Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 874
  • 735
  •   1
Отговори
# 255
Моите резултати излязоха и са много интересни:
FT4 25 pmol/l  (11.90 - 21.60)
FT3 6.26 pmol/l (3.10 - 6.80)
Reverse T3 - 574 ng/dl (310 - 950) или 1289.78 pmol/l.

Според намеренето в нета - съотношението реверсивен Т3 към FT3 трябва да е между 10 и 20, а моето е 4,85.

Прилагам линк към калкулатора. https://www.optimaldx.com/calculators/free-t3-reverse-t3-ratio-calculator

От 7 февруари съм на 250 мкгр Еутирокс.

Да отбележа, че нямам никакви симптоми на хиперфункция, даже съм сънлива и пак все търся къде да полегна. Очите ми са сухи, имам мозъчна мъгла и се задъхвам лесно, макар и не чак толкова, колкото преди месеци.

Някакви идеи?

# 256
Acid,  много, много се радвам за теб! Наистина са чудесни новините!:heart:

Гърненце, за съжаление не мога да съм ти особено полезна, но от опит знам, че червата правят поразии на много нива.След като при теб е доказана диагнозата, мисля, че категорично и с основания можеш да отдадеш част от симптомите си на това.Спомням си, че миналата година споделяше за подобни симптоми и обсъждахме дългата опашка на вирусните инфекции...

Mibobo, какво имаш предвид, как да се изчерпва инсулин?Или аз нещо неправилно те разбирам.

Да ви споделя решението си за моя доста наднормен RT3.Смятам да започна и Т3 хормон, въпреки че стойностите ми на Т4 не да добри.Сигурно постъпвам безотговорно и глупаво, но се позовавам на статия на една лекарка/на която забравих името/ и няма на кого друг да разчитам за консултация.

Редактирам се, че сега виждам, че сме писали едновременно, Acid.
Ти мислиш ли, че това което преживя в болницата не се е отразило на RT3? Четох, че той също реагира на стрес и в твоя случай на интервенця.Просто си мисля...А симптомите, които споделяш може да са свързани с други неща, не непременно с ЩЖ.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 15:09 от gyga

# 257
gyga, при дълго продължаваща инсулинова резистентност, бета клетките на панкреаса се изчерпват и той вече не произвежда инсулин.
Аз също мисля да включа Т3 с този реверсивен. На моя глава ще го направя, но поне ще пробвам. Само се чудя дали да не намаля Еутирокса, че е малко наднормен.

# 258
Аз понеже съм отскоро с установена ИР и фокуса ми беше как да противодействам, та съм пропуснала инфото за дългосрочните последици... Благодаря!

С оглед на това, че идва лято и е допустимо с по-малка доза да се чувстваш добре, аз бих намалила, да.

# 259
...

Mibobo, какво имаш предвид, как да се изчерпва инсулин?Или аз нещо неправилно те разбирам.

Оф, неправилно съм го написала "изчерпва" имам в предвид да не би панкреаса да издава багажа и да произвежда по-малко и да се отива към диабет. Но в този случай трябва захарта да почне да се качва, но моята в случая не е.

Acid_Burn и според мен може да намалиш малко.

# 260
Изследвай вит.Д, желязо и феритин (заради косопада), както и инсулин... Това покачване на теглото е странно, често свързано с ИР Thinking

Вит. Д беше в дефицит и си взех спрей. Пия желязо, защото също беше ниско, заедно с хемоглобин и феритин.
Сега го видях, че на телефона е дребничко Simple Smile При ограничения в храненето, често е наред на гладно...  а тук е и съвсем ниско Thinking
Бих повторила. Но не с много ограничено хранене два дни и без тренировка 2-3 дни...

А и е важно къде се качват тези килограми, че мазнините тежат по-малко от мускулите, а тук става дума за тренировки 4 пъти седмично, да не би да се трупа мускулна маса?
Косопад има и при малко протеин в храната, да не би диетата да е веганска?
Разсъждавам просто за възможни причини...
Хапвам доста протеин, около 100 грама на ден гледам да поддържам, като само уикендите не успявам понякога, но пак се върти около 50-70. За съжаление не е мускулна маса, чисти мазнинки са си. В момента уж съм в дефицит, а нито кантарът, нито см мърдат, нито видимо имам някаква промяна.

# 261
mibobo, благодаря!

А защо просто не предположиш, че явно си уцелила баланса и затова инсулинът ти е в норма?

# 262
  • Sofia
Acid_Burn, чудесни новини! Пожелавам бързо да се справите със ситуацията и скоро всичко да е зад гърба ти! Flowers Hibiscus

Аз вчера бях на поредния ендокринолог - отново слушах за "само TSH ми трябва, като изследване, то всичко си показва", "няма нужда да се пускат Т4 и Т3" и т.н. избрани хитове, знаете ги всички какви са.
Иначе любезна докторка, изслушва, отговаря търпеливо, но.... Погледна ми възелчето, не е нарастнало и жлезата изглеждала много запазена, ок била.

