила, а и в момента съм бременна и съм далеч от експериментите, та не съм проучвала повече. но както казах, ако на някой ще му е интересно или иска да си рисърчне повече, това са ми записките:

Isabella Wenz
Benfotiamine 600 mg per day can get rid of thyroid fatigue in 3 days - helps mitochondria; reverse hashimoto - elimination diet - soy, dairy, gluten - for a few weeks in order to reset and then have varied diet, but it's possible that they need to be eliminated for longer. Supplements; adrenals - low cortisol is connected to thyroid issues; gut issues - h. pylori, sibo, blastocystis hominis; myo inositol is good; book - hashimoto protocol

Catharine Arnston - Energy bits
Spirulina and Chlorella - Spirulina Energyzes and chlorella removes toxins. Spirulina Builds your brain and has collagen, and chlorella heals your gut.
Spirulina - Helps mitochondria regeneration. There is most mitochondria in the brain, so brain fog's gone.
Spirulina is protein rich (bio available) and chlorella Is chlorophyle rich - it builds your blood and kills bacteria, and is very alkaline nutrient. Superoxide dismutase - strong antioxidant. The mitochondria has 2 cell laws so most antioxidants can't get inside and fight the free radicals. Superoxide dismutase can get inside. The body makes it until 30-40, and by 50 it's almost gone and mitochondria are getting damaged. When damaged, they can't make estrogen. Estrogen is an antioxidant and protects mitochondria from free radical damage. Spirulina has the highest concentration of Superoxide dism.

Felica Gersh - try fasting

Anshul Gupta - Causes:
Adrenal dysfunction
Mitochondrial dysfunction
Underlying inflammation

Caroline Alan - BEAM Minerals - minerals for thyroid, gut, sleep, oral health; replenishment (fulvic - which does intercellular detoxification and humic - which takes the toxins out of the body). Slow introduction method when taking if you have autoimune disorder; can be taken by athletes, children

# 426
Много неразумно и глупаво е здрави хора да приемат такива лекарства.
Но нали знаем, всеки сам си преценява.

# 427
  • София
Аз също четох, че бодибилдърите прибягват до Т3 , даже има няколко добавки с него едната е цитомел или нещо такова.

# 428
Май това им беше причината да направят и продажбата на Т4 с рецепта. Че тинейджъри си го самопредписвали за отслабване и енергия.
Иначе в България масово липсват важни лекарства, не е само Т3.
За глисти лекарствата ги нямаше и даже един депутат повдигна въпроса в парламента. И за грип по време на грипната епидемия основното лекарство беше изчерпано.  Пак ни съветваха от Гърция да си го вземем.
Lisalu,
Радвам се че ти е полезен сайта.  Уникален е. Най-добрите алтернативни лекари от САЩ дават интервюта и наистина навлизат в детайли.
Но имай предвид, че някой от интервютата са на спонсорите им и включват реклама.
За водораслите има спор при Хашимото. Изабела Уенц не препоръчва водорасли, защото може да съдържат много йод, противопоказен при Хашимото, отделно че тя има личен опит, когато при ползване на водорасли е започнал силен детокс, който тялото не е могло да поеме и се е озовала със сериозно и болезнено заболяване на очите. Затова нейните препоръки са за по-нежен детокс на черния дроб.

# 429
Най-вероятно защото ендокринолозите ни не са на нормално ниво и не признават т3.
Да ти кажа, съдейки по доста прочетеното във форума и във Facebook групи, и навън положението не е по-различно.
Да не казвам, че масово си идват до България за консултация, лечение, когато закъсат.

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 13:11 от Lemy

# 430
И все пак обаче в другите държави има и други лекарства и  по-изчистени.

# 431
За лекарствата е отделен въпрос. За това къде какво има, мисля, че зависи от политиките на фармацевтичните компании.
Гледах веднъж едно интервю по телевизията, по този въпрос.

# 432
Специално за Т3, според мен трябва да го има първо в страната като действащ/приет протокол за лечение на щитовидната,  за да го има и официално по аптеките. А при нас се признава само монотерапията, така че няма как да се предлага такъв препарат, като няма кой да го изписва.

Всяка страна си има различна лекарствена политика, на места са разрешени някакви лекарства, а на други са забранени. Прост пример с витамини - на опаковката оригинално предписание 3 таблетки, на превода на български -1 таблетка, просто защото си има различни допустими норми за дневен прием приет у нас.

# 433
По повод Т3. Днес свободно закупихме от Одрин. Цена на опаковка от 100 бр. около 8лв. Чисто информативно. Аз още проучвам. Януари бях с високо Т4 около 21 и много лоша конверсия. Изчаках малко. Тези дни имах стягане, отново усетих някои от симптомите. Пуснах изследвания и с ужас установих, че щитовидните са ми се сринали. Т4 е 16. Февруари карах вирус, които инфектира и ушите. Пих два антибиотика. Доста време мина , нямам идея това ли е причината. Нещо не съм в час..каква е връзката между Т3 и желязото? Приемам и желязо с около 8 час отстояние от хормона.Не би трябвало да влияе..

# 434
С осем часа отстояние от хормона,желязото не би трябвало да влияе.Но ако имате ниски нива на желязо, това може да е една от причините за лошата конверсия на Т4 в Т3.И вероятно инфекцията е причина за ниските стойности на Т4 и съответно симптомите.

Общи условия

Активация на акаунт