СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 -Тема 6 - Баба Марта мартенички върже, седмокласник домашни пише бърже!

• 31 464
  • 736
  •   1
Отговори
# 675
Това не е система, а изпит. Справедлив е защото е един за всички. Каквито и да са промените пак ще има отличници и не чак толкова. Всички много обичат да критикуват, но като ги попиташ как да стане по-добре, не знаят.

# 676
Аз лично нямам против изпитите да са интердисциплинарни, но тогава ще е още по-голямо мазало, гаранция. То и сега, при положение, че е само предложение, има страшно много хора, които са против. Винаги ще има недоволни.

# 677
Много ясно, че с гръмки заглавия се опитват да си набавят кликвания..... отпадането на НВО за МГ няма как да стане, но може да въведат допълнителен изпит, както е в паралелките с природни науки, танци, музика или рисуване.

# 678
Както казах в последващ мой коментар, имам информация от кухнята, че ще се приеме. Нека изчакаме и ще се види.

Незнам колко четене с разбиране трябва, на нещо написано в прав текст. https://www.mediapool.bg/ima-predlozhenie-uchenitsite-vlezli-v-m … s-news368894.html
Толкова, че да е ясно, че не всичко, което се предлага се приема.
Айде бе!
Както и ние, така и децата не могат да имат универсален измерител...Всеки носи своята идентичност и уникалност!
Значи трябва да работите нещо изключително и неповтроимо, защото за това се сещам на прима виста. В работата всеки от нас минава някакъв вид атестация, под една или друга форма. Все има някакви универсални изисквания , на които всички ние отговаряме, но това не ни пречи да сме си уникални и да носим идентичност.

# 679
Добрите и ученолюбиви деца, обикновено са добри по всичко, както е валидно и обратното.
Така е по принцип, но ще е по-трудно "математиката да те закопае", ако не ти е от най-силните предмети. Успехът ще е по-балансиран на базата на знания по различни дисциплини, защото дори ученолюбивите деца имат силни и по-слаби предмети.

# 680
А ако мислите, че изпитите в чужбина са много по-различни, грешите. На едната ми приятелка в Англия детето ще кандидатства в едно училище, което е добро, има доста желаещи за него и съответно трябва да ги подберат с изпит. Изпитът по математика си е стандартен изпит с материала, който учат, подобен тип на нашия, нищо по-различно, нищо невиждано, нищо "индивидуално". Изпитът по английски е предимно граматика, не помня дали имат някакъв текст за създаване, но те са по-малки - 10-11-годишни, та може и да не са имали, трябва да я питам пак. Литературни въпроси също не помня, но пак казвам, там са по-малки, няма как от 13-14-годишни да не се иска нещо по-разширено като материя и познания.

# 681
Колкото повече компоненти има в един изпит, толкова се увеличава вероятността някой от тях да те закопае, а дори и няколко.

# 682
  • Пловдив
Аз нямам забележки по изпита по математика. Каквато и да е природна наука, пак няма да имам забележки. Там отговорът е ясен.
Проблемът е с бел. Това заучаване на чужди мисли и сложни термини не мога да разбера как отсява децата.
Толкова ли не може да се измислят по-обективни въпроси?
Но аз и никога не съм разбирала оценяването по бел, още от мое време. Затова не се бъркам там, акъл не мога да дам.
Вярвам помните, че бяхме наборът с "Какво е пожарникар?"Joy На моето дете само там му беше грешката. Беше описал какво извършва, а не, че е професия, както пишело в учебника за 3ти клас. JoyJoyJoy
Жал ми е за това, което трябва да преживеят децата ни на нервна почва, ама...това е животът. Ще се учат да преодоляват трудностите.

А като заговорихте за обективност: изпитите за нива по език да не би да са по-различни? Пак се заучава определена структура и ако не се тренира допълнително, едва ли може да се покрият на високо ниво.

# 683
На моята дъщеря математиката и е слабото звено и тя го знае, затова решава много задачи. Когато не става с талант, става с много учене и нищо не може да те закопае.

Добрите и ученолюбиви деца, обикновено са добри по всичко, както е валидно и обратното.
Така е по принцип, но ще е по-трудно "математиката да те закопае", ако не ти е от най-силните предмети. Успехът ще е по-балансиран на базата на знания по различни дисциплини, защото дори ученолюбивите деца имат силни и по-слаби предмети.

# 684
Добре де, като матурата не е ок за мерене, как да решат кой да учи в Испанската? Та там искат няколко пъти повече от местата.
Нали ако детето не влезе там, светът свършва?
Ето това не разбирам. Испански може да се научи за около шест месеца. В тази испанска какви точно умения неземни се получават, не ми е ясно. Имам преки наблюдения към слабата им подготовка по мат

# 685
М, да, да.....за шест месеца ще научиш език, както в ЕГ....хахах
Това е като курсовете за счетоводители. След наколко месеца им дават една хартийка и ми обясняват, че имали същите знания, като някой учил 5 години.

# 686
Някои от Вас смятат, че трябва да има унифициране и атестация за 8 клас, чрез НВО, както и в университетите и институциите!

Хайде сега да си представим, че навсякъде унифицират изискванията, ама за всички!

И за всички, които искат да започнат работа се налага да положат изпит:

1. По математика ( раздели изучавани от 9 до 12 клас вкл)
2. Писане на есе, на китайски
3. Правене на финансов анализ, водене на счетоводни сметки и данъчни облекчения

И ако отговаряте на тези условия, започване желаната работа! Еми...атестация, справедлива при това!

Няма значение, че знаеш испански! Няма значение, че искаш да си медик! Не можеш да пишеш есе на китайски - еми не си заслужиш мястото си! Това е. Подбор:)

# 687
Добре де, наистина ли е толкова трудно да се проумее кога и защо се прави един изпит? Няма как да има ИНДИВИДУАЛЕН изпит. В същото време няма как Испанската примерно да приеме всички желаещи. Еми как да стане отсяването? С изпит, естествено. А който не иска, просто не се явява.
После се чудим що децата не учели с разбиране и системата ни била виновна...

# 688
Аз смисъл в тази дискусия не виждам, защото не изпитът е проблем. Проблемът е ЛИПСАТА на читави училища. То за това борбата е толкова ожесточена. Смята се, че n на брой училища предлагат сравнително добро образование и за това конкуренцията е огромна, а стресът за децата неописуем. Ако имаше 5 училища като испанската дали пак щяхме да се вгледаме в такава дълбочина в справедливостта на изпита? Ето, моята дъщеря не иска да учи в испанската, защото не ѝ допада езика, а училището е хубаво, но няма да го пише като желание. Е, аз за какво да негодувам за несправедливо?
По мое време в езикова гимназия можеше да се кандидатства след 8 клас и със съответния език за нивото, за което се смята, че се покрива от учениците през подготвителната година.

На мен изпитът не ми е проблем. Проблем ми е, че след него няма къде да я запиша. Има един единствен избор и то компромисен. Тя е творческа личност, математиката ѝ силна страна, литературата ѝ е толкова далечна, че направо ѝ иде да се обеси, милата...

# 689
Compass, мисля, че още на точка 1 повечето родители ще се провалят. Няма дори да стигнат до есето и счетоводството Grinning

Изключително непонятно е как може да се приема за нормална система, която напоително подпомага разрастването на бизнеса с школите и води до омаловажаване на всички останали предмети.

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 21:30 от Mur

Общи условия

Активация на акаунт