СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 -Тема 6 - Баба Марта мартенички върже, седмокласник домашни пише бърже!

• 31 677
  • 736
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Тези ученици,  които изберат за 2 профил  НЕ, ще могат.

# 301
На мен не ми е логично да изберат език. До този момент или ще го знаят на високо ниво или няма да искат изобщо да го учат си мисля.

# 302
  • София
На мен не ми е логично да изберат език. До този момент или ще го знаят на високо ниво или няма да искат изобщо да го учат си мисля.

Ако то ще е условието да се явят на ДСД2, много е вероятно да го изберат. Но пак не ми стана ясно как ще го изучават в 8 и 9 клас - пише немски интензивно, но дали ще е като с тези, които записват като първи профил...Ако вече е решено първи и втори профил да са: Мат/Физика или История/География не почват ли интензивно да учат тези профили още от 8 клас съответно няма да има достатъчно часове за немски...Ако не го учат интензивно 8-9 клас, то и да го изберат като 3-ти профил в края на 10, нямат никакъв шанс да ги допуснат до изпита...и сега една част от децата не успяват при интензивно учене от 8-ми клас....
Доста неясноти според мен има вече за тези 2 паралелки.

# 303
  • София
В първи гимназиален етап часовете по ИУЧ и на четирите паралелки ще се дават на 1 и 2 чужд език. Няма никаква промяна.

# 304
Добре де, тази статистика каква работа ви върши? За мен полезната статистика е да знам колко деца има пред моето. Иначе това с максимален резултат как работи?
Когато моето дете беше 7 клас, точно с тази статистика успяхме да сме наясно къде би влязал. Е разбира се с още няколко деца ги смятахме.
При дадената статистика.
Ако моето дете има 90 точки по математика и са се явили 455 деца със среден резултат 72 точки.
Значи половината са под 72 точки.
Махаме 227 деца и останалите 227 са с резултат между 72 и 99 точки.
Ако вземем най-лошият вариант относно процентното съотношение. Значи 40 деца са след моето с резултат от 90 точки. Остават 187 преди моето.
От сайта на Дидева и статистиката от резултатите от НВО за 187 момчета се вижда че точките са 98.
Според бала от предишната година виждам в кои училища би влязло детето с този резултат.

Та статистиката си добра, стига да има кой да се занимава с нея Wink

# 305
  • София
Ganis, за съжаление това е ранно профилиранe и е добре да се подходи внимателно ...
Така написано избор в 11 и 12 клас няма, т.е. това което е в 8ми ще е до края. Малко деца ще изберат различно от език/езици, за друг избор в училището профилите вървят в двойки и  може да стане още по-сложно.
Едва ли при профил История+География ще могат да изберат Философия+Математика (Философията е в двойка с История, а Математиката с Физика или ИТ)
Друг въпрос: Какъв ще е вторият език за тези паралелки? защото какъвто са учили в 9 клас, това ще могат да избера като 4ти профилиращ.
Също съм на мнение, че Географията си подхожда повече с Математика (а Историята с Философия или БЕЛ ПП)

Минала съм през избора на ранно профилиране. Дадох всичко от себе си детето ми да има шанс за него, след това да го разубедя, а по време на обучението да не намрази избора си.
В този случай около 1/3 от съучениците смениха рязко посоката, а бяха и с допълнителен изпит, целенасочен избор, не само според точките от НВО.

Е, това не променя и факта, че в края на 10ти клас пак може да са раздвоени Joy

# 306
  • София

Ако вече е решено първи и втори профил да са: Мат/Физика или История/География не почват ли интензивно да учат тези профили още от 8 клас съответно няма да има достатъчно часове за немски..
Не, няма такова нещо. Профилите се изучават във втори гимназиален етап. В първи няма профили, а камо ли да се изучават и интензивно. До 11-ти клас всички учат ООП, като разликите в учебните планове са само в зависимост от това, дали езикът се учи Интензивно или не. По проекта за план-прием /а и Ганис потвърди/ всички паралелки в 73-то ще изучават немски интензивно. Т.е. няма да има никаква разлика между паралелките по отношение изучаване на езиците. Разликата може да дойде едва във втори гимназиален етап, в случай че дете от двете неезикови паралелки избeре други профили, вместо езиците.

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 19:30 от sanaka

# 307
Относно този математически профил в 73-то - да разбирам ли, че профилирането е в 11 и 12 клас? Колко математика ще учат от 8 до 10 клас? Математиката се учи всеки ден и се упражнява всеки ден. Езикът може да се научи и на курс. Аз съм живият пример още повече че го учих на 30 плюс, колкото и да беше трудно, имам доста прилично ниво на владеене.

# 308
  • София
Навсякъде профилирането е в 11-ти и 12-ти клас. Часовете математика ООП са еднакви за всички, включително в МГ. Повечето часове математика в МГ идват от използването на часовете ИУЧ и ФУЧ. В СМГ ги използват изцяло и предимно за математика. В други училища ги използват за друго или изобщо не използват часовете фуч.

# 309
В темата за 73-то пишеше, че ФУЧ и ИУЧ ще са за език в тази паралелка в 8-10 клас.

# 310
  • ту тук, ту там
Да, и мен ме вълнуват същите въпроси - тази паралелка математика в 73-то “истинска” математическа паралелка ли е всъщност, или си е езикова с профил математика в 11 и 12 клас? Броят часове по математика повече ли са от редовните езикови паралелки? Съжалявам, че повтарям въпросите, но изобщо не ми стана ясно. Може би като излезе тазгодишния справочник, ще бъде по-ясно. 😌
Аз съм учител по математика в 73.СУ.
Двете паралелки ще запазят интензивно изучаване на НЕ и втори чужд език. Профилирането става в 11 и 12 клас и за тях първи и втори профил ще са съответно за едната паралелка История и География,  а за другата - Математика и Физика.  Като 3 и 4 профил учениците могат да избират НЕ  и втори чужд език. Няма да бъдат ощетени, относно часовете по език.

Оттук ми е объркването - нали 1 и 2 профил са чуждите езици, значи Мат и физика се явяват вече 3 и 4 (след 10 клас). Как тогава  ще избират 3 и 4 профил НЕ и втори ЧЕ?

# 311
Мат и Физика ще са 1 и 2 ри профил, езици мпгат да се запишат като трети и четвърти или пък нещо друго да се избере. 8-10 клас са си езикови

# 312
Моля припомнете ми справочника за кандидатстване, кога излиза?
Пращах детето на пробен по БЕЛ и математика в СМГ присъствено. Резултата по математика е плачевен, предполага и по БЕЛ няма да е нещо по различно.

# 313
Ако е удобно, споделете тестовете, че има деца, които със сигурност са искали, но поради някаква причина не съ успели да се явят. Ние вече преживях ме това напрежение миналата година. Внукът ми е доволен от 18 училище.

# 314

Общи условия

Активация на акаунт