Безсмислена работа и какво е bullshit job

• 3 875
  • 83
  •   1
Отговори
# 45
За безсмилени професии не знам, но има адски много хора, които имат супер ниска производителност. Вършат сумати време нещо, което отнема много по-малко време.

# 46
не знам дали помните или дори някои изобщо знаят какво е дискета, но те крашваха, много се бавеха и не ставаха за директна работа, а само еднократно да се записва.

неверни неща пишеш. дискетите се презаписваха.

Не, нямах предвид че еднократно. Представи си пишеш на WORD да речем и файлът не е на твърдия диск на компютъра, а на дискетата. И като му дадеш save или тръгне Autosave-a и започва едно чегъртане, бавене, забиваше целия компютър. Затова аз го свалях на компютъра, работех си и наведнъж го записвах после на дискетата, от компютъра.

# 47
За безсмилени професии не знам, но има адски много хора, които имат супер ниска производителност. Вършат сумати време нещо, което отнема много по-малко време.
За това явление съм с много смесени чувства. Около такива хора обикновено има други с твърде висока производителност, а над двете групи седи един мениджър, който наказва продуктивните с още работа, а за непродуктивните или не разбира, или си заравя главата в пясъка. Бих била от непродуктивните, но не мога да падна под определено ниво, а явно и то е височко. Не ми е готино.

# 48
Нарциса, подсети ме за един случай. Имахме одит по качество. Идва одитора, строява ни в две редици и пита една колежка, със скромните 7 год. стаж във фирмата, какво работи. Е тя не можа да му отговори и след кратка тишина каза само "попълвам една справка".

# 49
Аз подкрепям мнението за инфлуенсърите във вида им тук в България. Сигурно са малцина, тези, които наистина повлияват на някого. За съжаление, са толкова много и повечето 'инфлуенсъри' са съдържанието, което правят е без добавена стойност.

Но! За мен и брокерите влизат в категорията отбий номер професия. Не носят никаква отговорност, не правят нищо, което не можеш сам да свършиш и накрая ти се налага да си наемеш адвокат, за да не те изпързалят Simple Smile Доколкото съм чувала в другите страни има изисквания за професията, има сертификат и имат съответните права и задължения (можеш да разчиташ на коректност).

Друго, което ми хрумва са половината от състава на ВиК Варна. Колкото ремонта съм наблюдавала - двама бачкат, всички останали цъкат с език отстрани ахахах Grinning

# 50
Безсмислена работа е осемчасовата работа. Без значение каква е. Твърде много са осем часа. От ЕС искаха да намалят работния ден на шест часа,но явно е било лъжливо предложение,като това за смяната на часовото време...

# 51
За това явление съм с много смесени чувства. Около такива хора обикновено има други с твърде висока производителност, а над двете групи седи един мениджър, който наказва продуктивните с още работа, а за непродуктивните или не разбира, или си заравя главата в пясъка. Бих била от непродуктивните, но не мога да падна под определено ниво, а явно и то е височко. Не ми е готино.

Същият проблем имам и аз. Но слава богу, не ме товарят с много допълнителни неща.

Но наистина има хора, които са твърде бавни. Като студентка работех в дрогерия - един ден отивам на работа, шефката беше подпалила, защото колежката за шест часа подредила по планограма само един стелаж с продукти, чиято широчина е един метър. Заех се и до края на смяната си подредих три пъти повече. Е, не получих медал, но ако трябваше да се разчита на другата колежка, тя щеше да ги реди една седмица.

На сегашната ми работа виждам, че по съседните фирми има доста хора с декоративна функция. Като ленивеца от "Зоотрополис" са. Докато отговорят на няколко мейла, хоп, работният ден приключил.

# 52
  • пустинята Гоби
Работила съм в държавната администрация, така че добре знам - безсмислена работа има, при това много добре платена, с бол отпуски и други привилегии. Не само това, десетки хиляди хора я работят, а други милиони им плащат. И не си представяйте някой в НАП или КАТ, който се спуква да обслужва хора, говоря за топли местенца, където си седиш на бюрцето и човек не виждаш.

Не мога да си представя безсмислена работа в частна фирма. Скучна - да, недобре свършена - да, ама във формата, за която говоря по-горе - абсурд.

# 53
Книгата е доста известна на запад и абсолютно вярна с реалността. Работил съм по проекти в много европейски частни фирми. Големи организации, над 10000 човека. Ами безсмислени позиции бол. Почти във всеки екип намирам по 10-20% по т дейностите да са излишни. Пример - един отдел "Репортинг" произвеждаше 150 репортинга/справки на месец за ползване в други отдели. Получаваха коментари за около 30 справки. Тоест, никой не четеше останалите, следователно решихме да не ги произвеждат повече. Оплакаха се 2-3 човека, че им липсвал репортинга Grinning Друг пример: Мениджър на 3 екипа, всеки екип си има мениджър - човека от сутрин до вечер в срещи, винаги само като слушател, никъде никакво решение не взема. Топ мениджърите никога не го питаха въпроси, а директно пишеха на подупечните му мениджъри, които бяха добри експерти. Е, така стана, че въпросният мъж напусна, препоръчах да не му слагат заместник и бяха прав - никой не го беше търсил след заминаването му, та позицията беше закрита след няколко месеца.

