Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 869
  • 735
  •   1
Отговори
# 270
Тези доктори в първия пост са писани много отдавна и аз във всяка тема ги пренасям, но колко са актуални не знам.

Иначе както са казали преди мен, хипофункция си е отвсякъде, но и задължително проверка на витамини.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 18:46 от mibobo

# 271
Като бях в пубертета бях ужасна. Крещях, хвърлях, удрях врати. Докато не почнах да се лекувам ме дразнеше всичко.
След като нормализирах хормоните, се чувствам отлично. Не се дразня от най-малкото нещо вече.

# 272
  • Sofia
За Бургас чета добри отзиви за Милка Градева.АГ разбираща от щитовидна жлеза  Simple Smile

# 273
Свалянето на килограми е най-вероятната причина за изчезването на цикъла, а липсата на въглехидрати - крещящ пример за изпадане в хипофункция (особено в периода на активен растеж и хормонален бум). Изследването за ИР вероятно ще е фалшиво предвид рестрикцията на въглехидрати. Намерете детски ендокринолог, а не такъв за възрастни. Ако трябва, отидете до София или направете консултация по мейл. За момента няма смисъл от АГ. Този режим на спане/бодърстване ще изтощи надбъбречната жлеза. Да не се е вманиачила в режими и ниски кг? С тези стойности на щитовидните метаболизмът е напълно блокиран. Повлияйте й да промени диетата. В тази възраст всичко е спешно.

# 274
Не,не е от вманиачване. Тя винаги си е била с нормални кг. Преди 4-5 години при нея започнаха едни кризи със силни болки в корема и червата. Правихме много изследвания и посетихме доста гастроентеролози. Всички казваха, че не виждат нещо притеснително и че най-вероятно става въпрос за раздразнено дебело черво. Отдаваха го на напрежение, стрес, даже ни пращаха на психолог. Не че и там не ходихме, но не попаднахме на подходящ и даже повече ни обърка,отколкото ни беше в помощ. Тогава дъщеря ми намери статия на момиче, което имало подобни на нейните оплаквания и беше спряло глутена и сладките храни и твърдеше, че се чувства добре. Дъщеря ми реши да пробва и след като при нея изчезнаха болките, тя реши да продължи да се храни по този начин. Не че съвсем е отказала сладкото - яде мед, черен шоколад, плодове,позволява си шоколадови бонбони от време на време. Но отказва хляб, въпреки че аз бях изкупила де що имаше безглутенови брашна и непрекъснато месех някакви питки в къщи. Дъщеря ми след 2 месеца ще навърши 18, така че се надявам да не се налага да търся детски ендокринолог. Намерих добри отзиви за д-р Мекенян. Относно д-р Градева, за съжаление тя се пенсионира. Ходех при нея още от тийнейджърските ми години, страхотна жена!

# 275
Какви килограми поддържа и имате ли представа колко калории приема на ден? Да не яде глутен и пакетирани боклуци не е чак толкова лошо, щом явно приема въглехидрати с плодове и зеленчуци. Яде ли картофи, ориз? Желязото изследвано ли е? Аз също страдам от болки в корема, подуване и дискомфорт позволя ли си да хапна нещо тестено, било то с глутен или без.

# 276
Бе колко хора не ядат глутен, а не им спира цикъла!

# 277
Спирането на цикъла може да е от нещо друго, а не непременно от недохранване.

# 278
От детски ендокринолог ще получите внимание и обстоен преглед, които при такъв за възрастни никога няма да се случат.

# 279
Дъщеря ми твърди, че приема по 1500 калории дневно. Както казах, много ми е трудна комуникацията с нея, особено за храна. Готви си сама, отказва да яде това, което ние с баща й приготвяме. Яде основно  риба,кюфтета,пиле,картофи,ориз, яйца,риба тон,зеленчуци и плодове. Вместо хляб яде оризови крекери, не знам как се казват точно. И много кефир и извара.+ Протеин на прах, от който си прави мъфини с боровинки и шоколадови капки. Според мен е отслабнала около 4-5 кг за последните 2 години, според нея си е на същите кг. Не искам да обсебвам повече темата. Ще пуснем всички необходими изследвания и ще се консултираме с ендокринолог.  Благодаря за съветите!

# 280
  • София
Dari76, това все едно аз съм го писала за моята дъщеря на 16, с тази разлика, че нямаше болки в корема, но редуцира въглехидратите, хляб спря да яде, глутен намали, захар изобщо и наблегна на  яки тренировки. Хранеше се по същия начин, но без много месо. Не можехме да й насмогнем на яйца. Не бих казала, че отслабна (не е било това целта). Изследванията бяха същите като вашите, цикълът изчезна.
Ние пускахме и много други изследвания, които се оказаха повече от добри и детската ендокриноложка каза да промени храненето, както е написала и bongo.
Детски гинеколог и изписа дуфастон за два месеца, за да предизвика МЦ. Още след два месеца имаше леко покачване на ФТ4 и ФТ3, цикъл се появи два пъти спонтанно (вярно през доста различни интервали. Сега предстои отново да пускаме хормони, за да видим каква в равносметката. ЩЖ изглежда нормално на ехограф.

# 281
Да, то и от изследванията се вижда, че набляга на протеините. Уреята е висока - бъбреците са натоварени. Ако можете да й повлияете поне протеина на прах да спре. Имам ги 2 моми вкъщи - на 15 и 19 г, знам за какво иде реч. 15-годишната е на инсулин и знам как се крепи редовен цикъл с хранителен режим. Но, Слава Богу, слуша много какво й говоря.

# 282
Съгласна за детския ендокринолог. Хубави, обстойно прегледи, диалог, обяснения за храненето, за начина на живот. С обикновен ендокринолог не ми се е случвало

# 283
Яде основно  риба,кюфтета,пиле,картофи,ориз, яйца,риба тон,зеленчуци и плодове. Вместо хляб яде оризови крекери, не знам как се казват точно. И много кефир и извара.+ Протеин на прах, от който си прави мъфини с боровинки и шоколадови капки.

На мен всичко изброено ми звучи страхотно! Браво че на толкова млада възраст заляга над здравословното хранене, че и на всичкото отгоре, има търпението да си готви. Simple Smile
Сега, в допълнение към съветите на останалите, ще отбележа какво на мен ми направи впечатление в изследванията - без да съм спец по половите хормони, ми се струва, че LH и FSH са завишени, като за толкова младо момичета - на практика, почти дете.
Тези хормони са пряко свързани с фертилността / репродуктивните способности. Аз лично бих пуснала Антимюлеров хормон и Inhibin B и после, с резултатите, на консултация при някой репродуктивен специалист.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 23:01 от Гърне без похлупак

# 284
Не можехме да й насмогнем на яйца.
Същата работа и при нас.Добре поне, че послуша козметичката си да ги намали. Вече до там стигнах, че да моля някой друг да й налее акъл,защото мен отказва да ме слуша. Не че после не ми крещи как съм я коментирала пред други хора Head Band направо вече ми иде да се гръмна. Протеина го спря засега, от десетина дни. Skiorche, някъде четох, че Утрогестан-а го препоръчват пред Дуфастона заради страничните ефекти на последния.Вие колко месеца ще го пиете след като вече е дошъл цикъла?Нашата гинеколожка каза, че в краен случай ще изпише хормони, но иска още малко да изчака.

Общи условия

Активация на акаунт