СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 -Тема 6 - Баба Марта мартенички върже, седмокласник домашни пише бърже!

• 31 693
  • 736
  •   1
Отговори
# 285
Оставям тук една половин новина(защото без абонамент не я чета цялата)
https://www.dnevnik.bg/obrazovanie/2025/03/07/4753195_ideiata_pr … fBwDlusKupxFt4Oeg

# 286
  • София
Оставям тук една половин новина(защото без абонамент не я чета цялата)
https://www.dnevnik.bg/obrazovanie/2025/03/07/4753195_ideiata_pr … fBwDlusKupxFt4Oeg
Значи между “ идеята да стане факт до есента” и “ да го гласуват до есента” има разлика. Дори и да гласуват такава промяна едва ли ще се прилага за 25-26 уч. година. Обикновено има период, през който се въвежда промяната. Но какво ли не сме виждали от нашите законотворци.
Дъщеря ми така или иначе не я касае

# 287
  • София
Каквато и да е подобна промяна няма как да стане от следващата учебна година Simple Smile Мен ако питате изобщо няма да стане факт точно тази промяна. Въпреки, че баш тоя минитър сътвори непремислените реформи през 2016-та.

# 288
  • София
И аз мисля, че няма да стане реалност. Пък ако случайно вземе, че се го гласуват,приемат и т.н. трябва да е най-рано от новите петокласници. Те сега много от децата, които се готвят за СМГ и НПМГ започват най-късно от втори клас подготовката. Съвсем ще изперкат малките душици. Есента се смях, че easymath организират курс за предучилищна състезателна математика, но явно ще е все по-масово, ако влезе подобно нещо в сила.

# 289
  • София
РУО-София качи проекта за държавен план-прием https://ruo-sofia-grad.com/wp-content/uploads/2025/03/Proekt_DPP … B%D0%BD%D0%B0.pdf

# 290
  • София
Санака, ти от години следиш, има ли намаление в паралелките на профилираните гимназии, гледа ли вече?

# 291
  • София
Не съм го гледала още в подробности. На първо четене няма промяна в паралелките в езиковите гимназии. Забелязах нова математическа паралелка в 18-то, за сметка на премахната такава в 127-мо. Не видях професионални паралелки и в 22-ро, 35-то, 31-во, 32-ро, 18-то, 127-мо, така че ако има съкратени профилирани паралелки за сметка на професионални, не са в по-предпочитаните училища.
ПП. И в 125-то вече няма математическа паралелка.

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 16:41 от sanaka

# 292
В 73 то има математическа паралелка с немски, което изглежда добре.

# 293
  • София
Нещо не ми харесва този план. Няма ги критериите за прием, няма ги вторите езици...

# 294
  • София
Да, проектът обикновено е постен откъм информация. Но на база предходния план-прием горе-долу може да се ориентира човек.

# 295
  • София
В 73 то има математическа паралелка с немски, което изглежда добре.
+ обществени науки.
Бройката на паралелките се запазва, но вместо 4 езикови, остават 2 езикови, 1 математическа и 1 обществени науки.

# 296
  • София
Аз съм учител по математика в 73.СУ.
Двете паралелки ще запазят интензивно изучаване на НЕ и втори чужд език. Профилирането става в 11 и 12 клас и за тях първи и втори профил ще са съответно за едната паралелка История и География,  а за другата - Математика и Физика.  Като 3 и 4 профил учениците могат да избират НЕ  и втори чужд език. Няма да бъдат ощетени, относно часовете по език.

# 297
  • София
Аз съм учител по математика в 73.СУ.
Двете паралелки ще запазят интензивно изучаване на НЕ и втори чужд език. Профилирането става в 11 и 12 клас и за тях първи и втори профил ще са съответно за едната паралелка История и География,  а за другата - Математика и Физика.  Като 3 и 4 профил учениците могат да избират НЕ  и втори чужд език. Няма да бъдат ощетени, относно часовете по език.
Ganis, за да съм наясно: т.е. 8 и 9 клас какво се случва с немския за тези две паралелки, изучават го като другите две интензивно или? А ще бъдат ли допуснати до DSD2 изпита, като другите две? Защото интезивността на 3 и 4 профил се засилва едва в 11-12 клас. Затова нещо се обърках...И да разбирам ли, че ако са в тези паралелки няма да могат в края на 10 клас да изберат друг профил...Сега удобството е точно това, синът ми избра Географията и Историята едва в края на 10 клас, преди това се колебаеше  основно заради математиката и досега казва, че Математика и География/Икономика са най-добрата комбинация. Но Историята в 73 е много силна също, имате страхотни преподаватели, които много палят учениците. За мен това е страшен минус, ако са изначално определени.

# 298
  • София
Могат да избират всички останали предмети.
Пример: Аз съм с профил Математика и Физика  и искам да избера История и Философия. Мога да го направя. Мога да избера, ако искам първи и втори чужд език.
Мисълта ми беше, че най-логично и вероятно е, децата от тези две паралелки да изберат като 3 и 4 профил езици.

# 299
  • София
Могат да избират всички останали предмети.
Пример: Аз съм с профил Математика и Физика  и искам да избера История и Философия. Мога да го направя. Мога да избера, ако искам първи и втори чужд език.
Мисълта ми беше, че най-логично и вероятно е, децата от тези две паралелки да изберат като 3 и 4 профил езици.

Основният въпрос с DSD2 за тези две паралелки остана? Ще могат ли да се явят или не? С две паралелки немски ще може ли училището да поддържа статут на ДСД2 училище и да има определен брой преминали? Знам, че трябва да има поне две паралелки с немски език. Затова и 31-во не го покрива това изискване.
Ще се изучава ли интензивно немски през 8 и 9 клас в тези паралелки? Тъй като пише друг профил, не езиков в план-приема.

Общи условия

Активация на акаунт