Все пак ще уточня, че понякога не е един и същи човек да прави 100% ненужни неща, често все пак има 10-20% смислено

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 01:47 от Georgio1234

# 54

На сегашната ми работа виждам, че по съседните фирми има доста хора с декоративна функция.

Харесва ми израза, ще го ползвам. Обогати ми речника Simple Smile. Като цветенца в саксийка, или красива статуетка, но хора.

# 55
Нарциса, подсети ме за един случай. Имахме одит по качество. Идва одитора, строява ни в две редици и пита една колежка, със скромните 7 год. стаж във фирмата, какво работи. Е тя не можа да му отговори и след кратка тишина каза само "попълвам една справка".
От 700 реда. Всяка седмица  Satisfied На шефа му трябва....

# 56
Оооо не, не.
И аз съм я попълвала (когато отсъстваше), макс 10-15 реда на ден, на 12 колони. Около час макс./ден може да отнеме.

От 700 реда. Всяка седмица  Satisfied На шефа му трябва....

# 57
На една от работите ми преди години, трябваше да описваме какво сме работили и по колко време Simple Smile Беше голям смях. Ако искаш да си тръгнеш по-рано, идваш по-рано, и описваш какво си работил, като си дошъл Scream После: моля да ми разрешите! Писмено.

# 58
На една от работите ми преди години, трябваше да описваме какво сме работили и по колко време Simple Smile Беше голям смях. Ако искаш да си тръгнеш по-рано, идваш по-рано, и описваш какво си работил, като си дошъл Scream После: моля да ми разрешите! Писмено.

И аз така съм писал "работни карти" май им казваха в една фирма, ама преди 25 години. Пълна глупост. Някакъв заводски СОЦ остатък. И какво значение има какво си правил, чете го шефа и какво? Ако има нужда от теб след 1-2 месеца от теб ще те остави, ако не си писал нищо последната седмица. Сега като гледам, как работодателите се молят на някой по-свестен служител да остане пък дори и за ден на месец да направи нещо качествено. Лошото е, че всеки по - свестен отдавна не е на договор и всички искат да си направят и имат "нещо свое". Преди се прескачаха и "още 10 такива като теб чакат на портала да ги назнача". Свършиха бейбибумърите треперещи за местенцето си. Много им се радвам на Z -товете как побъркват работодателите. Скоро говорих с един приятел от 20 год. има фирма,  голяма и има големи договори с най известните марки в БГ няма значение какво прави. Да кажем преди имаше 50 работника за на терен. Сега има 3-ма официално назначени служителя вкл. той за в офис-а, а реално повечето от тези 50 работника, са му нещо като подизпълнители. Верно, плаща им 3 пъти повече, но хем така си се чувстват значими, хем знаят, че колкото по - бързо си свършат работата и качествено, толкова по - бързо ще си вземат парите. Ама не навсякъде става така, особено при работа с клиенти, държавна администрация и т.н.

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 08:44 от Seiko7075

# 59
Разбира се, че има работни места, на които нищо не се върши - отговарям на коментара, който твърди, че книгата абсолютно отговаря на реалността.
Работила съм в аутсорсинг компания, в която на няколко екипа слагаха по един пийпъл мениджър а.к.а. пъдар, който просто се мотаеше по цял ден, при положение че отделните екипи си водеха цялата комуникация с чуждата страна напълно самостоятелно.
Продължавам да твърдя обаче, че е крайно нередно да се твърди, че има конкретни позиции, които са булшит джоб, просто няма как да знаеш какво върши един асистент в една или друга фирма - задълженията може да са най-разнообразни. А има и такива позиции, при които натоварването варира.
По мои наблюдения всичко си зависи от човека - съвестният човек, който работи с желание, няма и да се задържи дълго на работа, в която нищо не върши по цял ден, защото ще му липсва стимул. Както и някой по-горе беше написал, че предпочита да е скатавка, ама не му се удава. Познато чувство.
Имала съм колеги, които я им дойде една задачка на ден, я не, и през останалото време по цял ден ги няма и бичат хоум офис на макс. Аз ако нямам работа или ми свършат текущите задачи, просто си намирам нещо друго, което може да се свърши. Супер е немотивиращо обаче за мен, и полагам усилия да не се престаравам - никой не печели от това. Реално погледнато обаче за всеки е най-добре да си гледа в своята паничка. От друга страна така се задава култура и организация на работа и рано или късно повлича всички.
Иначе да - осемчасов ден е непосилен. Ако някой работи ефективно осем часа,  рано или късно ще бърнаутне и пак ще стане в тежест, или просто няма да е толкова продуктивен, особено за творческа работа не става. Ако попълваш някакви данни, може и да стане. Да ме извини, ако има тука някъде някой суперчовек.

Общи условия

Активация на акаунт