Това, което мен ме озадачава и притеснява е това, че след вдигането на Акутирокса още малко след последното ми нелошо изследване, с цел още по-добре да са нещата, всъщност този път са ми по-лоши показателите:

Тези са с 3,5 мл:

А тези са след вдигане на 3,8 мл (за 45 дни дотук):

Пуснах и антитела този път, ТАТ е доста завишен, пак ще махна глутена за известно време, миналия път това го вкара в норма.

Не знам какво да мисля, съвсем се обърках вече Sad

# 263
Идвам с поредния пример, колко НЕ информативен може да е ТСХ.
Сега ги видях тези изследвания в една ФБ група , но този път чак аз останах учудена, защото не бях виждала при хипер да не отразява ситуацията

# 264
Много ми е интересно дали на някой лекар ще му просветне, че пациентът е с хиперфункция при тези резултати или пак ще се гледа само TSH?

# 265
Едва ли. Единици.
Чета на Уенц книгата. 8 години ендокринолози са и замитали проблема под масата, точно защото не са били особено кадърни.

# 266
Едва ли. Единици.
Чета на Уенц книгата. 8 години ендокринолози са и замитали проблема под масата, точно защото не са били особено кадърни.
Сещам се за един епизод на The Good Doctor, в който една жена няколко години беше обикаляла по лекари и накрая се оказа с някакъв гинекологичен проблем. Обсъждаше се как медицината е фокусирана върху мъжете и априори изключва жените.
Моля, скритият текст да не се чете от гнусливи хора!
Скрит текст:
Едва преди няколко години дамските превръзки са тествани с истинска кръв за определяне на попивателната им способност. Дотогава са тествани със слюнка. СЛЮНКА, по дяволите!

Редактирам си коментара - жената от въпросния епизод се оказа с Паркинсон, а нейният гинеколог ѝ е обяснявал, че всичко е от менопаузата.

П.П. Последно по моята сага - обадиха се от болницата, викат ме на контролна ендоскопия през май, тогава ще се опитат да го махнат. Докторът, който говори с мен в сряда, ме успокои, че щом е доброкачествено - ще се махне и няма от какво да се притеснявам. Аз, понеже съм се поучила от горчивия си опит февруари, ще си платя за самостоятелна стая, защото нямам сили и нерви за още някоя простакеса, с която да ми се налага да пребивавам.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 13:15 от Acid_Burn

# 267
Здравейте,момичета!
Случайно попаднах на вас и моля някой да погледне резултатите на дъщеря ми,защото честно казано се притесних докато ви четях (успях да изчета само последната тема). Накратко, дъщеря ми е с липсващ цикъл - последно й дойде в края на октомври. След последния преглед гинеколожката я прати за изследване на хормони, а аз реших да пусна и щитовидна жлеза. Но не съм знаела, че трябва да включа ТАТ и МАТ. Според гинеколожката ми всичко било наред и да чакаме. Липсата на цикъл го отдава на стреса на организма от смяна на хранителния режим на дъщеря ми. От година не консумира глутен и въобще не яде тестени неща (дори и такива с безглутенови брашна),също сладки неща от магазина - торти,вафли и подобни боклуци.Доста отслабна, но твърди, че се чувства добре и отказва да се връща към стария начин на хранене. Преди имаше чести болки в червата, подуване,газове,дискомфорт. Извинявам се за дългия пост, но според мен тези неща са важни и искам да ги споделя. Относно резултатите, на мен ми се сториха леко притеснителни и затова реших да потърся информация в нета. Така попаднах на вас и ще бъда благодарна за съвет. Благодаря предварително за отделеното време да ме изчетете Hug

# 268
DARI_76, за съжаление, дъщеря ти е с хипофункция. Има ли симптоми? Недоумявам как лекар може да види гранично FT4 и откровено ниско FT3 и да твърди, че няма проблем? Пуснете и антителата, за да видите дали няма Хашимото, но категорично трябва хормон. Дали ще търсите лекар, който да изпише, или ще дозирате сами, както правим много хора тук - решението е Ваше. Бих Ви посъветвала да изследвате и вит. Д, Б12, желязо, кръвна захари и инсулин на гладно, защото може да е и с инсулинова резистентност.

Тези резултати са блестящ пример, колко надежден показател е TSH - перфектно TSH при откровена хипофункция.

# 269
Acid_Burn, дъщеря ми от пубертета е страшно крива и заядлива, но в последните няколко месеца не се трае. Отдавах го на липсата на цикъл и разбъркани хормони. За други симптоми не се сещам, единствено умора, но си го обяснявах с намаленото количество калории и късното лягане вечер - обикновено към 11-11,30. А сутрин става в 5,30.
Ще пуснем и другите изследвания. Въпросът е къде да я заведа после,аз съм от Бургас. Прочетох, че сте писали д-р Димитрова. Дали има други бургазлии в темата, които да препоръчат добър ендокринолог?

Общи условия

Активация на акаунт