Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 784
  • 735
  •   1
Отговори
# 435
  • Sofia
Стана ми интересно за връзката между болките в рамото и лошата конверсия. Явно ще трябва да си пусна реверсивен Т3 и да видя как ми е. От няколко месеца имам някаква странна болка в едното рамо при определени движения, може и от това да е... А и с последното леко увеличаване на Т4 и последващото влошаване на резултатите....като нищо да имам проблем. Има ли някакви условия преди пускането на това изследване, освен да е сутрин на гладно?

# 436
Обикновените - на гладно и без хормон.Проерете дали лабораторията прави rT3, защото не във всяка го правят.

# 437
Стана ми интересно за връзката между болките в рамото и лошата конверсия. Явно ще трябва да си пусна реверсивен Т3 и да видя как ми е. От няколко месеца имам някаква странна болка в едното рамо при определени движения, може и от това да е... А и с последното леко увеличаване на Т4 и последващото влошаване на резултатите....като нищо да имам проблем. Има ли някакви условия преди пускането на това изследване, освен да е сутрин на гладно?
Няма други условия.

# 438
От много време се чудя защо "безпричинно" ми се появяват малки синчици по меките части на ръцете и краката и бързо изчезват. Ей го на.

# 439
Последният път, когато правих изследвания, лаборантката само като видя как кървя от вената, каза, че щом има толкова кръв, съм с хипотиреодизиъм.

# 440
Не знам за обилното кървене при взимане на кръв, но обилните менструации са много характерни за хипотиреоидизма и могат да са един от най-ранните симптоми. Има и други неща, на които лекарите обикновено не обръщат внимание, но специалисти в други области ги забелязват, например много сухите и лесно напукващи се пети са също много характерни, особено ако става въпрос за жена под 60-70 годишна възраст, макар че и при възрастните хора според мен не е задължително да е просто от възрастта. На сестра ми така педикюристката веднага й казала "Вие сигурно сте с хипофункция" заради много загрубелите пети. Тя наистина е с тежка хипофункция, ту е с ФТ4 под норма, ту малко над долната граница, но е от хората с ТСХ в норма. Дори при ФТ4 под нормата ТСХ й беше 3,5, а за лекарите това означава, че няма проблеми, въпреки че тя си има симптоми.

Ниският пулс също е много характерен за хипофункция, ако човек не приема бетаблокер. Но и него често го неглижират, особено ако е само 50 и няколко удара, а не примерно 40 или 30. За нормален се води пулс от 60 до 100 удара в минута, макар че най-нормален е между 75 и 90 удара. На моя вуйчо, който е диабетик и хипертоник, чак кардиоложката му беше задала въпроса дали не е бил спортист като млад, та да има толкова нисък пулс (40 и нещо), но той не е бил спортист, а и с тези заболявания сега и на такава възраст е абсурд ниският пулс да се отдава на спорт. И добре, че тази лекарка се оказа в час, пусна му ТСХ (макар и само него) и излезе 11, та така кардиоложката му откри хипофункцията. Друго, което кардиолог може да открие, е течност около сърцето - това може наистина да е следствие от вирус, но много пъти е от неоткрита или некоригирана хипофункция.

# 441
И синините, и лесното кървене при взимане на кръв, и обилните менструации са защото хипофункцията нарушава производството на тромбоцити.
Това за петите е интересно, моите в последните години са отвратителни, а преди това бяха меки като на бебе.

# 442
Брадикардията /ниския пулс/ си е симптом, даже е написан на първата страница при хипо, а ускорения е при хипер.  Майка ми така я насочиха да провери щитовидната, тя винаги е с пулс  48-52.

Но това с широкия кръг симптоми е субективно, не са задължителни неща при всеки с хипофункция!
Аз винаги съм била с нормален пулс, най-малко 70, петите ми са меки Simple Smile , никога не съм имала обилен цикъл и бързо ми спира кръвта като ми вземат кръв въпреки, че съм с голяма вена и все ми викат натискайте силно, но аз не го правя...само синини съм имала назад във времето и ЛЛ ми изписа тогава Рутаскорбин, не знам повлия ли нещо но изчезнаха.

Ходихме с хлапето на изследвания, доволна съм и след въвеждането на млечни са добре нещата при него. Е аз гледам да не яде по много и всеки ден, но ги консумира вече 3 месеца. Аз обаче дето се хвалех преди дни, че последния път инсулинът ми нисък...е сега е почти 8 Sad  трябва да се стягам с това хранене.

# 443
И моите пети винаги са били меки, но пулсът ми си беше слязъл под 60 и тогава даже се гордеех, че съм в много добра форма... Сега вече се повиши, разбира се, за което са допринесли не само хормоните, но и първият ковид, който изкарах 2020 година. Естествено, че всеки ще има различен набор от симптоми, просто има неща, на които ендокринолозите не обръщат внимание, но някой друг може да им обърне, а и не е лошо ние сами да си обръщаме внимание. Списъкът с възможни симптоми е много дълъг и кои ще имаме конкретно ние - това е строго индивидуално.

# 444
О те ендокринолозите на изследвания не обръщат внимание, какво остана на симптоми Simple Smile . Иначе тези от нас, които си обръщаме внимание си забелязваме сами по тялото кога сме задълбали хипото, всеки си има специфични симптоми които си е уловил във времето. При мен е умората до степен да не ми се става от леглото.
Имам позната с хипо и Хашимото, която дори и с лоши изследвания има  много енергия и е много дейна, което за мен е непонятно, защото по мои наблюдения в годините, най-честия симптом е умората и липса на енергия, но при нея явно не, което е супер.

# 445
За умората мисля, че влияе кортизолът - при нисък кортизол е нормално да има и умора, а при висок кортизол ще има енергия. Когато кортизолът е нисък, но адреналинът компенсира, това също дава енергия.

# 446
Да, може и от него да е. Последно време съм предимно с нисък кортизол, но преди години имах период в който бях с леко над граница, но не помня да съм имала повече енергия...то и витамини влияят и ЕГН-то и много други неща. Но при мен лично наистина умората е най-основния симптом, че съм се влошила

# 447
Аз поне до момента, да чукам на дърво, умора не съм усещала. При влошавания имам едно сънено усещане следобед, а ако изляза навън по някаква работа, сякаш всеки момент ще падна - това си мисля, че е от ниско кръвно и често вода с повечко сол помага. Но иначе умора, каквато и други описват, за толкова години не съм имала. Сигурно наистина зависи и от нивата на витамини и минерали, и от други неща.

Това не значи, че нямам други симптоми - имам, разбира се. Но е много индивидуално кой какви симптоми ще има.

# 448
Това е супер, на мен това ми е най-мъчителния симптом, цял живот всичко правя с усилие. Е като по-млада съм била една идея по-дейна и енергична, но след раждането вървя стремглаво надолу в този симптом.
Няма да забравя един лекар в някакво интервю като беше казал, че тези хора (с хипофункция) често ги смятат за лениви даже мързеливи.

# 449
И на мен умората и липсата на енергия са ми най-голяма мъка, още от дете.

Общи условия

Активация на акаунт