Кога бихте се свързали със социалните?

• 5 149
  • 131
  •   1
Отговори
# 75
има телефони - 112; 116 111 (национална телефонна линия за деца) - каквото постъпи при тях отива в ОЗД
има отдели за закрила на детето - отиваш там и казваш какво те притеснява

# 76
Няма какво да се отлага,след намесата жената ще се позамисли,че нещата не могат да продължат така

# 77
Ако трябва да сме напълно честни, някои майки на малки деца могат да бъдат много дразнещи, наистина.
Но в случая не става дума за просто дразнене, а вероятно за дете в риск.

# 78
Така е, аз самата съм прилично дразнеща майка по собствена преценка, обаче ако детето е в риск, защо не се подава сигнал, а се пуска тема за проучване на обществените нагласи?

Последна редакция: нд, 23 фев 2025, 12:47 от Melusine

# 79
Защото се чуди, защото не е сигурна за последствията и последно защото има право да пусне тема.

# 80
Малките деца също са супер дразнещи, особено ако не са твои, а са само съседи. Изобщо цялото семейство с малки деца е една ходеща лудница.

# 81
Аз не бих подала сигнал, защото не вярвам в ефективността на въпросната институция. Имам приятелка, която е педагог и е наистина прекрасен човек и майка, но в един момент на бившия й свекър нещо му се беше накривила шапката и беше подал сигнал, че тя не може да се грижи добре за детето и че условията в дома й са лоши(излишно е да споменавам, че това е пълна лъжа). Е, разкостиха я жената, то не бяха посещения в дома й, то не я привикваха на някакви срещи, половин година я занимаваха с простотии, докато се "установи", че детето не е в риск. В същото време съм запозната със семейство, в което бащата е безработен алкохолик и комарджия, който редовно пребива родителите си, жена си и детето си, замерва ги с каквото намери и удря с каквото му е под ръка. Почти всички мебели и посуда е продал, за да има пари за алкохол и живеят почти на голи стени. С години нямат ток, защото не могат да го плащат. Детето, което е на около 12 вече е със сериозно разклатена психика и за най-лесно го водят на психиатър, който изписва силни успокоителни. Когато имат скандали вкъщи, детето бяга и се крие НА ГРОБИЩАТА. Да, на гробищата, свива се до някоя плоча и си седи на тишина. Многократно съседи подават сигнали при социалните, те идват на проверка в дома им и установяват, че всичко е наред.
Та, моето мнение е, че служителите в тази институция симулират дейност, там където им е удобно и където знаят, че няма да имат проблеми. А там, където се срещат с по-агресивни и посредствени хора си за товарят очите и просто не се занимават.

# 82
И аз съм от дразнещите майки ,но и с дразнещо дете!
Синът ми е на 6 и сме ходеща врява. Аз му казвам нещо ,той не слуша,крещим,разправяме се ...направо сме ужас

# 83
Когато голямата ми дъщеря беше бебе, на площадката започнаха да идват двойка клошари. Бебето им се возеше върху количката за боклук, миришеше от далеч, беше много мръсно. Идваха примерно веднъж -два пъти на седмица. Като поотрасна зъбките му бяха черни, майка му видимо беше с психично заболяване и забременя отново преди детето да навърши 2. На 30+ градуса вадеха мърляво шише от боклука вече пълно с мляко. Пуснахме сигнали до кметство, социални, да се помогне някак. Нищо не се случваше. Все така децата се возеха на боклука, мръсни, само дето вече не спираха на площадката, само ги виждахме как минават и ровят в казаните.
Такива случаи са за сигнал. Не че някой някъде му се сторило, че майката май вика на децата си или пък те реват като заклани. Хора, които са в контакт с децата като учители, роднини в близък контакт могат да видят ако има проблем. Не съседката, видяла детето един път да реве. Защото да подадеш сигнал май му се прилага по-скоро наказателен характер, вместо да е помощ.

# 84
  • Melmak
Радева, ако съседката я пребият, пак ли не мога да подам сигнал? Понеже не съм роднина…

Детето не посещава ясла. Седи си с майка си.

Аз не казвам, че ми се струва, а че чувам обиди, крясъци и псувни по адрес на детето.

Иначе дали има смисъл - не знам. Ясно е, че случаи като описания от теб са за социални, полиция и какво ли не! Но колебанието в мен е да не разкарвам институциите напразно, защото няма да им пука и ефектът ще е нулев като видят привидно нормален дом и дете, което не скита босо и голо.

# 85
Всеки може да подаде сигнал, въпросът е има ли надежден филтър, за да не се превръща сигнала в нож с две остриета. Много хора биха го ползвали за оръжие.

# 86
  • София
Филтърът не е проблем на подаващия сигнал. Важното е да се реагира, когато има насилие върху дете.

# 87
Доста теми е имало тук за хора, които искат да пускат сигнал, защото съседското дете ги дразни. Това ме плаши мен, как се сменя нюанса. Иначе за явно насилие не мисля че има дебат. Обаче скритото може да му види признаците някой, който има чест контакт с детето.
Иначе моето мнение е, че няма механизми и добра законова уредба, за да де защитят жертвите. Дано греша.

# 88
  • София
Говоря за тази тема, двегодишното дете от нея и това насилие срещу него:

... крещи ама с пълна сила с обиди от рода на идиотче, изродче, разкарай се от там, марш веднага,
Ужасни обиди и псувни от нейна страна към детето.
реакцията на майката е “ще те пребия бееее, това ли искаш???” “Махай се от там, мама ти стара” и всякакви подобни.

# 89
По-добре неоснователен сигнал, отколкото неглижиране на тормозено дете.

Общи условия

Активация на акаунт