За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 252
  • 765
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 7 946
MTV, ето нагледно за италианския меренг...

# 76
  • Мнения: 2 967
Здравейте, имам доста сурова киноа и ми се иска да я направя пукана за да слагам в разни десерти. Възможно ли е това?

# 77
  • София
  • Мнения: 3 356
Signora_tina, паста от фурми/ смлени фурми донякъде могат да заменят захарта,но и те са сладки. Може да пробвате постепено да намалявате сладостта(която сте избрали) и да я сведете до минимум. Желанието за сладко е навик.
Здравейте, имам доста сурова киноа и ми се иска да я направя пукана за да слагам в разни десерти. Възможно ли е това?
Аз пробвах да направя пуканки на тиган и на машинка за пуканки. Не успях. Може би трябва по-висока температура да се разпукат.

# 78
  • София
  • Мнения: 564
Колко по-рано е удачно да направя блатовете за Павлова и Париж-Брест. Павлова ще ми трябва за понеделник, а Париж-Брест за неделя.
И още един въпрос удачно ли е да напълня Париж-Брест със солена плънка? Знам, че тогава няма са е Париж-Брест, но не ми се пекат малки еклери /още не съм го измислила дали да е така/.

# 79
  • София
  • Мнения: 12 214
Колко по-рано е удачно да направя блатовете за Павлова и Париж-Брест. Павлова ще ми трябва за понеделник, а Париж-Брест за неделя.
И още един въпрос удачно ли е да напълня Париж-Брест със солена плънка? Знам, че тогава няма са е Париж-Брест, но не ми се пекат малки еклери /още не съм го измислила дали да е така/.
Павлова преди сервиране се пълни с крем, следват плодовете. Преди сервиране, защото иначе ще стане влажна и ще се разпадне, много гадна става
Париж -Брест може ден преди да се поднесе да се направи само черупката, на другия да се пълни с плънка, така е , защото също се овлажни е пак става гадно, на нищо не прилича. Плънка може и солена, но по принцип е сладка, сметана.

# 80
  • Мнения: 7 319
Ако ги изпечеш по-рано, напр. предходен ден, трябва да опаковаш изпеченото еклерово тесто  в хартия и кутия (но не пластмасова), за да не изсъхва и да не стане трошливо, т.е. да не стои открито. Целувченото може да стои и открито, но да не поеме влага от въздуха, много е капризно, може би за него кутия от торта е вариант за съхранение - хем може да му оставиш пролука да диша, хем да е покрито.
В деня на ползването само ще пълниш с кремове/плънка и ще сглобяваш.  Не виждам пречка и солена да е плънката на Париж-Брест, но трябва да е такава, че лесно да се разрязва и да не губи вид след разрязване. 

# 81
  • Варна
  • Мнения: 2 106
 Целувчен блат трае 3-4 дена в добре затворена кутия, повече не ми се е налагало. За другото - ами, 1-2 дена , пак добре изолирано от въздух и , мисля, в хладилник. Но да кажат сладкарите тук.

# 82
  • София
  • Мнения: 564
Аз ще ги пълня в деня на поднасянето, това е ясно, но питането ми е ако ги изпека в петък дали "черупките" ще са читави до неделя- понеделник, защото досега съм ги правила максимум предния ден, но сега от събота вечер ще е много навалица около мен.
И още едно питане-мога ли да сложа повече жълтици в еклеровия блат за да ползвам останалите от целувчения при спазване на грамажа?

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 16:58 от az_pak_az

# 83
  • София
  • Мнения: 12 214
Аз ще ги пълня в деня на поднасянето, това е ясно, но питането ми е ако ги изпека в петък дали "черупките" ще са читави до неделя- понеделник, защото досега съм ги правила максимум предния ден, но сега от събота вечер ще е много навалица около мен.
И още едно питане-мога ли да сложа повече жълтици в еклеровия блат за да ползвам останалите от целувчения при спазване на грамажа?
Трябва да са на абсолютно сухо място, да не се овлажнят, но в интерес на истината от толкова  рано не съм ги правила, най-много от един ден на изчакване.
Еклеровото тесто е капризно, дали ще може повече жълтъци силно ме съмнява, винаги спазвам дадената рецепта до милиграм, но това съм си аз.

# 84
  • Мнения: 7 946
Целувчен блат за Павлова съм държала и една седмица на стайна температра. Нищо му няма стига да е добре увит, за да е изолиран от въздуха. Преди месец бях правила, само че индивидуални малки черупки и ги държах в пластмасова кутия с капак, може би 3-4 дни. Само на дъното ѝ сложих хартия.

# 85
  • Мнения: 24 290
Честита Баба Марта!
Искам да направя солен кекс, по рецепта е 2 ч.ч. брашно. Ползвам пълнозърнесто, съответно винаги слагам 280 гр., но искам да експериментирам, мога ли да заменя 80 гр. и вместо брашно да сложа овесени ядки, мога и да ги блиндирам на брашно, но не знам ще трябва ли да коригирам нещо в рецептата...
Правила съм солен кекс само с овесени ядки и се получи, но не знам да не се обърка нещо тук.
Благодаря предварително.

# 86
  • Мнения: 24 525
Различно поемат течността брашното, пълнозърнестото брашно и овесените ядки. Ще трябва да си коригираш консистенцията според мен. Щом не правиш рецептата за пръв път, поне знаеш каква гъстота "гониш", с овесените ядки поне аз бих изчакала малко да видя те като дръпнат как ще е и вече от там нататък да нагаждаш ако има нужда. За да не ти стане твърде сух или пък мокър и глетав.

# 87
  • Мнения: 4 070
Здравейте, пак съм аз,първи да благодаря за насоките и рецептите за кексчета.  Започнах с най- лесните , и се получиха , в къщи много ги харесаха. Снощи правих  шарлотка с ябълки, и искам да попитам понеже в рецептата са 3 яйца , 250 г захар и 250 г брашно, ако намаля количеството захар, защото това е твърде сладко ,трябва ли да увелича количеството брашно, или няма да повлияе това? Има ли някакво правило и пропорции за това ? Или да следя гъстотата и да коригирам ?

# 88
  • Мнения: 7 319
И на мен ми изглежда много захарта, даже не знам дали и брашното не идва много за това количество на яйцата без друга течност.
Ако не те затруднява, дай цялата рецепта на тестото. То зависи и какво се цели да се получи - твърдо плътно тесто или пухкаво.
Аз бих намалила захарта до 180 гр например без да добавям брашно, те нямат еднопосочно действие, даже напротив - захарта втечнява и дава обем на яйцата, а брашното сгъстява сместа.
 

# 89
  • Мнения: 9 392
Здравейте, пак съм аз,първи да благодаря за насоките и рецептите за кексчета.  Започнах с най- лесните , и се получиха , в къщи много ги харесаха. Снощи правих  шарлотка с ябълки, и искам да попитам понеже в рецептата са 3 яйца , 250 г захар и 250 г брашно, ако намаля количеството захар, защото това е твърде сладко ,трябва ли да увелича количеството брашно, или няма да повлияе това? Има ли някакво правило и пропорции за това ? Или да следя гъстотата и да коригирам ?

За хубав кекс количеството на захар и брашно е равно, това го знам от сладкар. Ако вече ви е много сладко, пробвайте с не много сладки ябълки - грени смит например.

Общи условия

Активация на акаунт